Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya-Belarus sınırındaki insani kriz: AB, Belarus’u yaptırımlarla dizginlemeye çalışacak

Polonya ile Belarus arasında yaşanan göçmen krizi devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, birliğin Belarus’a uyguladığı yaptırımları genişleteceğini açıkladı. Büyükelçiler yaşananları “hibrit saldırı” olarak değerlendirdi. Belarus Devlet Başkanı Alexandr Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin krizin, birliğin iç işleyişinden kaynaklandığını savundu. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise yaşananları “devlet terörü” olarak nitelendirdi.

Michel: “AB sınırlarına vahşi bir hibrit saldırıyla karşı karşıyayız”

Üst düzey bir Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, Avrupa’ya gitme umuduyla göçmenlerin Belarus’a uçtuğu ülkelere ve onları taşıyan havayollarına baskı yapılmanın Minsk’e yeni yaptırımlar uygulamaktan daha fazla faydası olabileceğini söyledi.

AB yetkilisi Reuters’a verdiği demeçte, “Belarus’a karşı daha fazla yaptırımın etkili olacağını zannetmiyorum. Bu koşullar altında Minsk yerine üçüncü taraflara, ‘kabul edilemez bir şeye katıldıklarını ve durmaları gerektiğini’ açıkça belirtmeliyiz” dedi. İsminin açıklanmaması şartıyla Reuters’e konuşan bir diğer AB diplomatı ise Mısır, Lübnan, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) veya Irak gibi göçmenlerin geldiği ülkelere baskı yapmanın daha etkili olabileceğini belirtti.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “AB sınırlarımıza vahşi bir hibrit saldırıyla karşı karşıyayız. Belarus, göçmenleri bir silah olarak kullanıyor” dedi.

Yaptırım paketinin 11 Kasım Perşembe günü uzmanlar tarafından tartışılması ve bu yaptırım planının 15 Kasım Pazartesi günü AB dışişleri bakanları toplantısında oynaylanması bekleniyor.

Blinken: “Belarus’un göçü bir silah olarak kullanması son derece sıkıntılı”

Belarus dışişleri bakanı ve ulusal havayolu şirketi Belavia da dahil olmak üzere yaklaşık 30 kişi ve kuruluşu hedefleyen yeni yaptırımların hafta başına kadar tamamlanması bekleniyor.

AB Komisyonu Ursula von der Leyen, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Vaşington’daki görüşmesi sonrası konuştu. Von der Leyen, “Önümüzdeki hafta Belarus’a yönelik yaptırımlar çok hızlı bir şekilde uygulanmaya başlayacak. Minsk’e ve ardından AB-Belarus sınırına insan kaçakçılığını kolaylaştıran havayollarına yaptırım uygulamayı da tartışacağız” dedi.

Rusya, Belarus’un arkasında olduğunu diplomatik, siyasi ve askeri alanda gösteriyor

Krizin diğer cephesindeki Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, suçun AB’den kaynaklandığını belirtti. 

Kremlin’den paylaşılan açıklamda, Avrupa kendi insani ideallerini yerine getirmediği gibi Belarus sınırını kapatarak ülkeyi boğmaya çalışıyor. Ayrıca Moskova, AB’nin göçmen krizi nedeniyle Belarus’a yaptırım uygulamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Moskova, yakın müttefiki Minsk’e desteğini göstermekten de geri durmuyor. RIA haber ajansının haberinde, Rusya’ya ait TU-22M3 bombardıman uçaklarının sınırda devriye gezdiği ve Belarus ile Rusya’nın ortak hava savunma sisteminin test edilmesine yardımcı olduğu belirtildi. NATO’dan bir yetkili, Polonya’nın kapalı bir toplantıda diğer NATO müttefiklerine brifing verdiğini ve müttefiklerin destek sözü verdiklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sorumluluk sahibi Avrupalı liderlerin “oldukça tehlikeli bir sarmalın içine çekilmelerine izin vermeyeceklerini” umduğunu söyledi.

Merkel’den Putin’e: “Göçmenler Lukaşenko tarafından kullanılıyor, bu konuda bir şeyler yapılması gerekiyor”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Putin ile telefon görüşmesinde “Göçmenler Lukaşenko tarafından kullanılıyor. Deyim yerindeyse göçmeneler insanlık dışı bir politikanın kurbanı oluyor. Bu konuda bir şeyler yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kremlin, Putin’in Merkel’e AB’nin doğrudan Belarus ile görüşmesi gerektiğini söylediğini belirtti.

Polonya Başbakanı Morawiecki: “Burada karşı karşıya olduğumuz bir devlet terörü”

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus’u iki ülke arasındaki göçmen anlaşmazlığındaki rolü nedeniyle terörizm ile suçladı. Morawiecki, “Burada karşı karşıya olduğumuz şey, bir devlet terörüdür” dedi. 

Ne olmuştu?

Bu hafta başında binlerce insan, Polonya-Belarus sınırında toplandı. Çoğunluğu Ortadoğu ülkelerinden gelen binden fazla göçmen, Polonya üzerinden Almanya gibi AB’nin merkezinde yer alan ülkelere ulaşmaya çalışıyor. Göçmenlerden bazıları, jiletli tellerle korunan sınırı kütükler, kürekler ve diğer aletler ile yıkmaya çalışmıştı.

Reuters’in sınır bölgesinden elde ettiği videoda, bölgede mahsur kalanlar arasında küçük çocuklar ve bebekler görülüyor. Videoyu çeken kişi Reuters’e verdiği demeçte, “Burada iki ila dört aylık bebekleri olan çok sayıda aile var. Bu aileler ve çocukları son üç gündür hiçbir şey yemedi” dedi.

Bazı göçmenler, Polonya ve Belarus sınır muhafızları tarafından geri itilmekten şikayetçi. Göçmenler hipotermi, açlık ve susuzlukla karşı karşıya.

Kaynak: BBC, Reuters

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.