Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi görüşülüyor. Komisyonda bakanlığının bütçesi ve genel ekonomik gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, döviz kuruna ilişkin son dönemde yapılan yorumların “yanlış” olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla, yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil. Türkiye’de dalgalı kur rejimi uygulanmaktadır, kurun değeri de piyasada belirlenir. Bir ülkedeki rekabet artışı üretkenlik artışından, inovatif kabiliyetlerden ve teknolojiyi kullanma becerisinden gelir. Verimlilik artışıyla desteklenmeyen bir büyüme modeli, sürdürülebilir bir model değildir.”
Bakan Elvan, enflasyon konusunda ise “Enflasyonla mücadelede maliye politikası kararlılığını çok net biçimde gösterdik” dedi.
Korona belirsizliği sürüyor
Koronavirüs salgınında dünyada aşılama sayıları artışı sonrasında ekonomik anlamda dünya genelinde bir canlanma görüldüğüne işaret eden Elvan, “Karşımızda hâlâ önemli belirsizlikler var. Virüsün yeni varyantları ve aşılama hızının ülkeler arasında farklılaşması toparlanmanın ülkeler arasında ayrışmasına neden oluyor. 2021 yılında ise aşılamanın artması ve küresel canlanma bizi daha sağlam ve dengeli bir büyüme rotasına yönlendirdi. Yılın ilk yarısını yüzde 14,3’lük bir büyümeyle kapatırken, bu büyümenin yaklaşık yüzde 60’ını yurtiçi yatırımlar ve net dış talep oluşturdu” diye konuştu.
“Enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor”
2021 yılını “yüksek büyüme ve düşük cari açık” ile kapatacaklarını vurgulayan Elvan, şöyle devam etti:
“Son iki aydır, küresel gelişmelerin de etkisiyle, finansal piyasalarda dalgalanmalar yaşandı. Piyasa faizlerinde, varlık fiyatlarında, döviz kurunda ve beklentilerde yaşanan hareketliliğin farkındayız. Tüm bu unsurlar, entegre bir şekilde enflasyon görünümünü şekillendiriyor, dolayısıyla, burada, hiçbir ilgili dinamiğin göz ardı edilemeyeceği kanaatindeyim. Küresel konjonktür ve yurtiçi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor.”
2021’i yüzde 3,5’un altında bir bütçe açığıyla kapatacağız”
“Türkiye dünyadan pozitif ayrışmaya devam edecek. Küresel ölçekte ciddi bir sorun olan tarımsal ürün fiyatlarındaki artışları da yakından takip ediyor, gerekli adımları atıyoruz” diyen Elvan’ın alan açıklamalarından önemli kısımlar şöyle:
“2021 yılında büyümenin dengeli bir görünüm ile yüzde 9’un üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Büyümenin en az yüzde 65’i yatırımlar ve net dış taleple desteklenecek. 2021 yılı bütçemizde yüzde 4,3’lük bir bütçe açığı öngörmüştük. Bu yılı yüzde 3,5’in altında bir bütçe açığıyla kapatacağız.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Borç stokunun yapısını iyileştirmek için yurtiçi borçlanmada döviz cinsi senetlerin payını azalttık. Piyasa koşullarına bağlı olmakla birlikte, önümüzdeki yıl yurtiçinde döviz cinsi borçlanma yapmayı planlamıyoruz. Ülkemiz, genel yönetim borç stoku açısından en az borçlu ülkeler arasında yer almaktadır.”