Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (6): Houston Rockets’ın dağınıklığında Alperen Şengün’ün performansı – Los Angeles Lakers ve New Orleans Pelicans’ın problemleri

NBA’de 2021-2022 sezonunun dördüncü haftasının sonuna geldik. Altıncı NBA Panorama’da Houston Rockets’ın dağınıklığında Alperen Şengün’ün performansının yanı sıra problemler yaşayan iki takıma – Los Angeles Lakers ve New Orleans Pelicans’a bakacağız. Wilson toplar ve Portland Trail Blazers yönetiminde yaşanan kriz diğer gündem maddeleri.

1) Los Angeles Lakers’ın problemleri

12 Kasım Cuma gününü bugüne (13 Kasım) bağlayan gece Minnesota Timberwolves, Los Angeles Lakers’ı 107-83 mağlup ederek altı maçlık yenilgi serisini sonlandırdı. Los Angeles Lakers 7-6 derecesiyle Batı Konferansı’nda yedinci sırada yer alıyor.

Minnesota maçının üçüncü çeyreğinde 40-12 seri yiyen Lakers, ESPN’e göre bu sezon oynadığı 13 maçın üçüncü çeyreklerinde toplam 83 sayı fark yedi. Anthony Davis maçın ardından, “Kim olduğumuza karar vermemiz gerekiyor. Şampiyon takım mı? Şu an öyle değiliz. Şampiyon bir takım gibi oynamıyoruz, özellikle evimizde bu kadar rahat maç kaybetmemeliyiz” diye konuştu.

2021-22 sezonuna başlarken LeBron James, Anthony Davis ve Talen Horton-Tucker dışında kadroyu tamamen değiştiren Los Angeles Lakers, istikrarsız bir görüntü çiziyor. LeBron James’in beş maçtır parkede yer almadığı ve sakatlığının devam ettiği takımda Russell Westbrook, inişli-çıkışlı bir performans ortaya koyarken maç başına 5.3 top kaybı yapıyor.

Bu sezon kadroya katılan 13 isimden Carmelo Anthony ve Malik Monk, üçlük ve skor yönünden önemli katkı sağlıyor ve DeAndre Jordan – Dwight Howard ikilisi kendilerine tanımlanan rolde performans veriyor ancak kadroda, “büyük üçlü” ve farklı görev tanımları olan tamamlayıcı isimler arasında bir optimizasyon olduğunu söylemek mümkün değil. NBA’deki 20. sezonunu geçiren Carmelo Anthony, %46,6 yüzdeyle maç başına 3.2 üçlük isabeti bularak 16.1 sayı, 3.9 ribaund ortalamalarıyla oynuyor.

2) Houston Rockets’ın dağınıklığı içinde Alperen Şengün

12 maçta 11 mağlubiyet alan Houston Rockets’ın dağınık bir takım olacağı sürpriz değildi. Eric Gordon dışında veteran ismin bulunmadığı kadroda ana karar vericiler konumundaki guard ikilisi Kevin Porter Jr ile Jalen Green, hücumda çok potansiyelli olmalarına rağmen oldukça ham oyuncular ve muhtemelen en verimli hallerinde dahi oyun kurucu özellikleriyle öne çıkmayacaklar. Takımın koçu Stephen Silas’ın da NBA’de koç olarak ikinci yılını geçirdiğini unutmayalım.

Bu şartlarda uzun oyuncu olarak takımın en çok süre olan oyuncusu Christian Wood bile zaman zaman zorlanırken 19 yaşında bir oyuncu olarak Alperen Şengün’ün ideal ortamda olmadığının farkında olmak gerek. Bu şartlara ve 19,3 dakika sahada kalmasına rağmen Alperen Şengün, 12 maçta 9.4 sayı, 4.4 ribaund, 2.2 asist, 1.5 top çalma ortalamaları ile çok yönlü bir katkı veriyor. Alperen, 16.24 PER ile Kenyon Martin Jr.’ın ardından takımın ana rotasyonda en verimli ikinci isim.

Alperen’in yaşadığı problemler kendisinden ortalama sekiz dakika fazla süre alan Jae’Sean Tate ile birlikte takımın en çok faul yapan (3.3) oyuncusu olması ve maç başına 2,5 top kaybı. Daha fazla süre almasının önündeki engeller gibi duran bu iki istatistik, Houston’daki problemler ve Alperen’in profesyonel seviyede bir tam sezon geçirmiş 19 yaşında bir genç olduğunu düşününce oldukça normal.

Alperen Şengün’ün Rockets’ın şehir formasıyla Portland karşısındaki performansı:

Furkan Korkmaz, Tobias Harris ve Danny Green’in kadroya döndüğü ama koronavirüs protokolleri nedeniyle Joel Embiid ile Matisse Tybulle’un olmadığı bir dönemde son üç maçın ikisinde 40 ve 45 dakika süre aldı. 19 sayıyla takımın en skoreri olduğu New York Knicks maçından sonraki iki karşılaşmada 29 atışta yalnızca beş isabet bulabilen Furkan, toplam 10’ar asist ve ribaund ile oynadı.

Washington Wizards karşısında 9 sayıda kalmasına rağmen 6 ribaund – 2 top çalma ile katkı sağlayan Cedi Osman, Cleveland Cavaliers’ın Detroit Pistons’ı 98-78 mağlup ettiği maçta 7/13 saha içiyle 17 sayı üretti.

Cedi Osman’ın estetik turnikesi:

3) NBA’de Wilson toplara gelen reaksiyonlar

NBA’de 2021-2022 sezonuyla birlikte ligin resmi maç top partneri, 1983’ten beri basketbolcuların ellerinde olan Spalding yerine Wilson oldu. Wilson, ligin ilk 37 yılında (1946 – 1983) NBA’le çalışmıştı.

Bu sezon tüm ligi göz önünde bulundurunca top değişiminden kaynaklı radikal bir şut yüzdesi değişimi olmamasına rağmen bazı oyuncular Wilson toplarla ilgili yorumlarda bulundu. Damian Lillard gibi ligin en elit birkaç şutöründen birinin sezona düşük yüzdelerle başladığı dönemde Paul George, “Bahane üretmiyorum ancak farklı bir top. Spalding’deki hissiyat veya yumuşaklık yok. Göreceksiniz, bu yıl birçok şaşırtıcı şut performansı izleyeceğiz” demişti.

NBA Oyuncular Birliği (NBPA) Başkanı CJ McCollum, 2 Kasım tarihinde oyuncuların yeni topa alışma sürecinde olduğunu ve yakında oyunculardan geri bildirim alacaklarını paylaşmıştı.

4) New Orleans Pelicans yine beklentilerin altında

Houston Rockets gibi yalnızca bir galibiyet alabilen takımlardan biri, New Orleans Pelicans. Ancak Houston’ın bu sezon yarışmacı olmak gibi bir amacı bulunmazken Pelicans, son yıllarda oluşturduğu nüveyle playoff mücadelesi vermek istiyordu. Zion Williamson’dan yoksun olan takım, 13 maçta 12 mağlubiyet aldı. Brandon Ingram da kalça sakatlığı nedeniyle yedi maç kaçırdı ve henüz parkelere dönemedi ancak takımın en önemli iki oyuncusunun eksikliğine rağmen bu başlangıç beklentilerin altında.

Çaylak koç Willie Green’in öğrencileri arasında tecrübeli isimler Jonas Valanciunas sayı (20), ribaund (13.8) ve blok (0.9); Devonte Graham asist (5.5) ve top çalma (1.4) istatistik kategorilerinde takıma liderlik ediyor. Bu iki isme performansını arttırarak eşlik eden iki isim, Nickeil Alexander-Walker ve Josh Hart. Özellikle Alexander-Walker için bu sezonun patlama yılı olması bekleniyor.

Ancak genç isimlerden Kira Lewis Jr, Jaxson Hayes, Naji Marshall; tecrübeli isimlerden Garrett Temple, Tomas Satoransky ve Willy Hernangomez takıma entegre edilebilmiş değil. Takımın en iyi iki oyuncusunun eksikliğinde, kazanma kültürüne sahip olmayan bir kadroyu playoff potasına sokmak kolay değil ancak bahsettiğimiz kadro 1-12 dereceye sahip olmamalı.

5) Portland Trail Blazers yönetiminde kazan kaynıyor

2012’den beri Portland Trail Blazers’da görev alan CEO Chris McGowan, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Yahoo Sports’tan Chris Haynes’a göre yerine, takımın başkan yardımcısı Dewayne Hankins gelecek.

Portland’ta bu istifa, genel menajer Neil Olshey’e yönelik soruşturmanın devam ettiği dönemde geldi. Kulüp, Olshey’nin ırkçı ve saldırgan bir çalışma ortamı oluşturduğu iddiaları üzerine durumu araştırması için O’Melveny & Myers şirketini yetkilendirmişti. 2012’den beri takımda görev alan Olshey hakkında personelle yapılan görüşmelerin ardından güncel ve kulüpte geçmişte görev yapmış çalışanlarla görüşülüyor.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.