Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan hayatını kaybetti

PKK lideri Abdulah Öcalan’ın kardeşi, eski PKK yöneticilerinden Osman Öcalan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’de tedavi gördüğü hastanede öldü. Bir süredir sağlık sorunları bulunan Osman Öcalan’ın koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.

Osman Öcalan

Rudaw’daki habere göre Osman Öcalan, bugün (15 Kasım) sabaha karşı saat 04:30 sularında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Osman Öcalan, Erbil’de toprağa verildi.

Osman Öcalan’ın Temmuz 2021’de geçirdiği beyin felci nedeniyle hareket kabiliyetini ve konuşma yetisini tamamen kaybettiği iddia edilmiş, ailesi Öcalan’ın felç geçirdiği yönündeki haberlerin doğru olmadığı yönünde açıklama yapmıştı.

TRT Kürdi’ye çıkarılması tartışma yaratmıştı

Kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan’ın tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri öncesinde TRT Kürdi’ye çıkarılması tartışma yaratmıştı. Öcalan, 23 Haziran 2019 seçimlerinden önce verdiği röportajda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu ve CHP’yi eleştirmişti.

Tartışmalarını ardından açıklamada bulunan Öcalan, “TRT’den teklif geldi. Türkiye basınına yaklaşımım her zaman olumlu olmuştur. Başka kanal olsaydı, yine görüşürdüm. Devlet görevlilerinden herhangi bir teklif gelmedi. İmamoğlu meselesini muhabir sordu, İmamoğlu gündemdeydi. Acil bir sorun olarak görüşümü dile getirdim. Kısa bir süre önce bir cumhurbaşkanı danışmanıyla görüştük. Uzun bir görüşme oldu. PKK başta olmak üzere yaşanan durumlarla ilgili görüştük” diye konuşmuştu.

Osman Öcalan kimdir?

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi olan Osman Öcalan, 1958 yılında Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Ömerli Köyü’nde doğdu.

“Ferhad” kod adını kullanan Osman Öcalan 1978 yılında PKK’ye katılmadan önce, iki sene Libya’da yaşadı ve öğretmen yetiştiren bir kolejde eğitim gördü.

1986’da PKK Merkez Komitesi’ne, 1990’larda ise PKK Yürütme Komitesi’ne katıldı.

Abdullah Öcalan ile ters düşen Osman Öcalan, örgütün bilgisi dışında KDP ve YNK ile ateşkes imzaladığı gerekçesiyle PKK tarafından hapsedildi.

Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesinin ardından PKK’nın başkanlık konseyine seçilen Osman Öcalan, 2003 yılında örgütten ayrıldı ve Erbil’e yerleşti.

Yurtsever Demokrat Partisi (PWD) adında yeni bir örgüt kuran Öcalan, bir süre sonra bu örgütten de ayrılarak ticarete atıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.