Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Kasım 2021): Avrupa’da yeni kısıtlamalar

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

Ülkemizin kuzey kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Karadeniz kıyıları, Marmara ve Çanakkale’nin iç kesimlerinin sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

İstanbul’da sıcaklık 9 derece, öğle saatlerinden sonra yağış bekleniyor. İzmir’de hava 13, Ankara 2, Antalya 14, Diyarbakır ise 3 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 60’larda görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 21 bin 624 yeni vaka tespit edildi, 189 kişi hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 118 milyon 377 bin 314’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 10 lira, euro kuru 11 lira 50 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.638 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 599 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 81,59 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini, ekim ayına ilişkin tarım ürünleri üretici fiyat endeksini ve konut satış istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına katılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’da açıklamalarda bulunarak, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün kenti ziyaretindeki açıklamalarını eleştirdi. Tanrıkulu, “Diyarbakır Adliyesi’ndeki hukuksuzluk hiçbir yerde yok. İlk önce bir itirafçı yaratın, sonra iş insanına haber gönderin: ‘Bakın işte elimizde bir itirafçı ve bir adam var, seninle ilgili şunu söylüyor, hadi gel biz anlaşalım’. Eğer iş insanı karşı çıkarsa gönder polisi gözaltına alsın. Sonra gözaltında bu pazarlığı yapın. Ben aynı konuyu genel kurulda konuştum, aradan geçti iki yıl, hangi açıklamayı yaptı sayın bakan? Gelip burada elini kolunu sallayarak dolaşmak iyi ama bu konularda ve adaletsizlik konusunda bir şeyler söyleyin” dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Ataşehir’de uğradığı kılıçlı saldırıda hayatını kaybeden mimar Başak Cengiz’in ailesine başsağlığı ziyaretinde bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek gösterge çalışmalarında sona geldiklerini belirterek “İnşallah ocak ayında TBMM’ye getireceğiz” dedi. 

Van’da zamlara tepki gösteren Abdullah Onar adlı esnaf, valiliğin eylem ve etkinlik yasağını ihlal ettiği suçlamasıyla gözaltına alındı. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’nde Karadağ ile oynayacağı maçın hazırlıklarına devam etti. Ay-Yıldızlılar, yarın Türkiye saati ile 22.45’te Karadağ’ın konuğu olacak. Müsabaka, TRT 1 ekranlarından naklen yayınlanacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran’a resmi ziyaretinde Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya gelecek.

Bulgaristan’da sandık kapanışındaki resmi olmayan sonuçlara göre, cumhurbaşkanlığı seçiminde katılımın yüzde 33’te kalması ve adayların yüzde 50+1 oya ulaşamaması nedeniyle ülkenin cumhurbaşkanı, ikinci turda belirlenecek. Seçimlerde Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) desteği ile aday olan mevcut Cumhurbaşkanı Rumen Radev, oyların yüzde 49,1’ini alarak seçimin ikinci turuna yükseldi. Eski Başbakan Boyko Borisov’un partisi “Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar”ın (GERB) desteklediği Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Anastas Gercikov, oyların yüzde 26,5’ini alarak ikinci turda Radev’in rakibi oldu.

Avusturya’da koronavirüs aşısı olmayanlar için bugünden itibaren sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Vaka sayısında rekor kıran Avrupa ülkesi Avusturya’da hükümet, polisin kamusal alanlarda aşı durumu kontrolleri yapacağını da açıkladı. Yasağı çiğneyenlere 500 euro para cezası verilecek. Bu arada Hollanda, vaka sayılarındaki artış nedeniyle kısmi olarak kapanırken, vaka sayısı gittikçe artan Almanya’da ise kısıtlamalar hükümetin gündeminde. 

Türk Hava Yolları (THY), koronavirüs nedeniyle bazı ülkelere uçuşlarını durdurdu. THY, “Koronavirüs tedbirleri kapsamında Brezilya, Güney Afrika, Nepal ve Sri Lanka uçuşlarımız 15 Kasım itibarıyla ikinci bir bildirime kadar durdurulmuştur” açıklamasında bulundu. 

NATO destekli bir operasyon ile 2011’de devrilen ve öldürülen eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi‘nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, Libya’da 24 Aralık’ta düzenlenmesi gereken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu. Böylece Seyfülislam Kaddafi, babasını devrilmesinden bu yana ilk kez ortaya çıktı. 49 yaşındaki Seyfülislam Kaddafi, ülkenin güneyindeki Sebha kasabasında bulunan seçim merkezine giderek, adaylık başvuru dilekçelerini bizzat kendi doldurdu. Seyfülislam’ın geleneksel kahverengi cübbe ve sarık, uzun sakal ve gözlüklü fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı.

İstanbul-Üsküdar’daki Çamlıca Kulesi’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Üsküdar’da bulunan evini fotoğrafladıkları gerekçesiyle “siyasi veya askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanan iki İsrail vatandaşı için İsrail Başbakanı Naftali Bennett’ten açıklama geldi. Bennett, “Kazara kendilerini karmaşık bir durumun içinde bulan iki masum İsrail vatandaşının serbest bırakılması için gerekli girişimlerde bulunuyoruz” dedi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.