Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteciler Cemiyeti, nitelikli gazetecilik için ücretsiz çevrimiçi eğitim platformu kurdu

Gazeteciler Cemiyeti (GC) Akademi gazetecilik eğitimleri başladı. Gazeteciler Cemiyeti, uluslararası projeler aracılığıyla yürüttüğü medya sektöründe yetkinliği artırmayı amaçlayan eğitici çalışmalarını çevrimiçi mesleki eğitim platformuna dönüştürdü. GC Akademi, medya sektöründe görev alacak kişiler eğitim içeriklerini ücretsiz sunuyor. 

Sıfırdan podcast yapımı öğretilecek

Gazeteciler Cemiyeti (GC) Akademi platformunda, Facebook, Twitter, YouTube gibi sosyal medya araçlarını daha iyi kullanmayı anlatan eğitim içeriklerinin yanı sıra, sıfırdan podcast yapımını öğreten dersler de yer alıyor. Veri gazeteciliğine ilişkin eğitimleri desteklemek üzere haberleri görselleştirmek üzere resim, grafik uygulamalarını kullanmayı aktaran eğitimlerin verildiği platformda, televizyon yayıncılığı ve mobil araçlarla görsel yayıncılık üzerine de bilgiler aktarılıyor.  

Gazetecilere, kendi haklarını korumayı anlatan hukuki eğitim veriliyor

Gazetecilere, kendi haklarını korumayı anlatan hukuki eğitimin yanı sıra, halkın haber alma hakkı açısından hangi etik kurallarla hareket edeceklerini özetleyen eğitimler de sunuluyor. Çevrimiçi derslere kayıt yaptıranlar, derslerin içeriklerini görebilecek, ders ve eğitim notlarına, bölüm sınavında başarılı olmaları halinde derse ait sertifikaya erişebilecek. Eğitim platformu, Gazeteciler Cemiyeti’nin gc-tr.org sitesi üzerinden yedi gün 24 saat erişime açık.  

GC Akademi, uluslararası destekli eğitim çalışmalarının yanı sıra Avrupa Birliği finansmanıyla yürütülen Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi (M4D) Projesi eğitimleriyle ilerliyor. Eğitim içeriklerini zenginleştirmek üzere yeni eğitimler de planlanıyor. Eğitim programı hakkındaki tüm gelişmeler, Twitter’da @gc_akademi hesabında ve Facebook’taki sayfasında duyuruluyor. 

Nazmi Bilgin: “Kapalı toplantı salonları yerine internet ortamında çevrimiçi bir eğitim akademisi kuruyoruz”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Türkiye medya tarihinde geride bıraktığı 75 yıllık tarihsel bilgi birikimiyle cemiyetin mesleki eğitimi ve tecrübe aktarımını her zaman desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini belirtti. Bilgin, şöyle konuştu: “Bu anlayışımız çerçevesince, geçmişten bugüne Ankara’da cemiyetimiz bünyesinde veya diğer illerdeki meslek kuruluşlarıyla dayanışma içinde gerçekleştirdiğimiz eğitim çalışmalarımızı artık farklı bir boyuta taşıyoruz. Bütün dünyayı etkisi altına alan ve memleketimiz açısından sıkıntılara yol açan koronavirüs salgınıyla birlikte kapalı toplantı salonları yerine artık yeni buluşma yerimiz olan internet ortamında çevrimiçi bir eğitim akademisi kuruyoruz.”

“Güzel bir gelecek ve demokratik bir toplum için eğitimin kilit öneme sahip olduğunu düşünüyoruz”

Türkiye’de gazetecilik alanında ilk ve en uzun soluklu meslek örgütü olma sorumluluğunu her zaman duyduklarını vurgulayan Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sorumluluğumuzla güzel bir gelecek ve demokratik bir toplum için eğitimin kilit öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Bizler gazetecilik mesleğimizin ihtiyaçlarının teknolojik değişimler eşliğinde gün geçtikçe arttığını ve çeşitlendiğini gözlemliyoruz. Medya sektörüne adım atmayı hedefleyen gençlerimize ya da sektörde var olma mücadelesi içindeki meslektaşlarımıza bu ihtiyaçların karşılanmasında yardımcı olmak istiyoruz. Özellikle basın ve ifade özgürlüğünde dünya ülkeleri sıralamasında demokratik ve özgür ülkeler kategorisinde yer alamadığımız bu günlerde, kendisini bilgiyle güçlendirmiş gazeteciler tarafından halkımızın haber alma hakkı için mücadele edilebileceğine inanıyoruz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.