Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nda Hamit Kocabey’in istifasıyla boşalan üyelik için TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu yarın üç aday belirleyecek

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeliğinden, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile konuştuktan sonra istifa eden Hamit Kocabey’in yerine seçilecek yeni üye için Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa-Adalet Karma Komisyonu yarın (17 Kasım) toplanacak ve genel kurula bildirilecek üç adayı belirleyecek. Adayların TBMM Genel Kurulu’na bildirilmesinden sonra yapılacak seçimde ise HSK’nın yeni üyesi belirlenecek.

HSK üyeliğine 2017’de seçilen Hamit Kocabey dört yıllık görev süresinin dolmasının ardından yeniden aday olmuş ve 26 Mayıs 2021’de tekrar üye seçilmişti. Ancak seçilmesinden dört buçuk ay sonra, 14 Ekim 2021 tarihinde, oğlu avukat Nizamettin Kocabey, Devlet Bahçeli ile Hamit Kocabey’in yan yana yer aldığı bir fotoğrafı Twitter hesabından paylaşarak, babasının Bahçeli ile görüşmesinin ardından HSK üyeliğinden istifa ettiğini duyurdu. Söz konusu açıklamada, “Sayın Genel Başkan Devlet Bahçeli ile yaptığımız istişare sonucu istifa etmiş bulunmaktayım” ifadeleri yer aldı.

İstifanın ardından aynı zamanda Bahçeli’nin avukatlığını yapan Nizamettin Kocabey’in de bu görevinden uzaklaştırıldığı duyuruldu. Her iki istifanın da arkasında, kamuoyunda “Bataklık” adıyla anılan uyuşturucu davasında tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen U.Ş.’nin avukatı olan Kocabey’in davaya bakan hâkim Eren Şen ile görüştüğü ve bu görüşmenin ardından U.Ş.’nin serbest bırakıldığı bilgisi kamuoyuna yansıdı.

24 aday arasından üç isim seçilecek

Hamit Kocabey’in yerine yeni seçilecek üye için seçim süreci Resmi Gazete’de adaylık başvurusunun duyurulmasıyla 1 Kasım’da başladı. Beş gün içinde üniversitelerin hukuk dallarında görev yapan ya da avukatlık yapan kişilerin adaylık için başvurabileceği belirtildi.

Adaylık için süre 5 Kasım’da doldu ve avukat kontenjanından 22, öğretim üyesi kontenjanından ise dört kişi olmak üzere 26 aday TBMM’ye başvurdu. Bir adayın başvurusu yeterliliği olmadığı için geri çevrilirken, bir aday da kendi isteğiyle adaylıktan çekildi. 

Başvurular Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’na gönderildi. Adaylık başvurularını incelemek üzere kurulan alt komisyon, 11 Kasım’da toplanarak başvuruları değerlendirdi ve raporunu karma komisyona sundu. Karma komisyon yarın saat 15.00’te Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ başkanlığında toplanarak, 24 aday arasından seçeceği üç ismi TBMM Genel Kurulu’na bildirecek.

Karma Komisyonda seçim prosedürü

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun 52 üyesi bulunuyor.  Karma komisyonda adaylar arasında oylama yapılacak ve ilk turda seçilebilmek için üye tam sayısının (52) üçte ikisinin (35) oyu gerekecek. Bu turda yeterli oyu sağlayamayanlar için ikinci oylama yapılacak ve bu turda da beşte üç (32) üyenin oyu aranacak. Oylamalarda yeteri kadar aday belirlenemezse en çok oy alan adaylar arasından kura çekimi yapılacak ve genel kurula bildirilecek üç aday belirlenecek.

TBMM Genel Kurulu’nda seçim

Belirlenen adayların isimlerinin TBMM Başkanlığı’nca genel kurula bildirildiği gün, seçim yapılarak üç adayın arasından biri HSK üyesi olarak seçilecek. Genel kurulda gizli oyla yapılacak seçimde de ilk turda üye tam sayısının (600) üçte ikisinin (400) oyu aranacak. İlk oylamada seçilen olmazsa ikinci tur seçim yapılacak ve bu oylamada beşte üç (360) çoğunluk aranacak. Bu turda da adaylardan biri yeterli oyu alamazsa en çok oyu alan iki aday arasında kura çekilerek HSK’nın yeni üyesi belirlenecek.

HSK üyeleri seçildikten sonra dört yıl süreyle görev yapıyor ve görev süresi dolan kişi tekrar aday olup seçilebiliyor. Bir üyeliğin, görev süresi dolmadan önce herhangi bir nedenle boşalması halinde, anayasa gereğince yeni üyenin 30 gün içinde seçilmesi gerekiyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.