Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı Diyarbakır’da açıldı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Mezopotamya Fuarcılık ve ALZ Group tarafından organize edilen ve 52 ilden katılımın olduğu Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı, Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı.

Fuarın açılışında konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, şehri gastronomi bakımından tarif ederken, “’Diyarbakır, insanlığın lezzet serüveninin başladığı yerdir’ diyoruz çünkü insanoğlu yerleşik hayata bu coğrafyada, Mezopotamya’da geçti, Diyarbakır’da geçti, Urfa’da geçti, Mardin’de geçti. İnsanoğlu, ilk buğdayın, arpanın, ilk mercimeğin bu topraklarda tarımına başladı. Hayvanlarını bu topraklarda evcilleştirdi. İlk mayalı ekmeği Diyarbakır’da Körtik Tepe’de mayaladı ve pişirdi. Onun için gastronomi deyince, lezzet deyince bölge çok önemlidir” diye konuştu. DTSO Başkanı Mehmet Kaya da fuara 52 ilden 175 firmanın katıldığını, yakalanan pozitif ivmenin şehrin ticaret ve sanayileşmesinin yanı sıra, kültür, sanat, fuar, sergi ve kongre gibi etkinliklerine de yansıdığını, otellerde doluluk oranının yüzde 100’e ulaştığını söyledi.  

Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın açılışına, Bursa, Antalya ve Karadeniz Bölgesi’nden illerin yöneticilerinin yanı sıra, iş insanları ve 52 ilden 175 firma katıldı. Açılış konuşmasında gastronomi kültürünün yeni yeni farkına vardıklarını belirten Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, “Dünya gastronomiden yıllardır para kazanıyor. Biz sadece kendimiz tüketiyoruz. Ama bu fuarlar inşallah elimizdeki bu büyük serveti hem kendimiz için hem insanlık için kullanma yolunda bize fırsat verecek” dedi. Vali Karaloğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Mezopotamya Gurme ve Yerel Lezzetler Fuarı bu bakımdan çok önemli. Destek veren, katkı veren, bugün ülkenin dört bir tarafından katılan, yurtdışından, komşumuz Irak’tan, İran’dan fuarımıza katılan bütün dostlara Diyarbakır Valisi olarak çok teşekkür ediyorum. Hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. İnşallah Karadeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi arasındaki ilişkileri hem bu fuar hem bundan sonra yapacağımız faaliyetler ile geliştirmiş oluruz. İki şehirde (Diyarbakır-Rize) kurulacak lojistik merkezler, iki bölgenin ticaretini, dostluğunu, turizm hareketlerini çok artıracak. Karadeniz’den doğuya, Güneydoğu’ya, Güneydoğu’dan Karadeniz’e, iç turizm hareketleri başladı, inşallah bu faaliyetler bu iç turizm hareketlerini güçlendirir diye temenni ediyorum.”

DTSO Başkanı Kaya: “Diyarbakır’da otellerde yer bulmak sorun”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya ise fuara 52 ilden 175 firmanın katıldığını, Erbil, Duhok, Süleymaniye ve İran’dan misafirlerinin geldiğini söyledi. Gastronomide yalnız fuar değil, birçok çalışmayı birlikte yaptıklarını belirten Kaya, şöyle konuştu:

“DTSO olarak 2020’de 64 ürün başvurumuzu yaptık, 23 ürünün tescilini aldık. Tüm kurumlarla ortak çalışarak bütün tescilli ürünleri odamız bünyesine kattık. Böylece 34 ürünümüz tescillenmiş oldu. Üç adet ürünümüzün de tüm süreçlerini bitirdik, Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilini fuarımızın son günü yapıyoruz. Lezzet ile birlikte tanışma, dostluk, kardeşlik ve ticaret en önemli önceliklerimiz. Kentimizin yakaladığı bu pozitif ivme kentin ticaret ve sanayileşmesine yansıdığı gibi, kültür, sanat, fuar, sergi, kongre gibi etkinliklere de yansıdı. Otelcilerimizin doluluk oranı 2019 yılının kasım, aralık ve ocak aylarında yüzde 10’nun altına düşmüştü. Otel yöneticileri toplantılarınızı otellerde yapın diye taleplerde bulunuyorlardı. Belediyelerimize, kurumlarımıza ve STK’lara bu çerçevede yazılar yazdık, çağrılarda bulunduk. Bu yıl aralık sonuna kadar otellerimiz dolu ve misafirlerimiz için otellerde yer bulmak sorun. Kentimizin bu aşamalara gelmesinde emeği geçen valimize, ilgili bakanlarımıza, bütün kurum ve kuruluşlarımıza ve STK’lara teşekkür ediyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.