Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (7): Cleveland Cavaliers ve Cedi Osman’ın yükselişi – Atlanta Hawks’ın savunmadaki problemleri – Performanslarıyla parlayan Dejounte Murray ve DeMar DeRozan

NBA’de 2021-2022 sezonunun beşinci haftası başladı. Yedinci NBA Panorama’nın menüsünde Cedi Osman’ın sezonun sürprizlerinden Cleveland Cavaliers’ta yükselen performansı, Atlanta Hawks’ın savunmada yaşadığı problemler ve parkede parlayan Dejounte Murray ile DeMar DeRozan var.

1) Atlanta Hawks’ın savunmadaki problemleri

Atlanta Hawks, 6 galibiyet – 9 mağlubiyet derecesiyle Doğu Konferansı’nda 12. sırada yer alıyor. Hawks sezona 3-1 başladıktan sonra 15 Kasım tarihindeki Milwaukee Bucks maçına kadar dokuz maçta sekiz mağlubiyet aldı. Bu mağlubiyetlerin hepsi, 0.500 galibiyet yüzdesinin üzerinde performansla iki konferansta playoff potasında yer alan takımlara karşı geldi. Kısacası Atlanta Hawks zor bir fikstürden geçti.

Ancak Hawks’ın mağlubiyetlerinin altındaki tek sebep bu değil. Atlanta potasında 100 pozisyon başına 111.4 sayı görerek ligde savunma verimliliğinde sondan üçüncü sırada yer alıyor. 1-8 derece ile geçtikleri yedisi deplasmanda dokuz maçlık periyotta rakipler, pota altında %61 isabet yüzdesiyle oynadı. Ligdeki en geniş kadrolardan birine sahip Atlanta Hawks, savunmada – özellikle pota altı savunmasında – oldukça zorlanıyor.

Bu bağlamda Hawks’a bir kötü haber de De’Andre Hunter’dan geldi. Takımın savunmadaki en önemli kozlarından Hunter’ın, sağ bileğindeki sakatlık nedeniyle ameliyat olacağı ve sekiz hafta parkelerden uzak kalacağı açıklandı.

Geçen sezon beklentilerin üzerine çıkarak Doğu finali oynayan Atlanta Hawks, Hunter’ın sakatlığına rağmen daha kolay bir fikstüre girmesiyle toparlayacaktır. Üst üste Milwaukee Bucks ve Orlando Magic mağlup eden Atlanta’da Bucks karşısında Trae Young, 42 sayı – 10 asist ile double double yaptı. Atlanta Hawks, Trae Young’ın 35 sayının üzerinde skor attığı son 12 normal sezon maçının tamamını kazandı.

2) Dejounte Murray, En Çok Gelişme Kaydeden Oyuncu (MIP) ödülü adayı mı?

San Antonio Spurs’un oyun kurucusu Dejounte Murray, her sezon üstüne koyarak devam ederken bu sezon “En Çok Gelişme Kaydeden Oyuncu” (MIP) ödülüne aday olacak bir performans sergiliyor.

Spurs’un 2016 NBA Draftı’nda ilk tur 29. sıradan seçtiği Murray, 2016-17 sezonunda 3.4 olarak başlayan sayı ortalamasını bugün 18.4 ile sürdürüyor. Sakatlık nedeniyle kaçırdığı bir sezon dışında dört sezondur gözle görülür gelişimler gösteren 25 yaşındaki oyun kurucu, 13 maç sonunda maç başına 1.3 üçlük isabetiyle (4 denemede) 18.4 sayı, 7.8 ribaund, 8 asist, 2.1 top çalma ile oynarken yalnızca 2.2 top kaybı yapıyor.

Boyundan (1.93) 15 santimetre uzun kulaç uzunluğuna (2.08) sahip olan Dejounte Murray, savunma gücüyle zaten dikkatleri çekiyordu. Ancak 2020-21 sezonunun başından beri hücumdaki becerilerini de oldukça geliştirdi. Özellikle orta mesafe ve göz yaşı damlası hücumlarını silah haline getiren Murrray, üçlüğü riske edilemez bir oyun kurucu haline geldi.

Spurs tarihinde en çok triple-double yapan oyuncular

Neredeyse her maç verimli şekilde triple-double istatistikleriyle flört eden Dejounte Murray, son olarak San Antonio Spurs’un 114-106 mağlup olduğu Los Angeles Lakers maçında 9/20 saha içiyle 22 sayı, 10 ribaund, 10 asist, 1 blok, 3 top çalma ile triple-double yaptı.

3) Ricky Rubio ve Cedi Osman’ın formu

15 maç sonunda 9 galibiyet – 6 mağlubiyeti bulunan Cleveland Cavaliers, Doğu Konferansı’nda beşinci sırada yer alarak sezonun şu ana kadarki en büyük sürprizlerinden biri oldu. Temsilcimiz Cedi Osman’ın yanı sıra Jarrett Allen – Evan Mobley uzun ikilisiyle önceki NBA Panoramalara konuk olan Cleveland Cavaliers’da, konuşulması gereken bir diğer isim Ricky Rubio.

Collin Sexton’ı menisküsündeki sakatlık nedeniyle kaybeden Cleveland’da Ricky Rubio, hem teknik hem mental açıdan takımın liderliği rolünü harika taşıyor. Rubio, 31 yaşında ve NBA’de dördüncü takımıyla 11. sezonunda en yüksek sayı ortalamasını yakaladı.

İspanyol oyun kurucu ilk 15 maçta 2.1 üçlük isabetiyle (5.5 denemede) 14.7 sayı, 3.9 ribaund, 6.5 asist, 1.4 top çalma ortalamalarıyla mücadele ediyor. Tecrübesi ve savunma etkinliğiyle Sexton’a kıyasla Darius Garland’a daha uygun bir partner olan Rubio, uyumsuz Cavs kadrosundaki toparlayıcı isim konumunda bulunuyor.

Takımın en öne çıkan üç oyuncusu Garland, J. Allen ve E. Mobley’nin uyumlu karakterleri ve Rubio’nun liderliğinde pozitif bir hava yakalayan Cleveland’da Cedi Osman, performansını yükseltmeye devam ediyor. Cedi takımın bir galibiyet çıkardığı son iki Boston Celtics karşılaşmalarında dikkat çekti.

Rocket Mortgage FieldHouse’ta 91-89 kazanılan maçta son 18 dakika oyundan çıkmayan Cedi Osman; bu sürede iki üçlük attı, kritik bir top çalmayı açık sahada sayıyla tamamladı ve son topta Dennis Schröder’ı savundu. Son Celtics maçında altı üçlük ve 10/17 saha içi isabetiyle 26 sayı, 5 asist, 2 top çalma ile sezonun en yüksek skora çıktığı maçını geride bıraktı.

Cedi Osman’ın Boston Celtics maçı performansı:

4) Alperen Şengün’den NBA kariyerindeki ilk double-double’ı

Houston Rockets’ın mağlubiyet serisi 11 maça çıkarken Alperen Şengün, Phoenix Suns karşısında 10 sayı, 10 ribaund, 4 asist, 1 blok ile NBA kariyerindeki ilk double-double’ı kaydetti. Memphis Grizzlies karşısında 9 sayı, 5 ribaund, birer asist, blok, top çalma ile oynayan Alperen, takımının yaşadığı problemlere ve 20 dakika civarı süre almasına rağmen parkede geniş beceri yelpazesini göstermeye devam ediyor.

Alperen Şengün’ün, Phoenix Suns karşısındaki modern uzun performansı:

Philadelphia 76ers, Tobias Harris ve Danny Green’in dönüşüne rağmen Joel Embiid ve Matisse Tybulle’un yokluğunda üst üste dört mağlubiyet aldı. Furkan Korkmaz geçen cumartesi (13 Kasım) gününden bu yana oynanan tek maçta Indiana Pacers karşısında, son altı maçının aksine daha az süre buldu (18 dakika) ve 2/4 üçlük isabetiyle 8 sayı, 3 ribaund, 2 top çalmayla oynadı. 

5) DeMar Derozan, babasının vefatının ardından ilk kez döndüğü Los Angeles’ta fırtınalar estirdi

Chicago Bulls 10-4 derecesi ile Doğu Konferansı’nda ikinci sırada yer alıyor. Hem kolektif hem bireysel iyi performanslarını sürdüren Bulls’ta DeMar Derozan, Zach Lavine ile birlikte takıma liderlik ediyor.

Lisede ve üniversitede memleketi Los Angeles’ta basketbol oynayan DeMar Derozan, 19 Şubat’ta babasını kaybetti. Frank DeRozan’ın vefatının ardından ilk kez Los Angeles’a dönen DeMar, Staples Center’da oynadığı üst üste iki maçta 27/39 saha içi isabetiyle 73 sayı, 10 ribaund, 11 asist yaparak takımına iki kritik galibiyette liderlik etti.

14 maç sonucunda 26 sayı, 5.8 ribaund, 3.8 asist ortalamaları yakalayan 32 yaşındaki DeMar DeRozan, şu anda resmi NBA “En Değerli Oyuncu” (MVP) ödülü sıralamasında beşinci sırada yer alıyor.

Los Angeles Clippers karşısında DeMar DeRozan:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.