Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Van’da beş yıldır kesintisiz uygulanan etkinlik yasağı AYM’ye taşınıyor – Avukat Mahmut Kaçan: “Yasak, iktidar partisi ve onun destekçileri için uygulanmıyor”

Van’da 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte getirilen ve valilik tarafından beş yıldır kesintisiz uygulanan etkinlik yasağı, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınıyor. Van Barosu tarafından açılan 14, Van Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mahmut Kaçan tarafından açılan bir davadan sonuç alınamadı. Bu nedenle Kaçan, AYM’ye bireysel başvuruda bulunacağını söyledi. Kaçan, valilik açıklamaları ve soyut gerekçeler ile uzatılan yasağı Medyascope muhabiri Ferit Aslan’a şöyle değerlendirdi: “Yasağın gerekçelerinin Van ile ilgisi yok. İzmir’de yaşanan bir olay, Suriye’nin Kobani kentinde yaşanan bir olay gerekçe gösterilerek, Van’da yaşayan insanların anayasal hakkı kısıtlanıyor. Hem idare mahkemeleri hem de istinaf mahkemeleri sanki idare ile oturup konuşmuş gibi aynı gerekçelerle başvurularımızı reddediyor.”

Yasakların iktidar partisi ile onu destekleyen kurum ve kuruluşların etkinliklerini kapsamadığını belirten Avukat Mahmut Kaçan, “Muhalif olan herkese karşı uygulanan bu yasak, iktidar partisi ve onu destekleyen kurum ve kuruluşlar için uygulanmıyor. Yani yasağın kendisi de ikiyüzlü. Bırakan iktidarı eleştirmeyi, salgın döneminde sağlık ile ilgili kurumların vatandaşı bilgilendirmesine dahi izin verilmedi. AKP stant açıp üye kaydı yapabilirken, HDP’liler Ankara’daki kongre için broşür dağıttı diye para cezasına çarptırıldı. Anayasal hakkı ortadan kaldıran bu yasaklar için bireysel olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapacağım” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.