Avrupa Birliği’nin (AB) üst mahkemesi olan Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD), Macaristan’ın göçmenlerin sığınma talebinde bulunmasına yardım etmeyi suç sayan yasasının, birliğin hukukunu ihlal ettiğine karar verdi.
Macaristan Parlamentosu tarafından 2018’de kabul edilen ve kamuoyunda “Soros’u Durdur” yasası olarak bilinen düzenleme, yasadışı göçmenlerin sığınma talebinde veya ülke içinde ikamet başvurusunda bulunmalarına yardım etmeyi yasaklıyor ve bu sebeple suçlu bulunan kişilere bir yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyordu. Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ve iktidar partisi Fidesz tarafından desteklenen yasa, Brüksel tarafından kınanmıştı.
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD), dün (16 Kasım) yayımladığı kararında, Macaristan’ın üçüncü bir ülkenin güvenli olup olmadığını belirleyen çeşitli direktifler de dahil olmak üzere AB yasaları kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtti.
Macaristan mevzuatının, ilk olarak, uluslararası koruma için başvuranların buna erişim hakkını, bu kişilerle iletişim kurma hakkını ve ikinci olarak, sığınmacılara, masrafları kendilerine ait olmak üzere, başvuru sahiplerine danışabilme hakkının etkinliğini kısıtladığını belirten ABAD, bu kısıtlamaların “Soros’u Durdurun” yasasının getirilmesini ve bu yasanın iltica prosedürünün kötüye kullanımını engelleme amacını haklı çıkarmadığına hükmetti.
Macaristan, ABAD’ın kararına “gecikmeden” uymak zorunda; bu da uygulamada tartışmalı mevzuatın değiştirilmesi veya geri çekilmesi anlamına geliyor. Budapeşte hükümeti buna uymazsa, Avrupa Komisyonu mahkemeden Macaristan’a para cezası verilmesi talebinde bulunabilir.
Macaristan meydan okumaya devam ediyor
Macaristan Hükümeti Sözcüsü Zoltán Kovács ise haberlere tepki gösterirken Budapeşte’nin kararı kabul ettiğini ancak “göçmenlik yanlısı planlara” karşı durmaya devam edeceğini söyledi. Kovács, “Macaristan’ın göç konusundaki tutumu değişmeden devam ediyor. Avrupa’ya göç durdurulmalı” dedi.
Avrupa Parlamentosu ise kararı memnuniyetle karşıladı ve Macaristan hükümetini, sığınmacılara yönelik kötü muameleye ve yıldırmaya yönelik politikalarına son vermeye çağırdı.
Uluslararası Af Örgütü de kararı sivil toplum için “büyük bir rahatlama” olarak nitelendirerek kutladı ve Budapeşte’den yasayı bütünüyle geri çekmesini istedi.
Macaristan’daki yasaya neden “Soros’u Durdur” deniyor?
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Macaristan hükümeti, 2015 yılından beri Macar asıllı Amerikalı iş insanı George Soros’u, finanse ettiği sivil toplum kuruluşları aracılığı ile göçmenleri yasadışı yollardan Avrupa’ya iltica etmeye teşvik etmekle suçluyor. Orbán hükümetinin yasadışı göçü önlemek için hazırladığı ve kamuoyunda “Soros’u Durdur” yasası olarak bilinen düzenleme, Macaristan Parlamentosu tarafından 2018’de kabul edilmişti.
Derleyen: Esra Atas