Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus-Polonya sınırındaki insani kriz: Boğularak ölen Suriyeli mülteci için “çevrimiçi” cenaze töreni

Polonya’nın kuzeydoğusundaki küçük bir kasaba olan Bohoniki’de karanlık ve soğuk bir kasım akşamı, memleketinden ve sevdiklerinden binlerce kilometre uzakta gencecik bir insan çevrimiçi bir cenaze töreniyle toprağa verildi.

Son aylarda Polonya-Belarus sınırında hayatını kaybeden en az dokuz kişiden biri olan 19 yaşındaki Suriyeli Ahmed el-Hasan, geçen ay Belarus’tan Avrupa Birliği’ne (AB) geçmeye çalışırken nehirde boğulmuştu.

Hasan’ın cenazesi Suriyeli bir doktor tarafından bulundu. Hasan, evinden binlerce kilometre uzaktaki Bohoniki’deki bir mezarlığa meşale ışığında gömülürken, Suriye’deki yaslı ailesi, Hasan’ın cenazesini video bağlantısı aracılığıyla izledi.

Doktor Kassam Shahadah, Hasan’ın yas içindeki akrabalarını telefonda “Fazla bir şey göremeyeceksiniz ama size hepimizin bir aile olduğunu söylemek istedim. Hasan’ı son bir kez görmek istediğinizi biliyorum ama elden ancak bu geliyor” diyerek teselli etmeye çalıştı. Telefonun diğer ucunda yaşlı bir kadın ve bir çocuğun hıçkırarak ağladığı duyuluyordu.

“Daha fazla insanın soğuk havadan ötürü ölmesinden endişe ediyoruz”

Hasan’ın 19 Ekim’de Bug Nehri’nde boğularak öldüğü bildirildi. Cesedi, 600 kilometre uzaklıktaki bir kasaba olan Bohoniki’deki cenazeye kadar Polonya’nın Bielsko Biala kentinde bir morgda tutuldu. En sonunda küçük bir Müslüman Tatar topluluğu, Hasan için İslami bir cenaze töreni düzenlemeyi teklif etti.

Bohoniki köyündeki Müslüman cemaatinin başkanı Maciej Szczesnowicz, kışla birlikte ölümlerin de bildirilmeye başlandığını söyledi. Szczesnowicz, “Daha fazla insanın soğuk havadan ötürü ölmesinden endişe ediyoruz. Hava soğuk, insanlar bir deri bir kemik kalmış” dedi.

Ne olmuştu?

Belarus ile AB arasındaki ilişkiler, geçen yıl Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko‘nun zaferini ilan ettiği tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra giderek kötüleşmişti. Seçim sonuçları hakkında derin şüpheleri olan Belaruslu muhalifler kitlesel sokak protestoları düzenlemiş ve karşılığında çok sert bir polis baskısı ile karşılaşmıştı. AB yetkililerinin iddialarına göre, Lukaşenko intikam almak için Ortadoğu ülkelerinden gelen çok sayıda göçmeni Belarus sınırına yığdı.

AB ve NATO, Lukaşenko’nun en önemli müttefiki Rusya’dan krizi sona erdirmesi çağrısında da bulundu. AB pazartesi günü (15 Kasım), göçmenleri sınıra doğru taşıyan havayollarını, seyahat acentelerini ve bireyleri yaptırımlarla hedef alacağını ilan etmişti.

Öte yandan, şu ana kadar en az dokuz göçmen Polonya-Belarus sınırını geçmeye çalışırken hayatını kaybetti.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.