Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hedef Minsk: Mültecilerin Avrupa yolculuğunun yeni merkezi

Polonya güvenlik güçleri salı günü (16 Kasım) Belarus sınırında taş atan göçmenlere tazyikli su ile müdahale etti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Lukaşenko rejiminin savunmasız göçmenleri diğer ülkelere karşı hibrit bir taktik olarak kullanma biçiminden derin endişe duyuyoruz” dedi. Geçen ay eşi ve üç çocuğuyla birlikte Irak’taki evinden Belarus’un başkenti Minsk’e seyahat etmek için ayrılan Kamuran Muhammed, “Uçaklar turizm amacıyla seyahat etmeyen kişileri ‘turist’ adı altında taşıyor. Belarus devleti bu insanların turist olmadığını ve tek dertlerinin daha insani bir yaşam için AB’ye ulaşmak olduğunu çok iyi biliyor” diye konuştu.

“Polonya ve mülteci krizinden etkilenen tüm müttefiklerle dayanışma içindeyiz”

Çoğunluğu Irak ve Afganistan’dan gelen 4 bine yakın göçmen sadece Polonya-Belarus sınırında değil, aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) ve NATO sınırındaki dondurucu ormanda bekliyor.

İttifakın savunma bakanlarının Brüksel’deki toplantısında Polonya ve mülteci krizinden etkilenen tüm müttefiklerle dayanışma içinde olduklarını belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Lukaşenko rejiminin savunmasız göçmenleri diğer ülkelere karşı hibrit bir taktik olarak kullanma biçiminden derin endişe duyuyoruz” dedi. Polonya gibi NATO ve AB üyesi olan Litvanya ve Letonya da Belarus’tan gelecek olan mülteci akınına karşı teyakkuzda.

“Arafta kalan insanların muazzam acılarını görebiliyoruz”

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatoviç, Polonya’nın Belarus sınırına yakın bir kasabada göçmen yardım merkezini ziyaret etti. Mijatovic, “Polonya-Belarus sınırında arafta kalan insanların muazzam acılarını görebiliyoruz. Acı çekmeyi durdurmak için gerilimi azaltmanın bir yolunu bulmalıyız” diye konuştu.

“Iraklılar’ın Belarus’a vize almaları geçmiş yıllarda çok zordu”

Ankara’da yaşayan Iraklı Hüseyin al-Asil, müstakbel Iraklı turist ve göçmenlere seyahat hizmetleri sağlıyor. Müşterileri için üç Belaruslu ortaktan davetiyeler düzenlediğini ve Irak’tan gönderilen pasaportları işlediğini söyleyen Asil, “Böylelikle Iraklılar Türkiye üzerinden Minsk’e seyahat edebiliyor” dedi. Asil’e göre Iraklılar’ın Belarus’a vize almaları geçmişte çok zordu.

Kişi başı bin 250 dolar ücret aldığını söyleyen ve kendisini en ucuz seyahat acentelerinden biri olarak tanımlayan Asil, “Belarus büyükelçiliği bu kişinin turizm için gitmediğini elbette biliyor. 800 dolara uçak bileti alıp bin 250 dolara vize almak nasıl bir turizm aktivitesi olabilir ki?” diye konuştu.

“Belarus hükümeti bu insanların turist olmadığını çok iyi biliyor”

Kamuran Muhammed, geçen ay eşi ve üç çocuğuyla birlikte Irak Kürdistanı’ndaki evinden Belarus’un başkenti Minsk’e seyahat etmek için ayrıldı. Aile, Irak’tan Belarus’a “turist” olarak gitti.

Kamuran ve ailesi, Belarus’taki tur operatörleriyle ortaklaşa çalışan Ortadoğu’daki seyahat acentelerinin yardımıyla son aylarda turist vizesi verilen binlerce kişi arasında yer alıyor.

Minsk’e vardıktan birkaç gün sonra yeni bir hayata başlamak için tehlikeli ve hatta ölümcül olabilecek bir yolculuğa çıkan aile, Belarus-Polonya sınırındaki diğer Iraklılar, Suriyeliler, Afganlar ile birleşerek Avrupa Birliği (AB) topraklarına girmek için yürüyüşe geçmişti. Sonra memleketine geri dönen ve Irak’ın Süleymaniye kentindeki evinde konuşan Muhammed, “Uçaklar turizm amacıyla seyahat etmeyen kişileri ‘turist’ adı altında taşıyor. Belarus devleti bu insanların turist olmadığını ve tek dertlerinin daha insani bir yaşam için AB’ye ulaşmak olduğunu çok iyi biliyor” dedi.

Belarus iddiaları reddediyor

Reuters‘a konuşan birkaç göçmen, Belarus sınır muhafızlarının Polonya’ya geçmeye çalışırken kendilerine yardım ettiğini ya da sınırını geçme çabalarını görmezden geldiklerini söyledi. Bazı göçmenler kendilerine tel kesici verildiğini bile anlattı.

Belarus Dışişleri Bakanlığı ise pazartesi günü (15 Kasım) yaptığı açıklamada, Minsk hükümetinin AB sınırlarındaki krizi planladığı yönündeki iddiaları “saçma” olarak niteledi.

Yaptırımlar sebebiyle yolcu taşımacılığına bir müddet ara verildi

Ortadoğu ülkeleri ve Türkiye’den Minsk’e uçuşların bahardan bu yana daha sık hale geldiği belirtiliyor. Örneğin Belarus devletine ait havayolu şirketi Belavia, Şubat 2021’de İstanbul’dan Minsk’e 28, martta da 31 kez uçtu. Flightradar24 verilerine göre temmuz ayında bu sayı iki kattan fazla artarak 65’e ulaştı.

Aynı rotayı takip eden Türk Hava Yolları (THY) uçuşları da mart ve nisan aylarında 32’den temmuz ve ağustosta 64’e yükseldi. Ekim ayında her iki havayolu şirketi (THY ve Belavia) Minsk’e toplam 124 kez uçtu.

AB’nin bu hava trafiğinin durdurulması için harekete geçmesi üzerine Bağdat, Irak’tan Minsk’e uçuşları askıya aldı. Belavia ve THY da geçen cuma günü (12 Kasım), diplomatlar dışında Yemen, Irak veya Suriye’den Minsk’e yolcu taşımayacaklarını açıkladı.

Ne olmuştu?

Belarus ile AB arasındaki ilişkiler, geçen yıl Alaksandr Lukaşenko’nun zafer kazandığı tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra giderek kötüleşmişti. Seçim sonuçları hakkında derin şüpheleri olan Belarus vatandaşları kitlesel protestolar düzenlemiş ve karşılığında çok sert bir polis baskısı ile karşılaşmıştı. AB’ye göre Lukaşenko, intikam almak için Ortadoğu ülkelerinden çok sayıda göçmeni Belarus sınırına yığdı.

AB ve NATO, Lukaşenko’nun en önemli müttefiki Rusya’dan krizi sona erdirmesi çağrısında da bulundu. AB pazartesi günü (15 Kasım), göçmenleri sınıra doğru taşıyan havayollarını, seyahat acentelerini ve bireyleri hedef alacağını ilan etmişti. Birlik yöneticileri, Belarus’a daha fazla yaptırım uygulamayı da gündemlerine almıştı.

Öte yandan şu ana kadar en az sekiz göçmen, Polonya-Belarus sınırını geçmeye çalışırken hayatını kaybetti.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.