Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer: “Salgın sürecinde yaşanan kalp krizlerini, ‘koronavirüse bağlı kalp krizleri’ olarak değerlendiriyoruz”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez yayınladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının 31. bölümüne kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer konuk oldu. Prof. Dr. Başer, koronavirüsün damar sistemini tuttuğunu ve damar içyüzü iltihabına neden olduğunu söyledi. Koronavirüsün pıhtılaşmayı da artırdığını vurgulayan Başer, kandaki pıhtılaşmanın vücuttaki tüm organları olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Bengi Başer koronavirüsün inme ve kalp krizini tetiklediğini, kalp yetmezliğine, ritim bozukluğuna, yüksek tansiyona, çarpıntılara neden olduğunu belirtti. Hastalığın durumuna göre tedavi yöntemi belirlediklerini belirten Başer, koronavirüsün atlatılmasının ardından kalp hastalarını düzenli olarak gözlemlediklerini söyledi.

İlaçların ve rutin kontrollerin önemine değinen Başer, salgın sürecinde yaşanan kalp krizlerini “koronavirüse bağlı kalp krizleri” olarak değerlendirdi. Prof. Dr. Başer tansiyon, kolesterol ve kan şekeri düzenlendiğinde, kilo verildiğinde hastaların çok daha iyi korunduklarını anlattı.

Başer aşılamanın önemine de değinerek, “Burada koronavirüsten korunmak temel amacımız olmalı. Aşıyla birlikte hastalarımız sadece hastalıktan değil, ileride yaşanması muhtemel sağlık problemlerinden de korunmaktadır. Aşıya muhakkak sıcak bakılmalı. Koronavirüs bize daha çok zarar veriyor” dedi.

Bengi Başer, konuşmasında şu konuların altını çizdi:

  • En önemli amacımız koronavirüsten korunmak, bunun için aşı çok önemli bir araç. Aşı olmalı ve diğer koruyucu önlemlere uymalıyız.
  • Koronavirüs kalp ve damarlarla ilgili birden çok problemlere neden oluyor.
  • Kalp ve damarlarda yaşanan problemler diğer organları yakından etkiliyor.
  • Koronavirüs kalp krizlerine, kalp çarpıntılarına, kalp kası iltihaplarına, ritim bozukluklarına, damar tıkanıklıklarına, yüksek tansiyona neden oluyor.
  • Kalp hastalarının haftada en az 150 dakika yürümeleri gerekli çünkü yürüyüş damarı koruyan en önemli aktivitelerden biri. Hastalarımız düzenli yürüyüşlerini aksatmamalı.
  • Koronavirüs sürecinde obezite, hastalığın ağır geçirilmesine veya hastanın kaybına neden oluyor. Kalp hastalarının kilo kontrollerini yaptırmaları şart.
  • Kronik hastalığı olanlar hekimlere başvurmalı, önlemleri alarak hastanelerde kontrollerini yaptırmalı.”

Yayının tamamını izlemek için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.