Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, Karadağ’ı 2-1 ile geçerek eleme grubunu ikinci olarak tamamladı – Milliler, 2022 FIFA Dünya Kupası’na katılabilmek için play-off turu oynayacak

Türkiye, 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu’nun son haftasında Karadağ ile deplasmanda karşı karşıya geldi. Cebelitarık’ı 6-0’lık skor ile geçen ve Norveç’in puan kaybı ile ikinci sıraya yerleşen Türkiye’nin 2022 FIFA Dünya Kupası yolundaki kaderini belirleyecek müsabakanın ilk devresi, Fatos Beqiraj ve Kerem Aktürkoğlu’nun karşılıklı golleri ile 1-1 sona ererken, ikinci yarıya Orkun Kökçü damga vurdu. Genç futbolcu, attığı şık gol ile Türkiye’ye galibiyeti getirdi. Ay-Yıldızlılar’ın bir gözü ise Hollanda’daydı. Grup lideri Portakallar, üçüncü sıradaki Norveç ile sahasında kozlarını paylaştı. Hollanda, rakibini Steven Bergwijn ve Memphis Depay’ın attığı goller ile 2-0 yendi. Türkiye, bu sonuçların ardından grubunu Hollanda’nın arkasında ikinci sırada tamamladı ve Katar’da düzenlenecek kupaya katılabilmek için play-off oynamaya hak kazandı.

İlk yarıda denge bozulmadı

Karadağ’ın ilk 11’i: Sarkic, Vesovic, Savic, Vujacic, Radunovic, Jovovic, Jankovic, Haksabanovic, Tomasevic, Beciraj, Osmajic.

Türkiye’nin ilk 11’i: Uğurcan, Zeki, Çağlar, Merih, Caner, Berat, Abdülkadir, Hakan, Kerem, Halil, Burak.

Ay-Yıldızlılar, bugün (16 Kasım) Dünya Kupası Elemeleri G Grubu 10. hafta maçında Karadağ ile karşı karşıya geldi. Podgorica Şehir Stadyumu’nun ev sahipliği yaptığı müsabakayı, Almanya Futbol Federasyonu’ndan Daniel Siebert yönetti.

Cebelitarık’ı 6-0’lık skor ile geçen ve Norveç’in puan kaybı ile ikinci sıraya yerleşen Türkiye, 2022 FIFA Dünya Kupası yolundaki kaderini belirleyecek karşılaşmaya kötü başladı. Karadağ, maçın henüz 4. dakikasında öne geçen taraf oldu. Millilerin kaptırdığı top sonrası bir anda kaleci Uğurcan Çakır ile karşı karşıya kalan Fatos Beqiraj, meşin yuvarlağı filelere gönderdi. Türkiye, kalesinde gördüğü bu golün ardından rakip sahadaki baskısını artırdı. Stefan Kuntz’un öğrencileri, maçın 6. dakikasında Halil Dervişoğlu ile önemli bir gol fırsatından faydalanamadı. Karadağ ise beraberlik golü için kalesine yüklenen Türkiye karşısında geçiş hücumları ile etkili olmaya çalıştı.

Ay-Yıldızlılar, ilk yarı boyunca aradığı golü 22. dakikada buldu. Abdülkadir Ömür’ün harika asistinde top ile buluşan Kerem Aktürkoğlu, skoru 1-1’e getiren golü kaydetti. Kerem’in beraberlik golünün ardından oyundaki tempo düştü. Ancak Karadağ, 41. dakikada kazandığı köşe vuruşunda gole çok yaklaştı. Zarko Tomasevic’in kafa vuruşu, Uğurcan Çakır’ın bakışları arasında az farkla dışarı çıktı. Müsabakanın ilk devresi ise karşılıklı atılan goller ile 1-1 sona erdi. 

Fatos Beqiraj’ın Karadağ’ı öne geçiren golü:

Kerem Aktürkoğlu’nun skora beraberliği getiren golü:

Türkiye, grubunu ikinci sırada bitirerek play-off oynamaya hak kazandı

Karadağ, Türkiye karşısında ikinci yarıya etkili başladı. Ev sahibi, 47. dakikada kazandığı köşe vuruşunda Igor Vujacic ile gole çok yaklaştı. Vujacic’in ceza sahası dışından çektiği şut, az farkla dışarı çıktı. Türkiye ise ikinci yarıda yakaladığı ilk gol pozisyonunda ağları sarsmayı başardı. Hakan Çalhanoğlu’nun pasında top ile buluşan Orkun Kökçü, ceza sahası dışından sol keşeye nefiş bir şut çekti ve savunmaya çarpan top ağlar ile buluştu. Türkiye, Orkun’un bu golü ile 60. dakikada 2-1 öne geçti. Öte yandan Karadağ, kalesinde gördüğü golden yalnızca dört dakika sonra büyük bir fırsat yakaladı. Vukotic’in vuruşunda kaleci Uğurcan Çakır’ı geçip ağlara giden topu Çağlar Söyüncü, çizgiden çıkardı.

Türkiye, skor avantajını koruyabilmek için karşılaşmanın kalan dakikalarında oyunun temposunu oldukça düşürdü ve rakibine pozisyon şansı tanımadı. Milliler, böylelikle geriye düştüğü maçta Karadağ’ı 2-1 mağlup etmeyi başardı. Grup lideri Hollanda’nın ise Norveç’i yenmesi Türkiye’nin işine yaradı. Ay-Yıldızlılar, bu sonuçların ardından grubunu Hollanda’nın arkasında ikinci sırada tamamladı ve Katar’da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası’na katılabilmek için play-off oynamaya hak kazandı.

Orkun Kökçü’nün Türkiye’ye galibiyeti getiren golü:

Türkiye, G Grubu’nda ne yaptı?

Türkiye A Milli Futbol Takımı, G Grubu’nun ilk maçında İstanbul’da Hollanda’yı 4-2, ikinci maçında da İspanya’da Norveç’i 3-0 yenerken, üçüncü maçında sahasında Letonya ile 3-3 berabere kaldı. Türkiye, dördüncü hafta maçında ise 2-0 öne geçtiği karşılaşmada Karadağ’ın 90+7. dakikada attığı gole engel olmayarak sahadan bir puan ile ayrıldı. Ay-Yıldızlılar, beşinci haftada deplasmanda Cebelitarık’ı 3-0 ile geçerken altıncı haftada Hollanda’dan tarihi fark yedi. Portakallar, Türkiye’yi 6-1’lik skor ile mağlup ederek liderlik koltuğunu ele geçirdi. Bu skor, teknik direktör Şenol Güneş’in de sonunu hazırladı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 6-1’lik Hollanda yenilgisinin ardından Güneş ile yolların ayrıldığını kamuoyuna duyurdu. TFF, kısa bir süre sonra Güneş’ten boşalan koltuğa Stefan Kuntz’u getirdi. Alman teknik direktör, Türkiye kariyerinin ilk maçına Norveç karşısında çıktı. Ay-Yıldızlılar, öne geçtiği karşılaşmada rakibi ile 1-1 berabere kalarak grup ikinciliği yolunda büyük yara aldı. Kuntz’un öğrencileri, Letonya’yı ise Burak Yılmaz’ın son dakikadaki penaltı golü ile 2-1 mağlup etti. Türkiye, grubun en zayıf ekibi Cebelitarık’ı 6-0 mağlup etti ve Norveç’in Letonya karşısındaki puan kaybı ile birlikte ikinci sıraya yükseldi. Ay-Yıldızlılar, grubunun en önemli sınavına ise Karadağ deplasmanında çıktı. Türkiye, rakibini 2-1 mağlup ederek grubunu Hollanda’nın arkasında ikinci sırada tamamladı ve 2022 FIFA Dünya Kupası’na katılabilmek için play-off oynamaya hak kazandı. 

G Grubu’nun son haftasında alınan skorlar:

Hollanda 2-0 Norveç

Karadağ 1-2 Türkiye

Cebelitarık 1-3 Letonya

G Grubu’nda oluşan puan durumu:

1) Hollanda: 23 P

2) Türkiye: 21 P

3) Norveç: 19 P

4) Karadağ: 12 P

5) Letonya: 9 P

6) Cebelitarık: 0 P

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın muhtemel rakipleri

2022 yılının Mart ayında oynanacak play-off turu maçlarında milli takımı, seri başı olamadığı elemelerde zorlu rakipler bekliyor. Portekiz, İtalya, İsveç, İskoçya, Rusya veya Galler karşısında Dünya Kupası için vize arayacak olan Ay-Ylıdızlılar’ın ilk rakibi 26 Kasım’daki kura çekiminde belli olacak.

Play-off turunun yarı finalleri 24-25 Mart tarihlerinde, finaller ise 28-29 Mart tarihlerinde oynanacak.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.