Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, transseksüel sporcuların haksız rekabete yol açmadığını açıkladı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), transseksüel bir sporcunun kadınlar kategorisinde yarışmasının otomatik olarak haksız rekabete yol açacağı yönündeki varsayımların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Transseksüel sporcular, haksız rekabete sebep olmuyor

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), transseksüel bir sporcunun kadınlar kategorisinde otomatik olarak haksız bir avantaja sahip olduğu varsayımlarının gerçeği yansıtmadığına dair bir rapor yayımladı. Rapor, 250’den fazla sporcu ve konunun diğer uzmanları ile istişarede bulunularak iki yıllık bir sürede hazırlandı.

IOC’nin raporunda transeksüel sporcuların, testosteron değerlerini azaltma zorunluluğunu şart koşan kuralda da değişikliğe gidileceği vurgulandı. Transseksüel sporcular, çıkacakları ilk müsabakadan önce en az 12 ay boyunca testosteron seviyelerini belirli bir değerin altında tutması gerekiyordu. Komite, aynı zamanda bir sporcunun cinsiyetini doğrulamak için kullanılan tıbbi testlerin ”potansiyel olarak zararlı” ve ”saygısızca” olduğunun altını çizdi. Yapılacak kural değişikliği, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nın ardından yürürlüğe girecek. 

Laurel Hubbard, olimpiyat oyunlarının ilk trans kadın sporcusu oldu

Yeni Zelandalı Laurel Hubbard, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda halter dalında yarışarak olimpiyat oyunlarının ilk trans kadın sporcusu olmuştu. Ancak Hubbard, +87 kg kategorisinde çıktığı üç hakkında da istediği sonuçları elde edemeyerek olimpiyatlara veda etmişti. Hubbard, 2020’de Roma’da düzenlenen Dünya Halter Kupası’nda ise kadınlar +87 kg kategorisinde altın madalya kazanmayı başarmıştı. 44 yaşındaki sporcu, kariyerine erkek olarak başlamış ve 30’lu yaşlarında cinsiyetini değiştirmişti.

Laurel Hubbard’ın 2020 Dünya Halter Kupası’nda altın madalyayı kazanmasını sağlayan performansı:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.