Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Merkel, Almanya’nın “dramatik” bir dördüncü dalgayla karşı karşıya olduğunu söyledi, Çekya’da aşı olmayanların halka açık etkinliklere girişi yasaklanıyor

Amerika kıtasında koronavirüse bağlı ölümler geçen hafta yüzde 17 oranında azaldı. Şansölye Angela Merkel, Almanya’nın “dramatik” bir dördüncü koronavirüs dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. İsveç, kapalı mekanlara girişte aşı sertifikası zorunluluğu getiriyor. Belçika’da maske zorunluluğun kapsamı genişletildi ve uzaktan çalışma zorunlu hale geldi. Çekya’da aşı olmayanların halka açık etkinliklere girişi yasaklanıyor. Avrupa Birliği, ABD’li biyoteknoloji şirketi Novavax’ın koronavirüs aşısına onay verebilir. Delta varyantından türeyen yeni tip koronavirüsün belirtiye neden olma olasılığının daha düşük olduğunu ortaya çıkaran bir araştırma yayımlandı. ABD, koronavirüs aşısı üretimine milyarlarca dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Moderna, ABD’den yetişkinler için üçüncü doz aşı izni istedi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Amerika kıtasında koronavirüse bağlı ölümler geçen hafta yüzde 17 oranında azaldı

Pan Amerikan Sağlık Örgütü’nün (PAHO) dünkü (17 Kasım) açıklamasında, geçen hafta Amerika kıtasında koronavirüse bağlı ölümlerin yüzde 17 oranında azaldığı belirtildi. Örgüte göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Brezilya ve Kolombiya gibi kıtanın kalabalık ülkelerinde yeni vaka sayıları ise haftalarca yaşanan düşüşün ardından yeniden yükselmeye başladı. PAHO ayrıca, Meksika’da koronavirüse bağlı ölümlerde artış yaşandığını, Karayip ülkesi Trinidad ve Tobago’da yoğun bakım ünitelerinin koronavirüs hastalarıyla dolduğunu bildirdi.

Merkel: Almanya “dramatik” bir dördüncü koronavirüs dalgasıyla karşı karşıya

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin “dramatik” bir dördüncü koronavirüs dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Avrupa’da birçok ülke, vaka artışı nedeniyle önlemleri sıkılaştırırken, Almanya, çarşamba günü (17 Kasım) 52 bin yeni vaka kaydederek şu ana kadarki en yüksek günlük vaka sayısına ulaştı. Ülkede koronavirüse bağlı ölüm oranı düşük seyretse de Merkel, hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin koronavirüs hastaları ile dolmaya başladığını söyledi.

İsveç, kapalı mekanlara girişte aşı sertifikası zorunluluğu getiriyor

İsveç hükümeti, 100’den fazla kişinin katıldığı kapalı etkinliklerde koronavirüs aşı sertifikası zorunluluğu getiriyor. Henüz vaka sayılarının büyük bir artış göstermediği ancak salgının başında koronavirüsten oldukça etkilenen İsveç, sağlık yetkililerinin aralık ayında beklediği vaka sayısı artışının önüne geçmek için önlemleri sıkılaştırma kararı aldı.

Belçika’da maske zorunluluğun kapsamı genişletildi ve uzaktan çalışma zorunlu hale geldi

Belçika, ülkenin salgının dördüncü dalgasıyla mücadele etmek amacıyla koronavirüs önlemlerini sıkılaştırarak maske zorunluluğun kapsamını genişletti. Ülkede önümüzdeki cumartesi (20 Kasım) gününden itibaren kafe, restoran gibi kapalı mekanlarda maske kullanımı zorunlu olacak. Yeni maske kuralının alt yaş sınırının 12’den 10’a çekildiği ülkede ayrıca, aralık ayının sonuna kadar haftada dört, daha sonra ise haftada üç gün uzaktan çalışma düzenine geçilecek.

Çekya Başbakanı Andrej Babis

Çekya’da aşı olmayanların halka açık etkinliklere girişi yasaklanıyor

Çekya Başbakanı Andrej Babis, dün (17 Kasım) yaptığı açıklamada, koronavirüse karşı aşılanmamış ya da hastalığı geçirmemiş kişilerin pazartesi (22 Kasım) gününden itibaren halka açık etkinliklere erişiminin yasaklanacağını söyledi. Babis, yasak kararının salı (16 Kasım) günü ani bir artışla 22 bine ulaşan günlük vaka sayısı nedeniyle alındığını belirtti. Başbakan Babis ayrıca, negatif koronavirüs testlerin artık halka açık etkinliklere katılmak için yeterli kabul edilmeyeceğini sözlerine ekledi.

AB, ABD’li biyoteknoloji şirketi Novavax’ın aşısına onay verebilir

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), dün (17 Kasım) yaptığı açıklamada, etkinliği kanıtlandığı takdirde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli biyoteknoloji şirketi Novavax’ın ürettiği koronavirüs aşısının kullanımına önümüzdeki haftalarda onay verilebileceğini duyurdu. EMA, aşı markası “Nuvaxovid” olan ve protein bazlı üretilen aşının şubat ayından beri incelendiğini belirtti.

Araştırma: Delta varyantından türeyen yeni tip koronavirüsün semptoma neden olma olasılığının daha düşük

İngiltere’de yürütülen React-1 isimli araştırma, Delta varyantından türeyen ve “A.Y4.2” olarak adlandırılan yeni tip koronavirüsün semptoma neden olma olasılığının Delta varyantına göre daha düşük olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma, İngiltere genelinde koronavirüse karşı iki doz aşılanan 100 binden fazla kişiden alınan sürüntü örnekleri analiz edilerek yapıldı.

ABD, koronavirüs aşısı üretimine milyarlarca dolarlık yatırım yapmayı planlıyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın koronavirüs danışmanı Jeff Zients, dün (17 Kasım) yaptığı açıklamada, Vaşington yönetiminin koronavirüs aşısı üretim kapasitesini genişletmek için milyarlarca dolarlık yatırım yapmayı ve yılda bir milyar doz aşıyı daha kullanıma sunmayı planladığını söyledi. Zients, aşı üretiminin ise 2022’nin ikinci yarısında başlayacağını belirtti. Yeni üretim maliyetlerinin, Mart 2021’de imzalanan ve Koronavirüs Teşvik Paketi olarak da bilinen Amerikan Kurtarma Planı fonlarından karşılanması planlanıyor.

Moderna, ABD’den yetişkinler için üçüncü doz aşı izni istedi

Koronavirüse karşı aşı üreten ABD merkezli ilaç firması Moderna’dan dün (17 Kasım) yapılan açıklamada, 18 yaş ve üstü tüm yetişkinlere koronavirus aşısının üçüncü dozunu uygulayabilmek için ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvurulduğu belirtildi. Şirket, yaklaşık dört hafta arayla ilk iki dozda verilen miktarın yarısı, 50 mikrogramlık takviye dozu için izin istediğini belirtti. Moderna’nın başvurusu, Pfizer’ın Alman ortağı BioNTech ile geliştirdiği koronavirüs aşısının üçüncü doz için izin başvurusunda bulunmasından bir hafta sonra gerçekleşti.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.