Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (18 Kasım 2021): Faiz kararı açıklanacak

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

Yurdun kuzey ve batı kesimleri parçalı ve yer yer çok bulutlu olacak, Batı Karadeniz kıyıları ve Marmara’nın doğusunda yağmur bekleniyor, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, akşam saatlerinde Anadolu Yakası yerel olmak üzere hafif yağmurlu, sıcaklık 8 derece. İzmir’de hava 13, Antalya’da 15, Ankara’da 2, Diyarbakır’da ise 2 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 10 lira 88 kuruş, euro kuru ise 12 lira 36 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.707 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 653 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 79,80 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonu verilerini açıklayacak.

TCMB, Para Politikası Kurulu toplantısında faiz kararını açıklayacak.

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (17 Kasım) partisinin grup toplantısında konuştu. Detayları birazdan aktaracağız ancak Erdoğan’ın faiz ile ilgili çıkışları önemliydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizin bir sebep, enflasyonun ise bir netice olduğunu söyleyerek, “Faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Bizim arkadaşlarımıza ne oluyor da faizi savunur hale geliyorlar. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sürdüreceğim” dedi. Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından dolar 10 lira 68 kuruş seviyesine yükselerek yeni tarihi zirvesini gördü. Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı faiz kararıyla ilgili yöneltilen soruyu ise Erdoğan, “Merkez Bankası bağımsız değil mi? Bağımsızlığını konuşuyorsunuz, bırakın da bağımsız olarak kararını versin” diye yanıtladı.

Bu arada benzine, dolardaki yükselişten kaynaklı 48 ile 52 kuruş arasında zam bekleniyor. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda İcra İflas Kanunu’nda değişiklikleri de içeren 5. Yargı Paketi görüşülecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi ele alınacak.

Kısaca düne bakalım.

Grup toplantıları, iktidar ve muhalefet kanadının sürpriz görüşmeleri ve daha fazlası…

Grup toplantılarıyla başlayalım. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu. Erdoğan, az önce bahsettiğimiz gibi faiz indirimi mesajı verirken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” çağrısına “Sen benim başörtülü bacılarımdan helallik iste” sözleriyle yanıt verdi. 

Dün (17 Kasım), İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında konuştu. Akşener daha önceki grup toplantılarına göre bu sefer konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a daha çok yer ayırdı. Akşener, kendisine “ahlak yoksunu” diyen Erdoğan’a “Düştüğün bu ibretlik durumda, artık sen bize ahlak konusunda ahkâm kesecek durumda değilsin” yanıtını verdi. İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına ve ekonominin gidişatına da değinen Akşener, “Şimdiye kadar, ekonominin nasıl yönetileceğine dair binlerce kitap yazıldı. Ama ekonominin nasıl batırılacağına dair hiçbir kitap yazılmamıştı. Onu yazmak da sana nasip oldu Sayın Erdoğan. Haydi hayırlı olsun. Literatürdeki bu büyük boşluğu doldurduğun için, seni tebrik ediyorum” dedi. 

Akşener’in grup toplantısının ardından muhalefet kanadında sürpriz görüşme gerçekleşti. Akşener ile Kılıçdaroğlu, gündeme dair yaşanan gelişmeleri konuşmak için İYİ Parti Genel Merkezi’nde görüştü. Görüşmenin ardından açıklamada bulunan iki lider, erken seçim çağrısı yaptı.  Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin bir an önce seçime gitmesi gerekiyor” dedi. Akşener de “Seçimden başka çare yok” diye konuştu.

Akşener ve Kılıçdaroğlu’nun erken seçim çağrısına tabii ki ilk tepki iktidar blokundan geldi. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Twitter hesabından “Türkiye’nin erken seçim gibi bir gündemi yok. Seçimler zamanında yapılacak” diye yazdı. 

Sadece Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesi sürpriz olmadı, aynı zamanda Erdoğan ile Bahçeli de Beştepe’de görüştü. Bu buluşma iki liderin de programında gözükmüyordu. Bahçeli görüşmede, özel olarak tasarlayıp çizdiği “Türk Dünyası Haritası“nı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye etti. Basına kapalı olan görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Bahçeli, açıklamada bulunmadı.

CHP’li iki ve HDP’li üç milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin hazırlanan beş fezleke Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na gönderildi. CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ve HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar’ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin cumhurbaşkanı fezlekeleri, Adalet- Anayasa Karma Komisyonu’na havale edildi.

Dünya gündemine bakalım.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moldova’da. Bakan Çavuşoğlu, Parlamento Başkanı Igor Grosu, Başbakan Natalia Gavrilita ve Cumhurbaşkanı Maia Sandu tarafından kabul edilecek.

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın düzenlediği mitingin ardından 6 Ocak 2021’de Kongre binasına düzenlenen baskının sembol isimlerinden “QAnon Şamanı” olarak bilinen Jacob Chansley, üç yıl beş ay hapis cezasına çarptırıldı. 10 aydır cezaevinde bulunan Chansley, duruşmada “Hiçbir mazeretim yok. Yaptıklarımdan gerçekten pişmanım” diye konuştu. 

Belçika’da hükümet, koronavirüs vakalarının hızla artması nedeniyle önlemleri sıkılaştırma kararı aldı. Önümüzdeki cumartesi (20 Kasım) gününden itibaren ülkede 10 yaşından büyük çocuklar maske takmaya başlayacak, 5 ile 11 yaş aralığındaki çocuklar da zorunlu olarak aşılanacak. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), transseksüel bir sporcunun kadınlar kategorisinde yarışmasının otomatik olarak haksız rekabete yol açacağı yönündeki varsayımların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. IOC’nin raporunda transeksüel sporcuların, testosteron değerlerini azaltma zorunluluğunu şart koşan kuralda da değişikliğe gidileceği vurgulandı.

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Newcastle United’ın yüzde 80’lik hissesi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın liderliğindeki Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun başı çektiği konsorsiyum tarafından 300 milyon sterlin karşılığında satın alınmıştı. Premier Lig yönetimi, Newcastle’ın satışını onayladı fakat diğer kulüpler yaşanan gelişmelerden oldukça rahatsız. Guardian‘ın haberine göre Suudiler ile yapılan anlaşma sebebiyle kulüplerin tepkisini çeken Premier Lig Başkanı Gary Hoffman, Newcastle United kulübünün devir teslim işlemlerinin tamamlanmasının ardından istifa edecek.

2022 FIFA Dünya Kupası Afrika Elemeleri’nde Madagaskar’ın konuk ettiği Tanzanya ile 1-1 berabere kaldığı maça, alınan aşırı güvenlik önlemleri damga vurdu. Tanzanya kafilesinin kaldığı otel, bazı oyuncularının koronavirüs test sonucu pozitif çıktığı iddiasıyla ordu mensupları tarafından basıldı. Fenerbahçe’nin Belçika ekibi Royal Antwerp’e sezon başında kiraladığı Mbwana Samatta’nın da otelde mahsur kalan oyuncular arasında yer aldığı açıklandı. Yaşananların ardından Tanzanyalı oyuncuların, ülkeden çıkışlarına gecikmeli olarak izin verildiği belirtildi.

THY Avrupa Ligi’nin 10. haftasında Anadolu Efes, sahasında Yunanistan temsilcisi Olympiakos’u 88-69 yendi ve ligdeki dördüncü galibiyetini aldı. 

İsviçreli tenisçi Roger Federer, ocak ayında düzenlenecek sezonun ilk grand slam turnuvası Avustralya Açık’ta yer almayacağını açıkladı.

Öte yandan milli cimnastikçi Ümit Şamiloğlu, 41 yaşında aktif sporculuk hayatını noktaladığını açıkladı. Şamiloğlu, 2013 yılında Mersin’de düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda altın madalya kazanmış ve Türkiye’ye bu kategoride Akdeniz Oyunları’nda ilk şampiyonluğu getiren isim olmuştu.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 23 bin 867 yeni vaka tespit edildi, 229 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 118 milyon 896 bin 84’e çıktı.

Medyascope’ta bugün saat 12.00’de Alaattin Aldemir, “helalleşme” tartışmalarını ve muhalefetin erken seçim tartışmalarını değerlendirecek. Can Ertuna ve Ceren Sözeri’nin tartışma programı “Gündem: Medya”, bugün saat 13.30’da ekranlarınızda olacak. Saat 20.00’de ise Murat Aksoy, Garo Paylan ve Seher Akçınar Bayar’ın konuk olacağı “Açık Oturum”da da “helalleşme” tartışmaları ele alınacak. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.