Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgınında ABD’de uyuşturucu nedenli ölümler rekor seviyeye ulaştı, bir yılda 100 bin kişi hayatını kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nden alınan verilere göre koronavirüs salgınıyla geçen 12 ayda ülkede, 100 bin kişi aşırı doz uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybetti. Salgın dolayısıyla tıbbi bakımın zorlaşması, zihinsel sağlık sorunlarının artması ve uyuşturucu satışlarındaki patlama rekor sayıdaki ölümlerin nedeni olarak düşünülüyor. ABD hükümeti, aşırı doz uyuşturucunun etkilerinin tedavisinde kullanılan “nalokson” adlı ilaca erişimi kolaylaştıran yasa için çalışma yürütecek.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) verilerine göre koronavirüs salgınıyla geçen Nisan 2020-Nisan 2021 tarihleri arasında, ülkede 100 bin kişi aşırı doz uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybetti. Çarşamba günü (17 Kasım) açıklanan verilere göre koronavirüs salgını tıbbi bakımı zorlaştırdığı, zihinsel sağlık sorunlarını artırdığı ve daha fazla uyuşturucu satışına yol açtığı için, birçok kişinin aşırı doz uyuşturucudan hayatını kaybetmesine yol açtı.

Biden: “Bu trajik bir dönüm noktası”

ABD Başkanı Joe Biden durumu “trajik bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Diğer yandan hükümet, aşırı doz uyuşturucunun etkilerini tedavi etmede kullanılan “nalokson” adlı ilaca erişimi kolaylaştıran yasa için çalışma yürüteceğini açıkladı.

“Uyuşturucu nedenli ölümler salgının gölgesinde kalan bir trajedi”

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Fakültesi’nden Dr. Joshua Sharfstein, uyuşturucu kaynaklı ölümlerin zirvesinin salgının başlarında yani 2020 yılının bahar aylarında yaşandığını söyledi. Sharfstein ayrıca, bu rakamların Temmuz 2020’den itibaren düşmeye başladığını ancak büyük bir gelişme kaydedilemediğini belirtti. Sharfstein, “Bu, salgının gölgesinde kalan çok önemli bir trajedi. Bir yılda aşırı doz uyuşturucudan bu kadar çok ailenin etkilenmesi üzücü” dedi.

Ölümler bir önceki yıla göre yüzde 30 arttı

Temmuz 2020’deki veriler, salgının uyuşturucuya yönelik tedaviyi zorlaştırması ve uyuşturucu satışlarındaki patlamanın aşırı doza bağlı ölümleri bir önceki yıla göre yüzde 30 artırdığını gösterdi. Aşırı doz uyuşturucuya bağlı ölümlerde en büyük artış yüzdesine sahip eyalet yüzde 70 ile Vermont olurken, onu yüzde 62 ile Batı Virjinya ve yüzde 54 ile Kentucky izledi. ABD’nin en kalabalık eyaleti Kaliforniya’da ise bu oran yüzde 47 civarında.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.