Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malcom X suikastı davasının seyri değişti: Yıllarca hapis yatan iki kişi hakkındaki suçlamalar düşürülüyor

ABD’deki Manhattan Bölge Savcılığı, insan hakları savunucusu Malcolm X’ye yönelik suikastta suçlu bulunan iki kişi hakkındaki suçlamaların bugün (18 Kasım) New York Yüksek Mahkemesi tarafından düşürüleceğini duyurdu. Davanın seyrinin değişmesinde Netflix’te yayınlanan bir belgesel filmin etkili olduğu öne sürüldü.

Irkçılığa karşı mücadele eden insan hakları savunucusu Malcolm X, New York’taki konuşma yapmaya hazırlanırken 21 Şubat 1965’te vurularak öldürüldü. Suikastı gerçekleştirdikleri iddiasıyla tutuklanan Muhammed A. Aziz ve Halil İslam, yıllarca hapis yattı. Bugün 83 yaşında olan Aziz 1985’te serbest bırakıldı. 1987’de serbest bırakılan İslam ise 2009’da 74 yaşında öldü.

Manhattan Bölge Savcısı Cyrus R. Vance Jr., Malcolm X suikastı nedeniyle hapis yatan iki kişi hakkındaki suçlamaların bugün New York Yüksek Mahkemesi tarafından düşürüleceğini duyurdu. Vance, “Bu, tarih boyunca kolluk kuvvetlerinin sorumluluklarını yerine getirmediği gerçeğine işaret ediyor. Bu kişiler hak ettikleri adaleti göremediler” dedi.

Aziz ve İslam’ın avukatları ise savcıların ve kolluk kuvvetlerinin, önemli kanıtları sakladığını öne sürdü. Bu kanıtlar mahkemeye sunulmuş olsaydı davanın, sanıkların beraatıyla sonuçlanabileceğini söyleyen Shanies Hukuk Bürosu’ndan avukat Deborah Francois, “Bu sadece bir gözden kaçırma değildi. Bu resmi görevi kötüye kullanmanın bir ürünüydü” diye konuştu.

Davanın seyrini değiştiren belgesel

Davanın seyrinin değişmesinde Netflix’te geçen yıl yayınlanan Malcolm X hakkındaki bir belgesel filmin etkili olduğu öne sürüldü. Belgeselde, Malcolm X’in katillerinin New Jersey eyaletinde yaşayan “Nation of Islam” üyeleri olduğu, Aziz ve İslam’ın haksız yere hapis yattığı iddia edilmişti.

56 yıldır tam olarak aydınlatılamayan suikastın davasında, Malcolm X’in avukatları Şubat 2021’deki açıklamalarında Malcom X’e New York Polis Teşkilatı (NYPD) veya Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından komplo kurulmuş olabileceğine dair delillere ulaştıklarını belirtmişti.

Gerçek ismi Malcolm Little olan siyah insan hakları savunucusu, İslam dinini seçtikten sonra El-Hacc Mâlik eş-Şahbâz ismini almıştı.

Derleyen: Esra Atas

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.