Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den insan hakları ihlali gerekçesiyle Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları’na yönelik diplomatik boykot uygulamayı düşündüklerini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile görüşmeden önce Oval Ofis’te gazetecilere açıklamalarda bulundu. Çin’in “insan hakları ihlalleri” uyguladığı gerekçesiyle Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulayacakları iddiasına ilişkin bir soru üzerine Biden, “Evet, bu yapmayı düşündüğümüz bir şey” dedi.

Washington Post gazetesinde 16 Kasım’da yayımlanan haberde, ABD hükümet yetkililerinin Pekin Kış Olimpiyatları’na katılmayarak insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin’e diplomatik boykot uygulamayı planladığı öne sürülmüştü.

Diplomatik boykot, hiçbir ABD yetkilisinin oyunlara gönderilmeyeceği anlamına geliyor. Bu karar, ABD-Çin ilişkilerinde artan gerilimin ortasında geldi. Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi milletvekilleri, Çin’in insan hakları ihlallerini protesto etmenin bir yolu olarak diplomatik boykot çağrısında bulunmuştu.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping, geçen pazartesi günü (15 Kasım) çevrimiçi bir zirvede görüşmüşlerdi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD ve Çin liderlerinin üç saatlik çevrimiçi toplantılarında olimpiyatları tartışmadıklarını söyledi.

Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, dünkü (18 Kasım) açıklamasında, Pekin Olimpiyatları’nı “soykırım olimpiyatları” olarak nitelendirdi. Cotton, tüm sporcular, yetkililer ve ABD’li sponsorların olimpiyatları boykot etmesi çağrısında bulundu. Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Nikki Haley de tam boykot çağrısı yaptı.

Biden’ın bu ay sonunda diplomatik boykot kararını onaylayacağı belirtiliyor. Pekin Kış Olimpiyatları, 4-20 Şubat 2022’de Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenecek.

Vaşington yönetimi, Çin’i Sincan özerk bölgesinde yaşayan Uygurlar’a soykırım uygulamakla suçluyor. Çin’in Hong Kong’daki siyasi özgürlükleri bastırmak için çıkardığı yasalar da iki ülke arasındaki gerginliğin artmasına neden olmuştu.

Derleyen: Esra Atas

Kaynak: BBC


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.