Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Burç Baysal’dan döviz kuru ve enflasyon açıklaması: “Yaşananları büyük endişe ile izliyoruz”

Diyarbakır İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Burç Baysal, yazılı bir açıklama yaparak, döviz kurları ve enflasyon artışıyla ilgili Merkez Bankası ve karar alıcıları çağrıda bulundu ve ekonomide yaşananları büyük bir endişe ile izlediklerini belirtti.

Diyarbakır İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Burç Baysal

“Hammadde ve girdi maliyetlerindeki artışla üretim durma noktasına geldi”

Diyarbakır İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Burç Baysal, hammadde ve girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek şöyle dedi:

“Sanayici ve iş insanlarımız salgın koşullarında bile üretime devam ediyor. Bu süreçte dünya pazarlarındaki daralmaya rağmen daha uygun fiyatlara hammadde ve diğer girdileri temin edebilen sanayicilerimiz üretimlerini çeşitlendirerek arttırmakta, dış ticarette çok başarılı sonuçlar almaya devam etmektedirler. Ancak, yaşanan döviz artışıyla birlikte hammadde ve girdi maliyetlerindeki artışla üretim durma noktasına gelmiş, ekonomi piyasası çok ciddi bir kriz ile karşı karşıya gelmiştir. Yerel para birimindeki aşırı değer kaybı enflasyonu arttırmakta, iç ve dış pazarda daralmaya neden olmaktadır.”

Merkez Bankası’nın süreci daha realist politikalarla yönetmesi gerektiğine inanıyoruz”

Döviz kuru ve enflasyondaki artışa dikkat çeken Baysal, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Öngörülebilir makul bir enflasyon, ekonomiler için sorun sayılmayabilir. Ancak fiyat artışlarının yüksek oranlara ulaşması ve kurların tahmin edilebilir olmaktan çıkması ticari yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir. Son zamanlarda ekonomi piyasasında yaşanan hızlı dalgalanmalar sadece iş camiasını etkilemekle kalmamakta, bütün toplumu etkilemektedir. Serbest piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, dövizdeki hızlı tırmanış ve enflasyon artışı devam etmektedir. Bütün bu duruma müdahale etmesi gereken Merkez Bankası’nın son zamanlarda peş peşe aldığı faiz indirim kararları beklenen etkiyi yaratamamaktadır. Yaşanmakta olan bütün bu gelişmeleri biz Diyarbakır İş Konseyi üyeleri olarak büyük bir endişe ile izlemekteyiz. Gerek siyasi otoritelerin, gerekse de bu konuda en yetkili merci olan Merkez Bankası’nın bu süreci daha realist politikalarla yönetmesi gerektiğine inanmaktayız. Piyasalardaki hızlı ve dengesiz dalgalanmaların yanı sıra enflasyonun önlenmesi konularında bütün yetkili kurumları daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

DİYARBAKIR/MEDYASCOPE

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.