Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (19 Kasım 2021): #Dolar11

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

Ülkemiz genelinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Batı Akdeniz kıyıları, İç Anadolu, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu’nun batısı ve çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, akşam saatlerinde hafif yağmurlu, sıcaklık 7 derece. İzmir’de hava 12, Antalya’da 15, Ankara’da 1, Diyarbakır’da ise 3 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 11 lira 11 kuruş, euro kuru ise 12 lira 62 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.736 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 665 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 81,85 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı tarımsal girdi fiyat endeksini açıklayacak.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki sekizinci toplantısında politika faizi oranını yüzde 16’dan yüzde 15’e indirdi. Yaklaşık beş dakika geç açıklanan bu karardan sonra, dolar ve euro kuru yükselmeye başladı. Dolar 11 lirayı, euro ise 12 lira 50 kuruşu geçti. Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Merkez Bankası’nın faiz kararını yorumladı: “Halk fakirleşirken holdinglere rant aktarılıyor”

Faiz kararının açıklanmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu “Artık DUR Erdoğan! #HemenSeçim” paylaşımında bulundu.  

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Twitter hesabından, “Dolar füze gibi tırmanıyor, birisi çıkmış Japon ekonomisiyle kıyaslama yapıyor! Sen Japonya’yı bırak, Türkiye’deki yangına bak!” diye yazdı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de “Yanlıştaki inadının milletimizin her bir ferdine bir saatteki maliyeti 3 bin lira oldu. Mutlu musun Sayın Erdoğan?” diye sordu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Yazıklar olsun. Ülkeyi günbegün değil, dakika dakika, anbean daha da yoksullaştırıyorsunuz. Dolar 11 sizin eseriniz Recep Tayyip Erdoğan” ifadelerini kullandı. 

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, “Bu bir beceriksizlik değil! AKP/Saray iktidarı, servet sahipleri daha da zenginleşsin diye bilerek isteyerek halkı yoksullaştırıyor, ülkeyi batırıyor” diyerek faiz kararına tepki gösterdi. 

Merkez Bankası politika faizini yüzde 16’dan yüzde 15’e indirdi, dolar 11 lirayı aştı

Bugün Medyascope’ta Prof. Dr. Yalçın Karatepe, saat 13.30’da “ParaPolitik” programında ekonominin gidişatını yorumlayacak. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi görüşülecek.

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” çağrısına destek verdi. Demirtaş, “Bu açıklama tarihi önemdedir ve mutlaka sahiplenilmesi, desteklenmesi ve güç verilmesi gereken ciddi bir adımdır. Biz de kendi hatalarımızla yüzleşecek ve hep birlikte helalleşeceğiz” dedi.

Selahattin Demirtaş’tan Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” çağrısına destek: “Biz de kendi hatalarımızla yüzleşeceğiz, hep birlikte helalleşeceğiz”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, “Helalleşmenin özünde gelecek var. Önyargılarımızı kırdığımızda birbirimize çok daha farklı bakacağız” dedi. Erken seçim çağrısını yineleyen Kılıçdaroğlu, “’Millet, millet’ diyorsunuz. Tamam gidelim sandığa. Veya referandum yapsınlar, ‘Seçime gidilsin mi?’ diye” ifadelerini kullandı. 

İkisi gazeteci 36 kişinin 2018’de ekonomik gidişata dair endişeleri içeren haber ve sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla yargılandığı dava sürüyor. Mahkeme hakiminin raporlu olması sebebiyle sanık avukatları mazeret sundu. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Dolar/TL kuru üst üste rekorlar kırarken, üç yıl önce “Dolar 10 TL olur” paylaşımında bulunanların yargılandığı dava devam ediyor

Ankara’nın Keçiören ilçesindeki bir apartmanda dün akşam saat 22.30 sıralarında patlama meydana geldi. Üç katlı binanın bir kısmı çöktü. Bir çocuk hayatını kaybetti, biri ağır beş kişi yaralandı. 

Dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi küresel enerji fiyatlarını düşürmek için Çin, Hindistan ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu ülkelerden ham petrol stoklarını serbest bırakmalarını talep etti. Medyaya konuşan bir kaynak, “Bu karar, dünyanın en büyük tüketicilerinin OPEC’e ‘davranışlarınızı değiştirmelisiniz’ mesajı anlamına gelebilecek” dedi. Yükselen petrol fiyatları, Biden yönetimini zorluyor. 2022’deki Kongre seçimleri öncesinde Demokrat Parti’nin ABD Kongresi’nde çoğunluğu koruyup koruyamayacağını ekonomik gelişmeler belirleyecek. Biden’ın kamuoyu desteğinde son aylarda yaşanan düşüş, enerjiden gıdaya birçok alanda artan enflasyona bağlanıyor. ABD’de tüketici fiyat endeksi yüzde 6,2 iken, enerji fiyatları ise son bir yılda yüzde 30 arttı.

ABD petrol fiyatlarını düşürmek için küresel işbirliği arayışında

İstanbul-Üsküdar’daki Çamlıca Kulesi’nden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın evini fotoğrafladıkları gerekçesiyle “siyasi veya askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanan iki İsrail vatandaşı, perşembe (18 Kasım) sabahı serbest bırakılmalarının ardından memleketlerine döndü. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile telefonda görüştü. Reuters’ın haberine göre İsrail Başbakanı Naftali Bennett, çiftin serbest bırakılmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Türkiye’de “casusluk” suçlamasıyla tutuklanan İsrailli çift serbest bırakıldı

Almanya, koronavirüs aşısı olmayanlara karşı yeni kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor. Toplantıda alınan kararlar gereği, son yedi günde her 100 bin kişide üçten fazla koronavirüs hastasının hastaneye kaldırıldığı bölgelerde, sadece aşılılar ve hastalığı yeni atlatmış olanların spor müsabakaları, kültürel etkinlikler ve restoranlar gibi kamusal alanlara girişine izin verilecek.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Güney Afrika Futbol Federasyonu (SASA), Güney Afrika ile Gana arasında oynanan 2022 FIFA Dünya Kupası Afrika Elemeleri G Grubu son maçında şike yapıldığı iddiasıyla FIFA’ya başvurdu. Gana, Güney Afrika’yı yenip Dünya Kupası’na katılmak için play-off oynama hakkı elde etmişti.

Dünya Superbike Şampiyonası’nda milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, dünya şampiyonluğunu kazanmak için Endonezya’da piste çıkacak. Razgatlıoğlu, şampiyonada Endonezya’daki son yarış öncesinde genel klasmanda Jonathan Rea’nın 30 puan önünde liderlik koltuğunda oturuyor.

Çinli kadın tenisçi Peng Shuai’ye, 2 Kasım tarihinde Çin sosyal medya uygulaması Weibo’da yaptığı paylaşımdan beri ulaşılamıyor. Peng Shuai, söz konusu paylaşımında eski Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli’nin kendisini cinsel ilişki yaşamaya zorladığını ileri sürmüştü.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınına ilişkin güncel verileri paylaştı. Son 24 saatte 22 bin 234 yeni vaka tespit edildi, 226 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 119 milyon 41 bin 866’ya çıktı.

Medyascope’ta bugün saat 12.30’da Işın Eliçin, Can Selçuki ve Demet Lüküslü ile “Türkiye’nin Geleceğine Genç Bakış” araştırmasını konuşacak. Saat 14.30’da Hakkı Özdal ve Bahadır Özgür, “İki Satır” programında gündemi değerlendirecek. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.