Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (8): Staples Center’ın adı değişiyor – 33 yaşındaki Stephen Curry’nin en iyi sezon başlangıcı – Phoenix Suns’ın galibiyet serisi

NBA’de 2021-2022 sezonunun beşinci haftasının sonuna ilerliyoruz. Haftanın en önemli haberi, NBA’in 22 yıllık tarihine ev sahipliği yapan salonun isminin, yapılan dev isim sponsorluğu anlaşması çerçevesinde Staples Center’dan Crypto.com Arena olarak değişmesi. Bu anlaşma spor–kripto para sektörü işbirliğinin tek meyvesi değil ancak oldukça ikonik bir örneği oldu. Sekizinci NBA Panorama’nın parkenin üzeriyle ilgili konuları arasında Stephen Curry ve Phoenix Suns’ın formu yer alıyor. 

1) Crypto.com Arena

Los Angeles Lakers ve Clippers’a ev sahipliği yapan ikonik Staples Center’ın ismi, yeni sponsorluk anlaşması çerçevesinde önümüzdeki Christmas gününden (25 Aralık) itibaren Crypto.com Arena olarak değişecek. Salonun sahibi Anschutz Entertainment Group (AEG) ile Crypto.com arasındaki anlaşmanın bedeli hakkında resmi açıklama yapılmasa da Boardroom, ESPN gibi farklı kaynaklarda 20 yıl için 700 milyon dolara el sıkışıldığı ve bu anlaşmanın, spor tarihindeki en değerli isim anlaşması olabileceği yazılıyor.

Crypto.com ve AEG anlaşmayla ilgili yaptıkları açıklamalarda sporun geleceğine yönelik işbirliklerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Lakers ve Clippers’la birlikte WNBA’den Los Angeles Sparks, NHL’den Los Angeles Kings’e ev sahipliği yapan, Lakers’ın (6), Sparks’ın (3) ve Kings’in (2) toplam 11 şampiyonluğuna sahne olan salonun ismi, yapıldığı 1999 yılından beri Staples Center’dı. Spor tarihinin en ikonik salonlarından biri olan Staples Center, 375 milyon dolara mal olmuştu.

2016 yılında kurulan Singapur merkezli Crypto.com, kripto para sektörünün en önemli aktörlerinden biri olarak NBA’de Philadelphia 76ers’ın forma sponsoru. Crypto.com’un Formula 1, UFC, Paris Saint-Germain ve NHL’den Montreal Canadiens’la yüksek meblağlı sponsorluk anlaşmaları bulunuyor.

2021’in Mart ayında NBA’in şampiyonluklara ve tarihe tanıklık etmiş bir diğer salonu, Miami Heat’in evi American Airlines Arena, 19 yıl 135 milyon dolar değerindeki anlaşmayla FTX Arena olmuştu. Kripto para endüstrisindeki şirketlerin spora yatırım yapmasının ardındaki sebep olarak, Morning Colsult’ın spor taraftarlarının – özellikle bahisle ilgilenen taraftarların – kripto para kullanmaya daha yatkın olduğunu belirten araştırmasını gösterebiliriz.

2) Phoenix Suns’ın formu

11-3 derecesiyle Batı Konferansı’nda ikinci sırada bulunan Phoenix Suns, sezona bir galibiyet – üç mağlubiyetle başlamasının ardından 10 maçlık galibiyet serisi yakaladı. Geçen yılın NBA finalistleri hakkında ilk 14 maç sonunda dikkat çeken bir değişim, ligin en hızlı oynayan dördüncü takımı olmaları. NBA’deki beşinci takımıyla 17. sezonunu geçiren Chris Paul’un kariyerinde en hızlı oynayan ikinci takım, 2013-14 sezonunda sekizinci sırada yer alan Los Angeles Clippers’tı.

36 yaşındaki Chris Paul, Deandre Ayton’ın altı maç kaçırdığı Phoenix Suns’a 14 maçta yakaladığı 14.1 sayı, 10.5 asist, 4.1 ribaund, 2.4 top çalma ortalamalarıyla liderlik ediyor. NBA verilerine göre Suns ilk 13 maç dikkate alındığında ligde en kolay fikstüre sahip takımdı. Önümüzdeki sekiz maçın yedisinde, şu anda .500 galibiyet yüzdesinin üzerinde yer alan takımlarla karşılaşacaklar. Deandre Ayton’ın döndüğü Phoenix’in bu süreçten nasıl geçeceğini göreceğiz.

3) Furkan Korkmaz ve Philadelphia 76ers, türbülans döneminde

Philadelphia 76ers, Joel Embiid’in yokluğunun etkilerini yoğun hissettiği bir süreçte son altı maçta beş yenilgi aldı. Embiid, 6 Kasım’dan bu yana koronavirüs protokolleri nedeniyle altı maçtır oynamıyor. Bu sürede Matisse Tybulle’dan da yoksun kalan Sixers’ta, Danny Green tekrar sakatlandı. 

Şu anda 9-7 dereceye sahip Philadelphia 76ers’ta Furkan Korkmaz, bu dönemde maç kaçırmayan isimlerden biri olmasına rağmen saha içinde düşük bir isabet yüzdesiyle oynuyor ve beş maçtır tek hanelerde skor üretebiliyor. Ancak Doc Rivers’ın Denver Nuggets maçı öncesinde altını çizdiği gibi, önümüzde uzun bir sezon var ve bu tarz inişlerin olduğu dönemler doğal.

Alperen Şengün, Houston Rockets’in Oklahoma City Thunder karşısında 14. mağlubiyetini maçta yalnızca beş dakika parkede kaldı ve NBA kariyerinin en sessiz gecesini geçirdi. Dün gece (19 Kasım) Cleveland Cavaliers’ın Golden State Warriors’a mağlup olduğu maçta sakatlığı nedeniyle forma giymeyen Cedi Osman, son maçında Brooklyn Nets karşısında yaptığı 11 sayı, 4 ribaund, birer asist ve top çalmayla bulduğu 19 dakikalık şansı iyi değerlendirdi.

4. Stephen Curry, 33 yaşında en iyi sezonunu geçiriyor olabilir mi?

2021-22 sezonunun MVP ödülüne en güçlü iki adaydan biri olan Stephen Curry geçen hafta, haftanın oyuncuları ödülünü birlikte aldığı Kevin Durant önderliğindeki Brooklyn Nets maçında bir kez daha performansıyla büyüledi. Barclays Center’da 14 denemede 9 üçlük isabetiyle 37 sayı, 7 ribaund, 5 asist, 2 top çalma, 1 blok ile oynayan Curry, New York seyircisinden alkış aldı.

Stephen Curry’nin Brooklyn Nets maçı performansı:

13-2 derecesiyle NBA birincisi olan Golden State Warriors, şampiyonluk yolundaki önemli sınavlardan birini başarıyla geçti. Kevin Durant’in maçın ardından, “Yaptığı işte bir usta. Topla istediği yere gidip istediğini yapabiliyor, üçlük atıyor, göz yaşı damlası atıyor; her gece MVP, Hall of Fame kalibresi bir performans veriyor. Saygı duymak zorundasınız” ifadelerini kullandığı Curry, Cleveland Cavaliers karşısında bir kez daha rakip potaya 9 üçlük göndererek 20’si son çeyrekte olmak üzere maçı 40 sayı, 4 ribaund, 6 asist, 2 top çalma ile tamamladı.

33 yaşındaki Stephen Curry, ilk 15 maç sonunda attığı 85 üçlük ile daha önce iki kez – 2015/16 ve 2018/19 sezonlarında – kırdığı rekoru geliştirdi. Savunma verimliliğinde birinci sıradaki Golden State Warriors savunmasının bir parçası olan, hücumda istatistiklerinin ötesinde bir saygı görerek başka hiçbir basketbolcunun yaratmadığı bir tehdit oluşturan Curry, Nemanja Bjelica’dan Gary Payton Jr.’a çevresindeki herkesi yukarı çeken bir sistemin güneşi konumunda.

5) Giannis Antetokounmpo, GQ tarafından “Yılın Sporcusu” seçildi

Milwaukee Bucks ile 2020-21 sezonunda 50 yıl aranın ardından NBA şampiyonu olan Giannis Antetokounmpo, bu yıl kazandığı ödüllerin arasında GQ Yılın Sporcusu ödülünü de ekledi.

NBA ile alakalı önemli bir diğer açıklama, Abu Dabi Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan geldi. NBA ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma çerçevesinde 2022-23 sezonu öncesinde NBA, sezon öncesi hazırlık maçlarını BAE’de oynayacak.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.