Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya-Belarus sınırında insani kriz: Kampları boşaltılan 2 bin göçmen depoda uyuyor

Belarus-Polonya sınırındaki göçmenlerden bir kısmı Irak’a döndü ancak geride kalanlar insani trajedilerin öznesi olmayı sürdürüyor. 2 bin göçmen sınırda bir depoda tutulurken Suriyeli bir bebek ormanda ölü bulundu.

  

Çoğu Iraklı Kürtler’den oluşan yaklaşık 430 kişilik bir grup, Irak Dışişleri Bakanlığı’nın düzenlediği charter uçuşlarla Belarus’un başkenti Minsk’ten Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nde yer alan Erbil’e geldi. Belarus-Polonya sınırında bekleyişini sürdüren göçmenler ise çok zor şartlarda yaşam savaşı verirken bölgeden her gün yeni bir trajedinin haberi geliyor.   

“IŞİD yenildi ama Irak’ta hâlâ elektrik ve sağlık hizmeti yok”

Irak’ın kuzeybatısındaki Sincar’dan bir Yezidi olan Muhsin Addi, eşi ve çocuklarıyla önce Türkiye’ye, ardından Belarus’a gittiğini anlattı: “Belarus’ta bir ay kaldık orası çok soğuk ve sertti. Ölünceye kadar orada kalırdım fakat ailem tehlikedeydi. Eğer Irak’ta durum iyileşmezse tekrar gideceğim. Başka çarem yok.” 

Addi, IŞİD yenildikten yıllar sonra bile memleketinde elektrik ve sağlık gibi temel hizmetlerin olmamasından yakındı.   

Bir yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Polonya Acil Tıp Ekibi’nin (PCPM) verdiği bilgiye göre, Polonya-Belarus sınırında hayatını kaybeden bir yaşındaki çocuğun ebeveynleri perşembe (18 Kasım) gecesi yardım ettikleri Suriyeli aile.  

PCPM, saat gece 02.26 sularında en az bir kişinin tıbbi yardıma ihtiyacı olduğuna dair ihbar aldıklarını belirtti: “Olay yerine vardığımızda, üç kişinin yaralı olduğu ortaya çıktı. Bir buçuk aydır ormanda yaşıyorlarmış.”   

Çocuğun ölüm nedeni henüz bilinmiyor. Geçen hafta aynı bölgede en az 13 kişi ölmüştü.  

Skype’tan cenaze töreni

Polonya’nın kuzeydoğusundaki Boloniki Köyü’nün Müslüman topluluğu, ölen kişilerden ikisi için geçen günlerde çevrimiçi bir cenaze töreni düzenledi.  

Cansız bedeni 19 Ekim’de Bug Nehri’nde bulunan 19 yaşındaki Ahmed el Hasan’ın cenazesini köy sakinleri, pazartesi günü (15 Kasım) Skype uygulaması üzerinden ailesine izletti. Görgü tanıkları, yüzme bilmeyen Ahmed’in bir Belarus askeri tarafından nehre girmesi için itildiğini anlattı.  

Polonya askerlerinden kaçarken araba çarpması sonucu ölen Kobanili Ferhat’ın ailesi ise hâlâ oğullarının cansız bedenini bekliyor. Ferhat’ın kuzeni ve Suriyeli insani yardım çalışanı Raşvan Nabo,“(Ferhat) Avrupa’ya ulaşmak için Suriye’yi terk etti, tıpkı birçok diğer insan gibi” dedi.

2 bin insan depoda uyuyor 

Belarus-Polonya sınırına yakın Bruzgi Köyü’nde yaklaşık 2 bin kişinin kaldığı göçmen kampının Belaruslu sınır güvenlik güçleri tarafından boşaltılmasının ardından göçmenler, kampa birkaç yüz metre uzaklıktaki bir depoda kalıyor.  

Belaruslu bağımsız gazeteci Hanna Liubakova’nın aktardığına göre, sınır güvenlik yetkilileri, tüm göçmenlerin kalacak sadece bir yeri olduğunu söyledi. Göçmenler, normalde kargo paketlerinin bulunduğu depoda uyuyor.  

İngiliz bakan AB’yi suçladı: “Krizin sebebi açık kapı politikası

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel, insanların AB’ye gelmek için yığınlar oluşturmasını bir “toplu göç krizi” olarak tanımladı ve açık kapı politikası nedeniyle birlik yöneticilerini suçladı. 

Perşembe günü Washington DC’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Patel, göçün AB içindeki serbest dolaşım nedeniyle daha da kötüleştiğini belirterek, “Yasadışı göçmen akınlarında en büyük sorunun AB içerisinde herhangi bir sınır koruması bulunmaması olduğunu unutmayalım. Schengen Anlaşması sınırları açıyor” dedi.

Bu yıl, yaklaşık 24 bin 500 göçmen küçük teknelerle Manş Denizi’ni geçerek Fransa üzerinden Britanya’ya ulaştı. Bu sayı, geçen yılın üç katı.

Derleyen: Alp Selim  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.