Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li Engin Özkoç’tan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya: “Senden tek tek hesap soracağız”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İçişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken muhalefet milletvekilleri ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında tartışma çıktı. Soylu salonu terk etti, oturuma ara verildi. Soylu ve muhalefet arasındaki tartışma aranın ardından da sürdü. Soylu’ya sert sözlerle yüklenen CHP’li Engin Özkoç, “Emniyet Genel Müdürü’ne emir verip de bize tehdit olsun diye bir soruşturma açsın istedin mi, istemedin mi? Sen baronlarla yurt dışına kaçmadan önce görüştün mü, görüşmedin mi? 4,9 ton kokainle ilgili neden 1,5 yıl bekledin? Son olarak, seni iki defa mahkemeye verdim. Ama mahkemeler bu ucube sistem nedeniyle senin yargılanmamana, benim susmama kanaat getirebiliyorlar. Ama bu yıkılacak ve bunların hesabını senden tek tek soracağız” dedi.

TİP Milletvekili Kadıgil, İçişleri Bakanı Soylu’ya “Duvar”ı hediye etti

İçişleri Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bakanlığın bütçesini sunmak için komisyona geldiğinde muhalefet partilerinin milletvekilleri ile selamlaştı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, suç örgütü lideri Sedat Peker’in itirafları ve ifşaatlarının ardından TİP İstanbul Milletvekili ve gazeteci Ahmet Şık ile gazeteciler Ertuğrul Mavioğlu, Hakkı Özdal, Bahadır Özgür ve Timur Soykan tarafından hazırlanan “Duvar” kitabını Soylu’ya verdi.

Soylu, kısa bir süre kitabı inceledi. Kadıgil, kitabı komisyondaki muhalefet ve iktidar partilerinin vekillerine de dağıttı.

Soylu ve CHP’li Özkoç arasında tartışma

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bakanlığının 2022 bütçesine ilişkin sunum yaparken “terörle mücadele” faaliyetlerine ilişkin konuşma yaptığı sırada CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’a, “Ben gülmüyorum. Sürekli oradan gülerek bana bakma. Ben terörle mücadele anlatıyorum” dedi.

Soylu’nun bu sözleri tartışmanın fitilini ateşledi.

CHP’li Özkoç, “Terbiyesizlik yapma. Haddini bil” diyerek Soylu’ya sert çıktı.

Muhalefet milletvekilleri de Soylu’ya tepki gösterdi.

İçişleri Bakanı Soylu, “Orada evlatlarımız şehit oluyor. Sen bana gevrek gevrek gülüyorsun. Bana parmak sallama. Terörle yaptığımız mücadele hoşuna gitmiyor. PKK’nın geldiği nokta hoşuna gitmiyor değil mi?” diyerek CHP’li Özkoç’a yönelik tepkisini sürdürdü.

Bunun üzerine CHP’li milletvekilleri Soylu’ya tepki gösterdi. “PKK’dan hep oy istediniz. Sizin genel başkanınız istedi” diyen Soylu, salondan dışarı çıktı. Komisyon Başkanı ve AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, toplantıya 10 dakika ara verdi.

Bakan Soylu, “Ben 10 bin doları alan siyasetçiyi söylerim siz de başka şeyler söylemek zorunda kalırsınız”

Aranın ardından tartışma sürdü. Muhalefet, Bakan Soylu’ya, “Sen önce Sedat Peker’in iddialarına yanıt ver” dedi. Soylu ise “Ben 10 bin doları alan siyasetçiyi söylerim siz de başka şeyler söylemek zorunda kalırsınız” yanıtını verdi.

Uyuşturucu operasyonlardan bahsedilirken muhalefet sıralarından yine sesler yükseldi. Soylu bunun üzerine “Şimdi size kimin uyuşturucu kullandığını söylerim” diye konuştu. Muhalefet temsilcileri, Komisyon Başkanı, AKP’li Yılmaz’ı taraf tutmakla suçladı.

Bakan Soylu Diyarbakır’da “evlat nöbetindeki” 33 annenin evlatlarına kavuştuğunu söyledi. HDP’liler Soylu’ya “Yalan söylüyorsunuz. Cumartesi Anneleri için ne yaptınız?” diyerek tepki gösterdi.

Özkoç’tan Soylu’ya Sezgin Baran Korkmaz sorusu: “Makamınıza çağırdınız mı, ne konuştunuz?”

İçişleri Bakanı Soylu’ya “10 bin dolar alan siyasetçiyi açıklayacak mısınız, açıklamayacak mısınız?” diye soran CHP’li Özkoç, şöyle devam etti: “Sezgin Baran Korkmaz, ABD’de kara para akladıkları için tutuklanıyor. Korkmaz’ın malvarlığına el konuyor ve yurtdışına çıkışı yasaklanıyor. Şimdi soruyorum Sayın Bakan, eğer emniyet teşkilatının bu konuyla ilgili yeterli bilgiyi vermediyse bunlar bu malvarlıklarına neden el koydular? MASAK diyor ki: ‘Biz bunlardan önce onlara bir ara rapor göndermedik’. Siz gerçekten Sezgin Baran Korkmaz’ı 4 Aralık’ta makamınıza çağırdınız mı? Eğer çağırmadıysanız ‘çağırmadık’ deyin. Çağırdıysanız ne konuştunuz kamuoyu merak ediyor.”

“4,9 ton kokainin geldiği kişi Suriye uyruklu Naser Tohem midir?”

Uyuşturucu baronlarının Türkiye’yi yeni uyuşturucu rotası olarak belirlediğini söyleyen Özkoç, Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“4,9 ton kokain yakalandıktan sonra aradan 1,5 yıl geçiyor. Size soruyorlar, ‘1,5 yıl içerisinde adli yardım talebinde neden bulunmadınız, neden bunun üzerine gitmediniz, neden Kolombiyalı yetkililerle iletişime girmediniz?’ Siz orada şöyle diyorsunuz, ‘Pandemi vardı, o yüzden.’ Sen ölümden o kadar korkma. Kokain yüzünden ölen evlatlarımıza engel olmak için bir görevdesin, çocuklarımız uyuşturucudan ölüyor. Senin 1,5 yıl içerisinde oraya gitmen gerekiyordu. Ama senin yapmadığını bir muhabir yaptı. Sizin narkotik şube müdürü ‘Biz oraya başvuruda bulunduk hâlâ cevap gelmedi’ diyor. Gerçekten 1,5 yıl içinde Kolombiya’dan adli yardımlaşma talebinde bulunup da konteynerlerin numaralarını öğrenip de Mersin’deki bunların alıcısına ulaşabildiniz mi, ulaşamadınız mı? Bugüne kadar neden açıklamadınız? Mersin’de size verdiğim numaralı konteynerlerin numaraları doğruysa, bu da resmi bir yazıysa onu teslim alacak kişiyle ilgili bir araştırma yaptınız mı? O kişiyle ilgili isimleri ben veriyorum. Bu kokainin alıcısı Tommy Gıda firması mıdır? Bu firma 600 bin TL sermaye ile 2018 tarihinde Mersin’de kurulu bir firma mıdır? Burada hiç kimsenin bulunmadığına dair arkadaşlarımızın gerekli bilgisi bize ulaşmıştır. Bu şahıs Suriye uyruklu Naser Tohem midir?”

Emniyet Genel Müdürü Aktaş’a: “İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?”

Özkoç, hakkında soruşturma başlatacağını söyleyen Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş‘a da şöyle seslendi: “Bu emri kimden aldığınızı çok merak ediyorum Sayın Aktaş. Sizin birinci göreviniz Türkiye Cumhuriyeti’nde emniyet teşkilatında suç işleyen kurumları soruşturmak ve araştırmaktı. Siz böyle ulvi bir görevde maaşınızı alıyor ve gurur duyacağınız bir görevi yapıyorken neden PTT’nin yönetim kuruluna gidip de beş bin liraya tenezzül edip de oradan yönetim kurulu maaşı almayı içine sindirebildin? Bu PTT ile ilgili açılmış davalar var mıdır? Bak benim milletvekilim açmış, görevi kötü kullanmayla ilgili, ihaleye fesat karıştırmayla, nitelikli dolandırıcılıkla ilgili Deniz Yavuzyılmaz, ayrıca iki tane daha dava açmış. Hiç vicdanın acımıyor mu, moralin bozulmuyor mu emniyet teşkilatını bu duruma düşürmekten. İstifa etmeyi düşünüyor musunuz sayın emniyet müdürü?

“Faruk Fatih Özer’in akıbeti ne oldu?”

Kripto para borsası Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer‘in 400 bin kişiyi dolandırıp kaçtığını söyleyen Özkoç, “Akıbeti ne oldu? Özer’in kaçmadan bir gün önce sizin taraftan çağrıldığı doğru mudur? Eğer doğruysa bu toplantı hangi bakanlıkta kimle gerçekleştirilmişti? Özer’in yeğeninizle bir ilişkisi var mıdır?” sorularını yöneltti. Soylu’ya, yeğeni ve Özer’in birlikte çekilmiş fotoğrafını gösteren Özkoç, “Siz uyuşturucu baronlarıyla, kaçakçılarla kaçmadan, yakalanmadan önce neden bir arada bulunuyorsunuz sayın bakan? Bunu açıklamanız gerekiyor” dedi.

“Bunların hesabını senden tek tek soracağız”

“Kayıtlara geçsin istiyorum. Benim İçişleri Bakanı’na soru sormam engelleniyor” diyen Özkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradan senin gözünün içine bakarak söylüyorum. Emniyet Genel Müdürü’ne emir verip de bize tehdit olsun diye bir soruşturma açsın istedin mi, istemedin mi? Sen baronlarla yurtdışına kaçmadan önce görüştün mü, görüşmedin mi? 4,9 ton kokainle ilgili neden 1,5 yıl bekledin? Neden onun alıcısını tespit etmedin? Neden onunla ilgili herhangi bir işlem yapmadın? Son olarak, seni iki defa mahkemeye verdim. Ama mahkemeler bu ucube sistem nedeniyle senin yargılanmamana, benim susmama kanaat getirebiliyorlar. Bu yıkılacak ve bunların hesabını senden tek tek soracağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.