Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Fahiş fiyat artışları yapan fırsatçılara göz açtırmayacağız, hepsinin tepesine bineceğiz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından açıklamada bulundu. Erdoğan, İzmir depreminden sonra inşasına başlanan binaların 26 Kasım’da hak sahiplerine teslim edileceğini duyurdu. Kurdaki artış hakkında konuşan Erdoğan, “Kur ve faizde oyunun farkındayız. Kurdaki yükselişi bahane ederek hiçbir mantıklı izahı olmayan fahiş fiyat artışları yapan fırsatçılara göz açtırmayacağız, hepsinin tepesine bineceğiz” dedi. Asgari ücret tartışmalarına da değinen Erdoğan, “Çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı koruma politikamızı asgari ücrette de sürdüreceğiz” diye konuştu.

Enflasyonun ardından üretimin azalacağını, bu nedenle dengelerin bozulacağını belirte Erdoğan, kurdaki artış ve gıda ürünlerindeki zamlara ilişkin şunları söyledi:

Öncelikle sorunun adını doğru koymamız gerekir. Sadece kurdaki yükselişe bağlı olarak kimi ürünlerde ortaya çıkan artışlar istihdamı, yatırımı etkilemez. Ülkemizde yaşanan durum tam da budur, yani fiyat artışıdır. Yüksek faiz-düşük kur kısır döngüsü yerine yatırım, üretim, istihdam, ihracat odaklı ekonomi politikamızla ülkemiz için en doğru olanı yapmakta kararlıyız. Üretici fiyatları enflasyonu Çin’de yüzde 13,5, AB ortalaması yüzde 16,2’yi gördü. ABD’nin bir yandan aylık 15 milyarlık parasal daralma açıklarken diğer yandan 1,5 trilyonluk yatırıma izin vermesinin nedeni işte bu durumdur. Çin de ciddi bir finansal genişleme politikasıyla parasını düşük tutmayı amaçlıyor. Karşımızdaki bu tablo bizi bir tercihe zorlamıştır.”

“Kurdaki yükselişi bahane eden fırsatçılara göz açtırmayacağız”

Kurdaki yükselişi bahane ederek fahiş fiyat artışları yapan fırsatçılara göz açtırmayacağız hepsinin de tepesine bineceğiz” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu politikayla biz niçin yaptığımızı, sonun da ne elde edeceğimizi gayet iyi biliyoruz. Üstelik bu politikayı da hemen hayata geçirmiş değiliz. İnşa ettiğimiz yollar, köprüler, havaalanları, demiryolları ile Pekin’den Londra’ya kadar uzanan en güçlü lojistik altyapısı ülkemize aittir.”

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen deprem nedeniyle yıkılan binaların yerine yeni binalar inşa edilmeye başlanmıştı. Binaların 26 Kasım’da sahiplerine teslim edileceğini söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: 

Yaşanan depremin ardından Elazığ’da 23 bin 677 konut, Malatya’da 6 bin 880 konut yaparak bir yıl geçmeden vatandaşlarımıza teslim etmeye başlamıştık. İzmir’de de aynı hızda konutlarımızı inşa ettik. Hazırlıkları tamamlayarak yıkılan evlerin yerine yeni konutların temellerini 22 Şubat’ta attık. Bayraklı’nın üç mahallesinde yedi ayrı bölgede bin 391 konut inşa ettik. İnşallah cuma günü bu konutları vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Nasıl 19 yıl boyunca verdiğimiz sözleri tuttuysak, İzmir’de de bir sözümüzü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İzmirli depremzedeleri 2+1 konutları 160-180 bin lira, 3+1 konutları 220-260 bin lira arasında, maliyetinin çok altında fiyatlarla ev sahibi yapıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.