Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (22 Kasım 2021): Kabine toplanıyor 

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

Muğla, Antalya, Trakya ile Çanakkale çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara ile iç ve doğu kesimlerde yer yer pus ve sis bekleniyor. 

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 7 derece. Hava sıcaklıkları İzmir’de 14, Antalya’da 14, Ankara’da 0, Diyarbakır’da ise 5 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 11 lira 18 kuruş, euro kuru ise 12 lira 61 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.737 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 664 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 78,41 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı yurtdışı üretici fiyat endeksi, kasım ayı tüketici güven endeksi ve temmuz-eylül dönemi işgücü girdi endeksi verilerini açıklayacak.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısına göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Türk Ticaret Bankası AŞ’ye faaliyet izni verildi. 

Şişecam, Ciner Grubu ile Amerika Birleşik Devletleri’nde şu an eşit ortak olduğu doğal soda külü alanındaki geliştirme projesi Pacific Projesi’nden ek hisse alarak, yüzde 60 pay sahibi hissedar konumuna gelecek. 

Borsa İstanbul’da işlem gören otomotiv şirketlerinin net kârı, yılın ilk üç çeyreğinde 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 96,4 artarak 9 milyar 446 milyon liraya ulaştı. İlk üç çeyrekte otomotiv satışları yüzde 56,3, öz kaynakları yüzde 55,3 ve aktifleri yüzde 26,7 artış gösterdi.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bugün toplanacak. Toplantıda, ekonominin gidişatı ve koronavirüs ile mücadele konuları ele alınacak. Ayrıca toplantıda Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz’deki son durum ele alınacak.

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Plan ve Bütçe Komisyonu’nun görüşmeleri devam edecek. Komisyon İçişleri Bakanlığı bütçesini ele alacak.

28 Şubat davasında dört sanık yeniden yargılanacak. Yargıtay’ın bozma kararının ardından aralarında dönemin YÖK Başkanı Halil Kemal Gürüz’ün de bulunduğu dört sanık, bugün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak.

Bir haftalık ara tatilden sonra okullar bugün açılıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tüm sağlık önlemlerine uyarak okullarda yüz yüze eğitime devam edileceğini bildirdi. Bir haftalık ara tatil nedeniyle kapalı olan sınıfların da sürelerini tamamladıklarını belirten Özer, “22 Kasım 2021 tarihi itibarıyla 850 bin sınıftan sadece 66’sı kapalı olacak. Diğer tüm sınıflar yüz yüze eğitime devam edecek” dedi. Öğretmenlerin aşılanma oranlarında da bir artış gözlemlendiğini belirten Özer, en az iki doz aşılanan öğretmenlerin oranının yüzde 88 olduğunu kaydetti.

Dünya gündemine bakalım.

Avrupa’da koronavirüs vakalarının artması nedeniyle hükümetler çeşitli kısıtlamalar getirdi. Bunun üzerine kısıtlama getirilen ülkelerde alınan önlemlere karşı olanlar protesto gösterileri düzenledi. Protestoların düzenlendiği ülkelerde en ağır sonuç Hollanda’da yaşandı. Ülkede, cuma günü Rotterdam’da başlayan protestolar, hükümet merkezi Lahey ile diğer kentlere de sıçradı. Olaylar sonucu dört polis yaralandı, üç kişi polis müdahalesi sonucu yaralandı, 51 kişi gözaltına alındı. Hollanda, kısmi kapanma kararı almıştı. Belçika’nın başkenti Brüksel’de ise dün (20 Kasım) koronavirüs kısıtlamalarına karşı olanlar sokaktaydı. Polis göstericilere tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Aşısız kişilerin restoran ve diğer kamusal alanlara alınmasını yasaklayan yeni önlemlere karşı yapılan gösterilere en az 35 bin kişinin katıldığı belirtildi. Avusturya, Hırvatistan ve İtalya’da da hafta sonu koronavirüse karşı alınan önlemler nedeniyle pek çok kişi sokaktaydı. 

Bulgaristan’da ikinci turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini, resmi olmayan sandık çıkışı sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Rumen Radev kazandı. Cumhurbaşkanı Radev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova ikilisi oyların yüzde 63,9’unu, Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Anastas Gercikov ve Albay Nevyana Miteva ikilisi ise yüzde 33,1’ini aldı.

ABD’nin Wisconsin eyaletinde bir otomobil, kalabalığın arasına daldı. Polis, olayda en az 20 kişinin yaralandığını açıkladı. Waukesha Polis Şefi Dan Thompson, aracın bulunduğunu ve şüpheli olduğu düşünülen bir kişinin kimliğinin belirlendiğini söyledi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 

Sudan’da Egemenlik Konseyi ile yeniden başbakanlığa getirilen Abdullah Hamduk arasında askeri müdahalenin ardından krizi sona erdirmek amacıyla siyasi anlaşma imzalandı. 25 Ekim’de askeri darbe ile görevden alınan ve ev hapsinde tutulan Başbakan Hamduk, görevine geri döndü.

Afganistan’da Taliban yönetimi, kadınların oynadığı dizilerin televizyonlarda gösterilmesini yasakladı. Yeni düzenlemeye göre kadın gazeteciler ve sunucular ise ekrana başörtüsü takarak çıkmak zorunda kalacak. 

Ukrayna’da eski Devlet Başkanı Pedro Poroşenko destekçileri, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in istifasını isteyerek başkanlık binasını basmaya çalıştı.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Süper Lig’de 13. hafta, dün (21 Kasım) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Haftanın maçında Galatasaray ile Fenerbahçe, NEF Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Nefesleri kesen derbide Kerem Aktürkoğlu’nun golü ile geriye düşen Fenerbahçe, uzatma dakikalarında Miguel Crespo’nun attığı gol ile üç puanın sahibi olmayı başardı. Sarı-lacivertlilerin beraberlik golünü Mesut Özil kaydederken, Marcel Tisserand 83. dakikada kırmızı kart gördü. 

Şu ana kadar oynanan karşılaşmalarda alınan skorlar ise şöyle:

Atakaş Hatayspor 3-1 Fraport TAV Antalyaspor 

Medipol Başakşehir 2-1 Demir Grup Sivasspor 

GZT Giresunspor 1-0 Öznur Kablo Yeni Malatyaspor 

Aytemiz Alanyaspor 2-0 Beşiktaş 

Kasımpaşa 1-3 VavaCars Fatih Karagümrük 

Altay 1-3 Adana Demirspor

İttifak Holding Konyaspor 3-0 Çaykur Rizespor 

Galatasaray 1-2 Fenerbahçe

Süper Lig’de 13. hafta, bugün (22 Kasım) oynanacak Yukatel Kayserispor-Göztepe ve Trabzonspor-Gaziantep FK karşılaşmaları ile sona erecek. 

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, Dünya Superbike Şampiyonası’nda 2021 sezonunun şampiyonu oldu. Endonezya’da sezonun son ayağındaki ilk yarışı ikinci sırada bitiren Razgatlıoğlu, bu kategoride şampiyon olan ilk Türk motosikletçi olarak tarihe geçti. Genel klasmanda en yakın takipçisi Jonathan Rea’nın 30 puan önünde 531 puanla lider olarak ilk yarışa başlayan Toprak Razgatlıoğlu, bu sonuçla genel klasmanda puanını 551’e çıkardı ve dünya şampiyonluğuna ulaştı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 21 bin 177 yeni vaka tespit edildi, 195 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 119 milyon 334 bin 773’e çıktı.

Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11.00’de “Z Kuşağı Tartışıyor”, saat 12.00’de Bülent Somay ile “Akıntıya Karşı”, saat 13.00’te Kemal Can ile “5 Soru 10 Cevap” programları olacak. Ayrıca saat 20.00’de Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sunduğu “Bir Kadın” programına Öget Öktem Tanör katılacak. Saat 21.30’daki “Kültür & Tarih Sohbetleri” programına Gökçe Şahin konuk olacak. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.