Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç yazdı: Kur sürekli tırmanıyorken gerçekten model değişikliği mi?

TÜSİAD baş ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, YetkinReport için kaleme aldığı yazısında, Türk Lirası’nın eylül ayı başından itibaren yüzde 30 oranında değer kaybettiğine ve kur krizine dikkat çekti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü (22 Kasım) kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamaları hatırlatan Altınsaç, “Ülkemiz ekonomisinde model değişikliğine gidilecekse bu tüm bacakları tamamlanmış, uzun vadeli stratejiye oturtulmuş ve her paydaşın içinde olduğu bir süreç olmalı” dedi.

“Türk Lirası’nın eylül başından bu yana yaklaşık yüzde 30 değer kaybettiği ve yine bir kur şoku yaşadığımız dönemden geçiyoruz. Geldiğimiz nokta kimse için şaşırtıcı değil. Geçtiğimiz son 5 yıla bakarsak ne zaman ki enflasyon yüksek seyrediyor ve Merkez Bankası faiz tarafında doğru reaksiyonu veremiyor, o durumda da Türk Lirası üzerinde şiddetli baskı oluşuyor. Bu bir tercih meselesi ve yeni ilk defa denediğimiz bir süreç de değil. Son 5 yılda TL’de ortalama değer kaybı her yıl yaklaşık yüzde 20 seviyesinde. Daha evvel de yaşadığımız ve her seferinde daha yüksek enflasyon pahasına ısrarcı olduğumuz bir yöntem. (…) Mühim olan enflasyonu düşürürken, ekonomiyi canlandırırken ve ülke para birimimizin kıymetini korurken cari açığı fazlaya geçirmek. Yapısal değişim böyle oluyor. Diğeri sadece döngüsel bir düzeltme hareketinden ibaret. 2018 ödemeler dengesi krizinin ardından yaşadığımız cari fazla verme döneminin benzeri” diyen Gizem Öztok Altınsaç’ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.