Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş hayatını kaybetti – 1979’daki Mısır Büyükelçiliği baskınında kritik 45 saati o yönetmişti

Eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, 87 yaşında hayatını kaybetti. Güneş, 1979’da Filistinli dört militanın Ankara’daki Mısır Büyükelçiliği binasına düzenlediği baskında 45 saat süren görüşmeleri yürütmüş, Filistinli militanları makam aracıyla yargıya teslim etmişti.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Twitter’dan “Önceki dönemlerde partimizin Milletvekili ve İçişleri Bakanlarımızdan Hasan Fehmi Güneş’i kaybettik. Ailesine, CHP ailemize ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” paylaşımıyla Güneş’in ölümünü duyurdu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisin Meclis grup toplantısında Güneş’in ailesine başsağlığı diledi.


Hasan Fehmi Güneş kimdir?


Hasan Fehmi Güneş, 1934 yılında Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde doğdu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Serbest avukatlık ve Nallıhan Cumhuriyet Savcılığı görevlerinin yan sıra, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak dersler verdi.

1975-1980 yılları arasında TBMM’de Cumhuriyet Senatosu Sakarya Üyeliği yaptı. 1987-1991 ve 2002-2007 yılları arasında CHP’den milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi.

1979 yılında İçişleri Bakanı olan Hasan Fehmi Güneş, 5 Ekim 1979’da oyuncu Aynur Aydan ile ilişkisinin ortaya çıkmasının ardından görevinden istifa etmişti. Güneş, o dönem Meclis’te kendisine yöneltilen eleştirilere “Ben onun hesabını karıma veririm” yanıtını vermişti. İki çocuk babası Hasan Fehmi Güneş’in eşi Yurdaşen Güneş, 2008 yılında yaşamını yitirmişti.

Mısır Büyükelçiliği baskını

Filistinli dört militan 13 Temmuz 1979’da vize alma bahanesi ile Ankara’daki Mısır Büyükelçiliği binasına baskın düzenledi. Kendilerine müdahale eden bir polis ile bir bekçiyi öldüren militanlar, 20 diplomatı rehin aldı.

Filistinli militanların lideri Albay Mervan Sebanu, Mısır’ın İsrail’i tanıdığı Camp-David anlaşmasının iptal edilmesini, Mısır’daki Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını, Türkiye’nin de İsrail ile diplomatik ilişkisini kesmesini istedi.

Dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, görüşmeleri yürüttü ve 45 saat sonra dört Filistinli militanı makam aracıyla yargıya teslim etti. 22 yıl cezaevinde kalan Filistinliler sınır dışı edildi.

“Filistinliler elimi öptü, boynuma sarıldı, muhalefet ‘Teröristleri öptü’ diye beni eleştirdi”

Hasan Fehmi Güneş, o günlerde yaşananları 42 yıl sonra Sözcü gazetesinin Haftasonu ekine şöyle anlatmıştı:

“Filistinlilerle telefon irtibatı kurduk. Bana ‘Nazır’ diyorlardı. Ülke tarihinde karşılaştığımız uluslararası ilk rehin alma eylemiydi. Filistinli arabulucuları devreye soktuk. Amacımız eylemin kansız bitmesiydi. Operasyon halinde mutlaka çatışma olacaktı. ‘Türk halkını karşınıza almayın’ sözü etkili oldu. Tek başıma gidip Filistinlileri teslim aldım. ‘Büyük risk olur, gitmeyin’ dediler ama gözümün önüne, yan yana dizilmiş 20 tabut geliyordu. Başardık, eylem sonlandı. Filistinliler elimi öptü, boynuma sarıldı. Muhalefet, ‘Teröristleri öptü’ diye beni eleştirdi ama en büyük mutluluk, onca rehineyi kurtarmaktı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.