Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geç gelen adalet: Tecavüzle suçlanan dört siyah ABD vatandaşı, 70 yıl sonra aklandı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 1949 yılında beyaz bir genç kadına tecavüz ettikleri iddiasıyla tutuklanan dört siyah, 70 yıl sonra aklandı. Ocak 2019’da Florida eyaletindeki mahkeme, o zamanlar yaşları 16 ile 26 arasında değişen Charles Greenlee, Walter Irvin, Samuel Shepherd ve Ernest Thomas isimli ABD vatandaşlarının suçsuz olduğuna karar verdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Florida eyaletine bağlı Groveland kasabasında, beyaz bir kadına tecavüz etmekle suçlanarak hapse giren dört siyah 70 yıl sonra aklandı. “Groveland dörtlüsü” olarak bilinen, Charles Greenlee, Walter Irvin, Samuel Shepherd ve Ernest Thomas tecavüzle suçlandıklarında yaşları 16-26 aralığındaydı. Ocak 2019’da Florida’daki mahkeme tarafından aklanan dört kişi, mahkeme kararını görecek kadar uzun yaşamadı.

Jüri üyelerinin tamamı beyazlardan oluşuyordu

Tecavüz suçlamasıyla karşı karşıya kalan Ernst Thomas, iddia edilen olaydan kısa bir süre sonra binden fazla kişiden oluşan bir güvenlik ekibi tarafından yakalandı. Thomas bu sırada polis tarafından yüzlerce kez vuruldu ve hayatını kaybetti. Suçlamalara maruz bırakılan diğer üç kişi ise tamamı beyazlardan oluşan mahkeme jürisi tarafından suçlu bulundu. Ayrıca bu üç siyah şüpheli, mahkemeye çıkarılmadan önce gözaltında şiddete maruz kaldı.

Daha sonra yeniden yargılanma talebi ile yeniden duruşmaya çağrılan Samuel Shepherd, duruşmaya gittiği esnada bir polis memur tarafından vurularak öldürüldü.  Şüphelilerden Walter Irvin ise 1954’te ölüm cezasından kıl payı kurtuldu ve cezası şartlı tahliyeyle ömür boyu hapse çevrildi. Irvin şartlı tahliye edildikten bir yıl sonra, 1969’da öldü. Müebbet hapis cezasına çarptırılan Charles Greenlee ise, 1962’de şartlı tahliye ile salındı ve 2012’de hayatını kaybetti.

“Bu ülkenin bir araya gelmesi gerekiyor”

Haksız yere suçlanan şüphelilerin aileleri aklanma haberi ile sevinirken, kararın benzer haksız mahkumiyetlerin yeniden incelenmesi için bir emsal olabileceğini söyledi. Thomas’ın yeğeni Aaron Newson gözyaşları içinde, “Mutluyuz. Umarım bu bir başlangıç olur çünkü birçok insan ve aile bu fırsatı elde edemedi. Belki onlar da benzer bir karar görürler” dedi ve ekledi: “Bu ülkenin bir araya gelmesi gerekiyor.”

Aklanan kişilerin hikayesi 2013 yılında Devil in the Grove isimli kitaba konu olmuştu

Florida eyaleti 2017’de, dört siyah vatandaşın ailelerinden “içten bir şekilde özür dilediği” bir metin yayımlamış ve bu kişilerin aklanması için mahkemeye çağrıda bulunmuştu. Aklanan dört kişinin hikayesi, Gilbert King tarafından yazılan ve 2013 yılında Pulitzer Ödülü kazanan “Devil in the Grove” adlı kitaba da konu oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.