Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (23 Kasım 2021): LPG’ye yine zam 

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

Bu sabah saatlerinden itibaren, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Tekirdağ çevrelerinde sağanağın kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Yağışın neden olabileceği sel, su baskını, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi. Ayrıca Ege, Akdeniz, Karadeniz ve İç Anadolu’da havanın sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde iç ve doğu kesimlerde yer yer pus ve sis bekleniyor.

İstanbul’da hava sabah saatlerinden itibaren yağmurlu, sıcaklık 11 derece. İzmir’de hava 15, Antalya’da 15, Ankara’da 4, Diyarbakır’da ise 2 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 11 lira 41 kuruş, euro kuru ise 12 lira 83 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.755 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 663 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 78,41 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayına ilişkin finansal hizmetler istatistikleri ve finansal hizmetler güven endeksini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini yayımlayacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından açıklamada bulundu. Erdoğan’ın ekonomiyle ilgili açıklamaları önemliydi. Kurdaki artış hakkında konuşan Erdoğan, “Kur ve faizde oyunun farkındayız. Kurdaki yükselişi bahane ederek hiçbir mantıklı izahı olmayan fahiş fiyat artışları yapan fırsatçılara göz açtırmayacağız, hepsinin tepesine bineceğiz” dedi. Asgari ücret tartışmalarına da değinen Erdoğan, “Çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı koruma politikamızı asgari ücrette de sürdüreceğiz” diye konuştu. Enflasyonun ardından üretimin azalacağını, bu nedenle dengelerin bozulacağını belirten Erdoğan, kurdaki artış ve gıda ürünlerindeki zamlara ilişkin, “Ülkemizde yaşanan durum tam da budur, yani fiyat artışıdır. Yüksek faiz-düşük kur kısır döngüsü yerine yatırım, üretim, istihdam, ihracat odaklı ekonomi politikamızla ülkemiz için en doğru olanı yapmakta kararlıyız” dedi. Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından söylediği sözlerin yankıları da büyüyor. Dolar kuru Erdoğan’ın konuşmasının ardından 11 lira 47 kuruşu geçti. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi bütçe toplantıları dün (22 Kasım) Harbiye’deki Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde devam etti. İBB Meclisi’nin kasım ayı dördüncü oturumunda gündem, İstanbul’un 39 ilçe belediyesinin 2022 yılı bütçesi idi. En yüksek bütçeyi 1 milyar 306 milyon Türk Lirası (TL) ile Esenyurt Belediyesi, en düşük bütçeyi ise 58 milyon TL ile Adalar Belediyesi aldı.

Akaryakıt ürünlerinde dolar kurundaki yükselişin etkisiyle zamlar sürüyor. LPG otogaza bugünden geçerli olmak üzere litre başına 19 kuruş zam geldi. Zammın ardından İstanbul Avrupa yakasında LPG otogazın litre fiyatı 7,57 TL seviyesine yükselecek. Ankara’da ortalama LPG otogaz fiyatı 7,59 TL’ye, İzmir’de ise 7,43 TL’ye çıkacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı tüketici güven endeksini açıkladı. Endeks bir önceki aya göre yüzde 7,3 oranında azaldı. Ekim ayında 76,8 olan endeks, kasım ayında 71,1’e gerileyerek son 17 yılın en düşük seviyesine indi.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) grup toplantıları yapılacak. 

Genel Kurul’da İcra İflas Kanunu’nda değişiklikleri de içeren 5. Yargı Paketi görüşülecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi ele alınacak.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda 3 Ekim 2018’de öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin devam eden yargılamanın beşinci duruşması bugün yapılacak. 

Egemen Vardar tarafından katledilen üniversite öğrencisi Yağmur Önüt’ün davası bugün görülecek. Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre Yargıtay, Önüt’ün dosyasında “kasıt var” diyerek davanın yeniden görülmesini istedi. İlk duruşması 9 Eylül’de görüldü ancak bakanlık avukatlarının duruşmaya katılmaması nedeniyle dava ertelendi.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda, elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren kanun teklifi görüşülecek.

Kısaca düne bakalım. 

TBMM’de İçişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken muhalefet milletvekilleri ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında tartışma çıktı. Soylu salonu terk etti, oturuma ara verildi. Komisyonda neler olduğunu en baştan anlatalım: Soylu, bakanlığın bütçesini sunmak için komisyona geldiğinde muhalefet partilerinin milletvekilleri ile selamlaştı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, suç örgütü lideri Sedat Peker’in itirafları ve ifşaatlarının ardından yayımlanan “Duvar” kitabını Soylu’ya verdi. Daha sonra Süleyman Soylu, sunum yaparken “terörle mücadele” faaliyetlerine ilişkin konuşma yaptığı sırada CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’a, “Ben gülmüyorum. Sürekli oradan gülerek bana bakma. Ben terörle mücadele anlatıyorum” dedi. Soylu’nun bu sözleri tartışmanın fitilini ateşledi. CHP’li Özkoç, “Terbiyesizlik yapma. Haddini bil” diyerek Soylu’ya sert çıktı. Muhalefet milletvekillerinin de kendisine tepki göstermesinin ardından çıkan tartışma sonucu Soylu, salonu terk etti. Aranın ardından da tartışma sürdü. Muhalefet, Bakan Soylu’ya, “Sen önce Sedat Peker’in iddialarına yanıt ver” dedi. Soylu ise “Ben 10 bin doları alan siyasetçiyi söylerim siz de başka şeyler söylemek zorunda kalırsınız” yanıtını verdi. 

Dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, ABD Merkez Bankası (Fed) başkanlığına Jerome Powell’ı ve başkan yardımcılığına Lael Brainard’ı aday gösterdi.

Türkiye’nin Adis Ababa Büyükelçiliği, ordu birlikleri ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) üyeleri arasındaki çatışmaların artması nedeniyle Türk vatandaşlarına ülkeden ayrılmaları çağrısında bulundu. 

Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, ünlü Kanadalı şarkıcı Justin Bieber’a bir açık mektup yazarak, önümüzdeki ay Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde vereceği konserini iptal etmesini istedi. Justin Bieber, Suudi Arabistan’daki konserini iptal etmesi talep edilen ilk sanatçı değil. 2019 yılında benzer bir çağrı ünlü rapçi Nicki Minaj için de yapılmış, Minaj LGBTİ+ ve kadın haklarını gerekçe göstererek konserini iptal etmişti.

Pfizer/BioNTech’in koronavirüs aşısının 12-15 yaş grubu üzerinde ciddi bir yan etkiye yol açmadan son derece etkili olduğu açıklandı. 

Fransa Başbakanı Jean Castex koronavirüse yakalandı. Kızının virüse yakalanmasının ardından test yaptıran Castex’in kendisini karantinaya aldığı açıklandı. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Süper Lig’in 13. haftası, dün (22 Kasım) oynanan karşılaşmalar ile sona erdi. Trabzonspor, Gaziantep FK’yı Abdülkadir Ömür, Djaniny ve Andreas Cornelius’un attığı goller ile 3-0 yenerek namağlup liderliğini sürdürdü. 

Süper Lig’in 13. haftasında alınan skorlar ise şöyle:

Atakaş Hatayspor 3-1 Fraport TAV Antalyaspor 

Medipol Başakşehir 2-1 Demir Grup Sivasspor 

GZT Giresunspor 1-0 Öznur Kablo Yeni Malatyaspor 

Aytemiz Alanyaspor 2-0 Beşiktaş 

Kasımpaşa 1-3 VavaCars Fatih Karagümrük 

Altay 1-3 Adana Demirspor

İttifak Holding Konyaspor 3-0 Çaykur Rizespor 

Galatasaray 1-2 Fenerbahçe

Trabzonspor 3-0 Gaziantep FK

Yukatel Kayserispor 1-1 Göztepe

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde grup aşaması heyecanı, bu akşam (23 Kasım) dört grupta oynanacak sekiz karşılaşma ile devam edecek. Günün maçında Chelsea ile Juventus, Stamford Bridge’de kozlarını paylaşacak. Türkiye saati ile 23.00’te başlayacak karşılaşma, dijital içerik platformu Exxen’den naklen yayınlanacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde günün programı ise şöyle:

Dinamo Kiev-Bayern Münih

Barcelona-Benfica

Villarreal-Manchester United

Young Boys-Atalanta

Lille-Red Bull Salzburg

Sevilla-Wolfsburg

Chelsea-Juventus

Malmö-Zenit

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 24 bin 856 yeni vaka tespit edildi, 193 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 119 milyon 481 bin 426’ya çıktı.

Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 12.00’de Ruşen Çakır ile Levent Gültekin gündeme dair tartışacak. Saat 14.00’te Sevilay Çelenk ile “Yeri Gelmişken”, saat 16.00’da “Refah İçin Hukuk”, saat 17.00’de ise “Nuray Mert ile Soru-Cevap” programları yapılacak. Bu akşam saat 21.00’de “Sağduyu” programına Murat Somer katılacak. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.