Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “Erdoğan konuşmasa dolar yükselmeyecek, AKP-MHP erkek düzenini yalanlarıyla beraber rekor düşüşle göndereceğiz”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin TBMM grup toplantısında iktidarı sert sözlerle eleştirdi. “Son bir yıl içinde 466 kadın, erkek şiddetiyle katledildi” diyen Buldan, “AKP iktidarı kadınlara daha çok yoksulluk ve açlık vaat etmektedir” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yalnızca kadınların yer aldığı grup toplantısına, erkek olarak sadece birkaç erkek gazeteci katıldı. Buldan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Kadın mücadelesinin bayrağını taşımaya devam ediyoruz”

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nü hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Patria, Minerva ve Maria Mirabel kız kardeşler, ülkelerindeki diktatörlük rejimine karşı direniş mücadelesi başlattı. Onların mirasını devralan biz kadınlar her türlü zorluğa ve bedele rağmen kadın mücadelesinin bayrağını taşımaya devam ediyoruz” dedi.

“Bir yıl içinde 466 kadın, erkek şiddetiyle katledildi”

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini hatırlatan Buldan, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararını şu sözlerle eleştirdi:

“Son bir yıl içinde 466 kadın, erkek şiddetiyle katledildi. Biz kadınlar iyi biliyoruz ki katledilen kadınlar birer rakam değildir, birer istatistik verisi değildir, gazetelerin üçüncü sayfa haberi hiç değildir. Katledilen kadın sayısı 466 da olsa, bir tek kadın da olsa bizim için o bir tek kadının yitirilmiş olması aynı anlamı ifade etmektedir. Bir kadına, erkek eliyle yöneltilen her türlü suç, sömürü, şiddet, taciz, cinsel saldırı, mobbing, işkence bütün kadınlara ve kadın kimliğine yönelmiş bir saldırıdır. Kılıçla katledilen Başak Cengiz, kaybedilen Gülistan Doku, ölüme sürüklenen İpek Er, Nadira Kadirova hayatımızdan eksilen bir yaşamdır. Danıştay erkek çokluğuyla İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmeyi hızlıca onayladı. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen iktidar şunu iyi bilmelidir ki biz kadınlar mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.”

“AKP iktidarı kadınlara daha çok yoksulluk ve açlık vaat etmektedir”

İktidarın kadın politikasını eleştiren Buldan, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğini belirtti. Buldan, “Kadını yok sayan, aşağılayan Diyanet’ten, kadını görmezden gelen Aile Bakanlığı’na varıncaya kadar erkek zihniyetini görüyor ve bunları iyi tanıyoruz. Siz de bizi iyi tanıyın ve kadınlardan korkun. Kadınlar gümbür gümbür geliyor, gelmeye de devam edecek. Çoklu erkek ortaklığına karşı biz kadınların da sarsılmaz ittifakı vardır. Bu ülkede özellikle kadınlar yoksulluğu en ağır, en yakıcı haliyle yaşamaktadır. AKP iktidarı kadınlara daha çok yoksulluk ve açlık vaat etmektedir. Kadınlar gün boyu çalışıyor, günün sonunda aldığı para ile yağ alsa salça alamıyor, salça alsa ekmek alamıyor. Kendisi kişisel ihtiyaçlarını karşılamayı ise artık lüks olarak görüyor. Her iki kadından biri işsiz olan kadınlar ise yaşamın tüm yükünü yüklenirken payına ne düşüyorsa ona katlanmak zorunda kalıyor” diye konuştu.

“Erdoğan konuşmasa dolar yükselmeyecek”

Buldan, Erdoğan’ın ekonomik krize dair “Ekonomik kurtuluş savaşı veriyoruz” açıklamasına ise şu sözlere tepki gösterdi:

“Erdoğan konuşmasa rekor kırılmayacak, dolar yükselmeyecek ama bir türlü durmuyor. Konuştukça kendi ülkesinin ekonomisini batıran bir tek adam yönetimi varken dış güçlere hiç gerek yok, siz yetersiniz diyoruz. Güya bir de ekonomik kurtuluş savaşı veriyorlarmış. Yediden yetmişe herkesin tek bir kurtuluş mücadelesi var. O da sizin soygun düzeninizden, adaletsizliklerinizden bir an önce kurtulma mücadelesidir. Bunu da hep birlikte başaracağız.”

“AKP-MHP erkek düzenini rekor düşüşle göndereceğiz”

Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İktidar bu acı tablo karşısında ‘Türkiye ekonomisi rekor kırdı’ diyor. Evet yolsuzluk, vergi kaçırma rekorları, bütçeden savaşa ve saraya aslan payı ayırma rekorları kırarken yoksulluk rekoru altında ezilen kadınlar AKP’nin yalan rekorlarını görmüyor mu? Elbette görüyor. İşsizlikte kırılan rekorları, doların yükselişinde kırılan rekorları, ocağımıza düşen yoksulluk rekorunu en gerçek haliyle yaşarken bizim karnımız en çok bunların yalan rekorlarına tok. Biz kadınların kıracağı bir rekor var. AKP-MHP erkek düzenini yalanlarıyla beraber rekor düşüşle göndereceğiz.”

“Kimsenin gücü HDP’yi kapatmaya yetmez”

HDP’ye yönelik açılan kapatma davasına da değinen Pervin Buldan, “HDP kapansın istiyorlar. Çünkü HDP yıllardır sindirmeye çalıştıkları kadınların, Türkiye halklarının en güçlü mücadelesidir. HDP kadınların iktidara giden tarihsel yürüyüşüdür. Kimsenin gücü HDP’yi kapatmaya yetmez” dedi.

Cezaevlerine ilişkin mesaj veren Buldan, Aysel Tuğluk’u hatırlattı. Eski Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş Genel Başkanı ve eski Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, sağlık gerekçesiyle cezaevinden tahliye edilmesi beklenirken hakkında İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK), “Hayatını yalnız idame ettirebilir” kararı vermişti. Buldan konuya ilişkin şunları söyledi: “Cezaevlerinde kadınların birçok hakkını gasp eden iktidar çıplak arama uygulaması karşısında taktığı yalan ve inkâr maskesini takmaya devam ediyorlar. Hasta tutsaklara uyguladıkları başlı başına işkence yöntemidir. En son geçen ay hastalığı iyice ağırlaşmış olan sevgili Aysel Tuğluk arkadaşımız hakkında Adli Tıp Kurumu ‘infazı devam ettirilebilir’ raporu verdi.”

“Kadınlar hiçbir şekilde boyun eğmiyor”

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesi iken barış imzacısı olması nedeniyle 6 Ocak 2017’de üniversiteden ihraç edilen Sevilay Çelenk de HDP grup toplantısında söz aldı. Çelenk, “Erkekler kendi güçlerinden şüpheye düştüğü her yerde şiddet uyguluyor. Fakat kadınlar hiçbir şekilde boyun eğmiyor, korkmuyor, itaat etmiyor” dedi.

“Annelerden ve meydanlardan korkanlar kaybedecek”

Çelenk’in ardından 1995’te kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı ve İnsan Hakları Derneği Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Besna Tosun söz aldı. Tosun, “Cumartesi Anneleri olarak, ‘anneliği’ direnişin sembolü haline getirdik, o yüzden bize saldırıyorlar. Bizleri susturmak istiyorlar, susmayacağız. Sevdiklerimizden ve Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmiyoruz. Annelerden ve meydanlardan korkanlar kaybedecek. Yarın saat 10.00’da Çağlayan Adliyesi’ndeyiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.