Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (9): Sacramento Kings’de Luke Walton dönemi sona erdi – Alperen Şengün’ün MSG parkeleriyle tanışması – Cade Cunningham ısınıyor

NBA’de 2021-2022 sezonunun altıncı haftasına girdik. Dokuzuncu NBA Panorama’nın menüsünde Sacramento Kings’de Luke Walton döneminin sona ermesi, Damian Lillard’ın artan performansı, Alperen Şengün’ün Madison Square Garden parkelerine çıkışı, NBA’in ManningCast benzeri yayın denemesi ve Cade Cunningham’ın NBA başlangıcı var.

1) Sacramento Kings’te Luke Walton dönemi sona erdi

Sacramento Kings’de, geçen günlerde koç Luke Walton ile yollar ayrıldı ve asistan koç Alvin Gentry geçici olarak göreve geldi. Kings 2021-22 sezonunda Walton yönetiminde, yedisi son sekiz maçta olmak üzere 17 maçta toplam 11 mağlubiyet aldı ve Batı Konferansı’nda 12. sırada bulunuyor. Bu değişimle ilgili kulübün genel menajeri Monte McNair, “Beklentileri karşılayamıyoruz. Özellikle son iki haftada sadece Luke Walton’ın değil, hepimizin daha iyi olması gerektiğinin farkındayız” açıklamasını yaptı.

67 yaşındaki ABD’li koç Alvin Gentry, Miami Heat, Detroit Pistons, Los Angeles Clippers, Phoenix Suns ve New Orleans Pelicans’ın ardından altıncı kez koçluk yapacak. Gentry Sacramento Kings dahil olmak üzere dokuz farklı NBA takımında asistan koç olarak görev aldı.

Los Angeles Lakers tecrübesinin ardından Sacramento’da da iki yılı aşkın görev süresinde beklentilerin altında kalan Luke Walton’ın, Kings koçu olarak derecesi ise 68-93. Bu sezon savunma verimliliğinde 26. sırada yer alan Sacramento Kings, geçen sezon ligin son sırasındaydı.

Bu değişim Kings için, Luke Walton’a olduğundan daha endişe verici bir durum. 2006’dan beri playoff yapamayan Sacramento Kings, takımı playoffa taşıyan Rick Adelman ile yollarını ayırdığından beri 10 farklı koçla çalıştı. Hiçbir koçla playoff yapamayan Kings, ESPN’den Kirk Goldsberry’nin ortaya koyduğu veriler ışığında hiçbir koçla 0.500 galibiyet oranını aşmayı dahi başaramadı.

Kirk Goldsberry’nin paylaşımı:

2) Damian Lillard ve Giannis Antetokounmpo haftanın oyuncuları

NBA’de sezonun beşinci haftasının oyuncuları, Doğu Konferansı’nda Giannis Antetokounmpo ve Batı Konferansı’nda Damian Lillard oldu. Damian Lillard, oyun stili ve karakteriyle NBA takipçilerinin çoğunda ayrı yeri olan bir isim. Geçen sezonki harika performansı, yazın Portland Trail Blazers’tan ayrılma ihtimaline dair konuşmalar, yaşadığı karın sakatlığı, 2020 Olimpiyat Oyunları ve Chauncey Billups’ın koç olmasının ardından Lillard, sezona beklentilerin oldukça altında başladı.

Kasım ayının başına kadar saha içinden %34.9, üçlükten %23.2 isabet yüzdesiyle 18.6 sayı ortalaması yakalamıştı. Bu durumda basın toplantısında konuşan Lillard, “Zorluklara, gerçek karakterimi ortaya koyabilmek için fırsat gözüyle bakıyorum. İşler kötü giderken gösterdiğiniz reaksiyonun belirleyici olduğunu düşünüyorum çünkü işler düzeldiğinde geriye dönüp bakıldığında başarısız olmaktan utanmadığının görülmesi, başarıya olan saygıyı artırır” demişti.

Sezonun beşinci haftasında üçte üç yapan Portland’da Damian Lillard, 28.3 sayı, 8.3 asist, 2 ribaund ortalamalarıyla Batı Konferansı’nda haftanın oyuncusu seçildi. Haftayı üçte üçle geçen bir diğer takım Milwaukee Bucks’ın süperstarı Giannis Antetokounmpo, 18/23 saha içi isabetiyle 47 sayı attığı, 32 sayıyı 20 ribaundla kombinlediği haftada 33.3 sayı, 16 ribaund, 5 asist, 2.7 blok, 1.7 asist ortalamalarıyla inanılmaz bir performans gösterdi. 

3) Alperen Şengün, Madison Square Garden’da dikkat çekti

Stephen Silas yönetiminde 16 maçta yalnızca bir galibiyet alabilen Houston Rockets, şu ana kadar NBA’in en kötü takımı durumunda. Kadro çok genç ve dağınık olmasına rağmen Silas’ın kadrodaki yetenek potansiyelinden faydalanamadığı su götürmez bir gerçek. Rockets’ın durumu Alperen Şengün’ün performansını etkilemese de Alperen, bulduğu fırsatlarda geleceğe yönelik parıltılar göstermeye devam ediyor.

NBA kariyerinde ilk kez Madison Square Garden parkelerine çıkan Alperen, New York Knicks’in 106-99 galip geldiği maçta 10 sayı, 6 ribaund, 3 asistle oynadı ve etkileyici sekanslar gösterdi. Ardından Boston Celtics karşısında 21 dakikaya 8 sayı, 6 ribaund, 7 asist, 2 top çalma sığdırdı ve yaptığı asistlerle pas kabiliyetini sergiledi.

Alperen Şengün MSG’de parladı:

Philadelphia 76ers son üç maçta aldığı iki galibiyetle soluklanma fırsatı bulurken Furkan Korkmaz, sayı bulamadığı Portland Trail Blazers maçı ve hücumda istediği ritmi yakalayamadığı bir periyodun ardından Sacramento Kings galibiyetinde iyi reaksiyon gösterdi. Furkan karşılaşmayı 2/4 üçlük isabetiyle 11 sayı, 6 asist, 2 ribaund, 2 asist ile tamamladı.

Furkan Korkmaz’dan 11 sayı ve 6 asist:

Sırtındaki sakatlık nedeniyle Cleveland Cavaliers’ın mağlup olduğu son iki maçta forma giyemeyen Cedi Osman, yarın (24 Kasım) gece Phoenix Suns karşılaşmasıyla parkelere dönebilir. Kevin Love Lauri Markkanen’in takıma katıldığı Cavs’te Collin Sexton’ın, sol dizinden (menisküs) ameliyat olacağı ve sezonu kaçıracağı açıklandı.

4) NBA’den ManningCast denemesi

NFL’de 2021-22 sezonunun en büyük fenomenlerinden biri, “Monday Night Football with Peyton & Eli” veya namı diğer ManningCast. Geleneksel bir NFL yayınını, Amerikan futbolu efsaneleri Peyton ve Eli Manning kardeşlerin sohbet havasında sunduğu ManningCast, tahmin edilenin dahi üzerinde tuttu.

Özellikle yeni neslin daha az canlı maç izlemesi, dikkatini uzun süreli tutmanın zorlaşması farklı spor branşlarından yöneticilerin ortak problemi. ManningCast’in başarısıyla ilgili CBS Sports’tan Jay Rosenstein, “Bu bir ligin özellikle genç nesli düşünerek izleyici kitlesini genişletme çabası. Özellikle üç saat boyunca yalnızca futbol, teknik-taktik izleyip dinlemek istemeyen taraftarlar gözetiliyor” diyor.

Buna benzer bir adım atmak isteyen NBA’de, eski basketbolcular Jamal Crawford ve Quentin Richardson, League Pass’e özel maç programı yapmaya başladı. “HooperVision” isimli programda amaç, maça eski iki NBA yıldızının içgörüleri ve keyifli sohbetinin eşlik etmesi.

2000 yılında birlikte NBA’e katıldıktan sonra 2100’den fazla maçta forma giyen Crawford & Richardson ikilisinin son yayında konuğu, Kevin Durant oldu.

5) Cade Cunningham’in ilk 11 maçı

16 maçta yaşadığı 12 mağlubiyetle Doğu Konferansı’nda sondan ikinci sırada bulunan Detroit Pistons, farklı becerilere sahip ancak ham genç oyunculardan kurulu bir takım. Dwane Casey önderliğindeki takımda Saddiq Bey, Isaiah Stewart, Killian Hayes gibi potansiyelli isimlerin istikrar sorunları yaşadığı kadroda 2021 NBA Draftı bir numarası Cade Cunningham, 11 maçı geride bıraktı. 

Sezonun başında sakatlığı nedeniyle maç kaçırdıktan ve ilk maçlarında doğal olarak adaptasyon problemi yaşadıktan sonra vadettiklerini parkede gösteren 20 yaşındaki Cade, 11 maç sonunda 14.1 sayı (çaylaklar arasında 4.), 6.4 ribaund (4.), 4.6 asist (2.), 1.4 top çalma (1.) istatistikleri tutturdu. Cunningham, Los Angeles Lakers mağlubiyetinde 13 sayı – 12 ribaund – 10 asistle NBA kariyerindeki ilk triple-double’ını yaptı.

Cade Cunningham’in ilk triple-double performansı:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.