Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’deki ırkçılık davasında beyaz milliyetçilere 25 milyon dolar tazminat cezası verildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), 2017 yılında aşırı sağcı bir grup tarafından düzenlenen gösterilerde fiziksel ve duygusal olarak zarar gören dokuz kişinin açtığı davada, göstericilere 25 milyon dolardan fazla tazminat cezası verildi. ABD’nin Virginia eyaletinde başlayan ve iki gün süren gösterilerde beyaz üstünlükçü bir grup, “Sağı birleştir” sloganıyla sokaklara çıkmış ve şiddeti teşvik eden eylemlerde bulunmuştu. Olaylar sırasında ırkçılığı protesto etmek için sokağa çıkan göstericilerden bir kişi hayatını kaybetmiş ve 19 kişi yaralanmıştı.

The Guardian’ın haberine göre, 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Virginia eyaletinin Charlottesville şehrinde düzenlenen aşırı sağcı gösterilerin sanıklarına 25 milyon dolardan fazla tazminat cezası verildi. Sanıklar, gösterilerde fiziksel ve duygusal zarar gören dokuz kişinin açtığı davada halkı şiddete teşvik etmek, şiddet uygulamak ve ırkçılıkla suçlandı. “Sağı birleştir” sloganlarıyla sokağa çıkan beyaz üstünlükçü grubun düzenlediği gösterilerde, ırkçılık karşıtı eylem yapan gruptan bir kişi hayatını kaybetmiş ve 19 kişi yaralanmıştı.

Beyaz milliyetçi lider, sanıklara temyize gitme sözü verdi

Karar, Amerikan İç Savaşı’nın ardından köleliğin sona erdirilmesi ve köleliği kaldırılan kişilerin sivil haklarını korumak amacıyla kabul edilen 150 yıllık bir yasa gereğince verildi. Kararın, yaygın olarak “Ku Klux Klan Yasası” olarak bilinen yasanın, vatandaşların diğer vatandaşları medeni hak ihlalleri nedeniyle dava etmesine izin veren hükmünce alındığı biliniyor. Öte yandan, beyaz milliyetçi lider Richard Spencer, karara karşı çıkarak sanıklara temyize gitme sözü verdi.

Irkçılık karşıtı protestoculardan bir kadın öldürüldü, 19 kişi yaralandı

Gösteriler, yüzlerce beyaz milliyetçinin, Charlottesville yönetiminin Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon ordusunun komutanlığını üstlenen General Robert E. Lee’nin heykelini kaldırma planlarını protesto etmek amacıyla 11-12 Ağustos 2017’de şehre akın etmesiyle başlamıştı. Virginia Üniversitesi etrafında başlayan gösteride beyaz milliyetçiler, “Yahudiler bizim yerimizi almayacak!” sloganıyla ırkçılık karşıtı protestocuların etrafını sarmıştı.

Robert E. Lee Heykeli

Olayların ikinci gününde, Adolf Hitler‘e hayranlık beslediği bilinen James Alex Fields Jr. isimli kişi, arabasını kasıtlı olarak ırkçılık karşıtlarının üzerine sürmüştü. Saldırıda bir kadın hayatını kaybederken 19 kişiyi yaralanmıştı. Fail Fields, saldırı nedeniyle cinayet ve nefret suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Fields ayrıca, tazminat davasında yargılanan 24 sanıktan biri.

James Alex Fields Jr.

Trump, ırkçı protestoyu “kınamayı başaramadığı” için eleştirilmişti

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın, olaylar hakkındaki açıklamasında “Her iki tarafta da çok iyi insanlar” olduğunu söylemesi ve beyaz üstünlükçü grubu kınamayı başaramaması büyük öfkeye yol açmıştı.

Duruşmada davacıların duygusal ifadelerine yer verildi

Davada, gösterinin ana organizatörü Jason Kessler ve sanıklara temyize gitme sözü veren Richard Spencer da dahil olmak üzere ülkenin ünlü beyaz milliyetçilerinden bazıları şiddeti planlamakla suçlandı. Irkçılık karşıtı göstericilere karşı biber gazı kullandığı gerekçesiyle hakkında tutuklama emri çıkarıldığında ağlayan ve bu esnada bir video yayınladığı için “ağlayan Nazi” olarak tanınan beyaz üstünlükçü Christopher Cantwell de davada sanık olarak yer aldı.

Duruşmaya, saldırılara tanık olanların yanı sıra, şiddete ve ırkçı hakaretlere maruz kalan davacıların duygusal ifadeleri damgasını vurdu. Fields’ın arabasının altında kalmaktan son anda kurtulan davacı Melissa Blair, yaralanan nişanlısını kaldırımda kanlar içinde görmenin yaşattığı dehşeti anlattı. Blair ayrıca Fields tarafından ezilen 32 yaşındaki arkadaşı Heather Heyer‘in ölümünden duyduğu acıyı dile getirdi. Blair göz yaşları içinde, “Kafam karışmıştı. Korkmuştum. Oradaki tüm insanlar için endişelendim. Tam bir terör sahnesiydi. Her yer kandı. Çok korktum” dedi.

Sanıklar duruşmada beyazların üstünlüğünü savundu

Duruşma esnasında, bazı sanıklar ifadelerinde ırkçı sıfatlar kullandı. Sanıkların birçoğu, mahkemeye meydan okurcasına beyaz üstünlüğünü desteklediklerini söyledi. Sanıklar ayrıca, şiddet olayları nedeniyle “Antifa” olarak bilinen faşizm karşıtı siyasi hareketi suçladı. Davada, sanıklar aleyhindeki mesajlar ve sosyal medya konuşmaları da kanıt olarak gösterildi. Organizatör Kessler’in, gösteriden iki ay önce gönderdiği “Antifa’cıların kafalarını kırabilmek” için tavsiyelerde bulunduğu mesaj da dava dosyasına girdi.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.