Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (24 Kasım 2021): Siyasetin gündemi kur krizi

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

Her birimizin üzerinde emeği olan öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlarım. 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava yağmurlu, sıcaklık 7 derece. İzmir’de hava 12, Antalya’da 14, Ankara’da 3, Diyarbakır’da ise 3 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 12 lira 72 kuruş, euro kuru ise 14 lira 30 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.784 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 734 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 82,26 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayına ilişkin iktisadi yönelim istatistikleri, reel kesim güven endeksi, imalat sanayi kapasite kullanım oranı ile altı aylık yatırım eğilimi istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı sektörel güven endekslerini açıklayacak, 2020 yılı yenilik araştırması sonuçlarını yayımlayacak.

Bugün Medyascope’ta saat 11.00’de “Ağır Ekonomi”, saat 13.30’da ise “Herkes İçin Ekonomi” programları olacak. Kaçırmamanızı tavsiye ederim. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

İYİ Parti, Meral Akşener başkanlığında Meclis grup toplantısı düzenleyecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında konuşacak.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları kur krizi nedeniyle olağanüstü toplanıyor. 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gündeme ilişkin kamuoyuna açıklamalarda bulunacak. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında olağanüstü toplanacak.

Kılıçdaroğlu, eski İçişleri Bakanı ve Milletvekili Hasan Fehmi Güneş için TBMM’de düzenlenecek cenaze törenine katılacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Adalet Bakanlığı’nın bütçesi ele alınacak.

10 Ekim Ankara Garı katliamı davası, Ankara’da görülmeye devam edecek. 

Gözaltında kaybedilen sevdiklerini arayan Cumartesi Anneleri ve onlara destek veren Cumartesi İnsanları’nın yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün Çağlayan Adliyesi’nde yapılacak.

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Eğitim-Sen basın toplantısı düzenleyecek, öğretmenler ise Ankara-Ulus’taki Atatürk Heykeli’nin önünde açıklamalarda bulunacak. 

Kısaca düne bakalım. 

Döviz kurlarındaki artış sürerken ve Türk Lirası özellikle dolar ve euro karşısında değer kaybederken, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, CHP Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’na, CHP TBMM Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ile CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke eşlik etti. İlk olarak söz alan Ahmet Davutoğlu, “Artık bu yanlış yolda devam etmeyin. Ülkeye de ekonomiye de zarar verirsiniz” diye konuştu. Davutoğlu’ndan sonra söz alan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise “Böyle bir tabloyu görmedim, yaşamadım da Öyle bir noktadayız ki döviz kuru elektrik sayacından daha hızlı çalışıyor. Açık ve net, piyasalarda yangın var, piyasalar durmuş vaziyette” dedi.

Kur krizi – Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu görüştü: “İktidarın her açıklaması ile Türk ekonomisinin üzerine bir bomba atılıyor, her açıklama füze gibi ekonomiyi vuruyor”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, döviz kurlarındaki yüksek artış nedeniyle dün (23 Kasım) akşam saatlerinde partisinin ekonomi kurmaylarıyla acil olarak toplandı. İYİ Parti ekonomi kurmayları adına konuşan Ümit Özlale, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a erken seçim çağrısında bulunarak “Çağrımız bir an önce seçim kararı alıp ülkenin önünü açmanız ve milleti rahatlatmaktır” dedi.

Kur krizi – “Acil” toplanan İYİ Parti ekonomi kurmaylarından erken seçim çağrısı: “Bir an önce seçim kararı alınıp ülkenin önü açılmalı”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile dün Ankara’da bir araya geldi ancak bir açıklama yapılmadı.  

Kur krizi: Ankara’da gün boyu yaşananlar

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB), insanca, güvenli ortamlarda çalışabilmek, özlük haklarına ve halkın sağlık hakkına sahip çıkmak için düzenlediği “Beyaz Yürüyüş” İstanbul-Kadıköy’den dün başladı. Yürüyüş, İstanbul-Kadıköy’deki İskele Meydanı’ndaki açıklamanın ardından, yürüyüş heyetinin uğurlanmasıyla başladı. Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen hekimlere çok sayıda sağlık örgütü ve siyasetçi de destekte bulundu. Kocaeli, Bursa ve Eskişehir’deki buluşmalarla sürecek üç günlük “Beyaz Yürüyüş”, 27 Kasım’da Ankara’da düzenlenecek Beyaz Forum ile sonlanacak.

TTB’nin “Beyaz Yürüyüş”ü başladı: “Emek bizim, söz bizim”

Dünya gündemine bakalım.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) fiili lideri Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan (MBZ), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Ankara’da olacak.

ABD Başkanı Joe Biden giderek artan enerji fiyatlarını düşürmek amacıyla, acil durumlarda başvurulan stratejik rezervlerinden 50 milyon varil petrolü piyasaya sürme kararı aldı.

Bugün Medyascope’ta saat 17.00’de “Transatlantik”, saat 18.00’de ise “Aydın Selcen ile Gündem Dışı” programları olacak. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde grup aşaması heyecanı, dün akşam (23 Kasım) dört grupta oynanan sekiz karşılaşma ile başladı. Günün maçında Chelsea ile Juventus, Stamford Bridge’de kozlarını paylaştı. Chelsea, rakibini 4-0 mağlup ederek adını son 16 turuna yazdırmayı başardı. Chelsea’nin yanı sıra Bayern Münih, Juventus, Ajax, Liverpool ve Manchester United da son 16 turuna yükselmeyi garantiledi. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde dün (23 Kasım) oynanan karşılaşmalarda alınan skorlar şöyle:

Dinamo Kiev 1-2 Bayern Münih

Barcelona 0-0 Benfica

Villarreal 0-2 Manchester United

Young Boys 3-3 Atalanta

Lille 1-0 Red Bull Salzburg

Sevilla 2-0 Wolfsburg

Chelsea 4-0 Juventus

Malmö 1-1 Zenit

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde grup aşaması heyecanı, bugün (24 Kasım) oynanacak karşılaşmalar ile devam edecek. Temsilcimiz Beşiktaş, grubundaki beşinci maçında Hollanda temsilcisi Ajax’ı konuk edecek. Karşılaşma, Türkiye saati ile 20.45’te başlayacak. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde günün programı şöyle:

Club Brugge-RB Leipzig

Manchester City-Paris Saint-Germain

Atletico Madrid-Milan

Liverpool-Porto

Beşiktaş-Ajax

Sporting Lizbon-Borussia Dortmund

Inter-Shakthar Donetsk

Sheriff Tiraspol-Real Madrid

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 28 bin 170 yeni vaka tespit edildi, 208 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 119 milyon 615 bin 254’e çıktı.

Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 12.00’de “Berrin Sönmez ile Feminist Bakış”, saat 12.30’da “Müge İplikçi ile Sabun Köpüğü” programları olacak. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Hoşça kalın.

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.