Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç’in ilk kadın başbakanı: Parlamentodan güvenoyu alan Magdalena Andersson ülke tarihine geçti

İsveç Sosyal Demokrat Partisi lideri Magdalena Andersson, ülkenin ilk kadın başbakanı oldu. İsveç, şu ana kadar başbakanlık koltuğuna kadın lider seçmeyen tek İskandinav ülkesi konumundaydı. 54 yaşındaki Andersson’un ülkenin bir önceki başbakanı Sosyal Demokrat Stefan Löfven’in yerine geçmesi bekleniyor.

Reuters’ın haberine göre, İsveç Sosyal Demokrat Partisi lideri Magdalena Andersson, 24 Kasım Çarşamba günü ülkenin ilk kadın başbakanı oldu. Sosyal Demokratlar’ın Sol Parti ile vardığı son dakika anlaşmasıyla parlamentodan güvenoyu alan Andersson, İsveç’in ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçti. Parlamento oylamasında, Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller Partisi’nin oluşturduğu koalisyon hükümeti, milletvekillerinden 174 hayır, 117 evet oyu aldı. “Hayır” oyu meclis çoğunluğu olan 175’in altında kaldığı için Andersson güvenoyu alarak hükümetin başına geçti.

Magdalena Andersson

54 yaşındaki Andersson’un, İsveç’in bölünmüş siyasi yapısı nedeniyle iktidar üzerindeki hakimiyetinin zayıf olacağı düşünülüyor. Bir önceki başbakan Sosyal Demokrat Stefan Löfven yönetimindeki hükümet ülkeyi, koalisyon hükümetinin parçası olmayan Sol Parti ve Merkez Parti’den destek alarak yönetiyordu. Ancak Merkez Parti, Sol Parti ile varılan son dakika anlaşmasından memnun kalmadı. Merkez Parti, öğleden sonra 15.00’te düzenlenmesi planlanan toplantıda oylanacak bütçe tasarısı konusunda Andersson’u desteklemeyeceğini açıkladı.

Stefan Löfven

Merkez Partisi lideri Annie Loof gazetecilere verdiği demeçte, “Yeni hükümetin sola doğru ilerlediğini düşünüyoruz, böyle bir hükümeti bütçe konusunda destekleyemeyiz” dedi.

Bir önceki başbakan Löfven, Eylül 2022’de düzenlenecek genel seçimlerde partinin desteğini artırmak için 10 Kasım’da görevden istifa etmiş ve Andersson’un adaylığını desteklemişti. Diğer yandan, Andersson, parti desteğini sağlamlaştırmayı ve bütçe krizini yönetmeyi etmeyi başarsa bile ülkedeki diğer birçok sorunla karşı karşıya kalacak. Başkent Stokholm ve diğer büyük şehirlerin banliyölerindeki çete şiddeti ve silahlı çatışmalar ülkedeki en önemli sorunlardan biri.

Ayrıca koronavirüse bağlı ölümlerin en yüksek olduğu İskandinav ülkesi İsveç’te salgın, övgüyle bahsedilen refah devletindeki sorunları gözler önüne sermişti. Andersson yönetimindeki hükümetten, salgınla etkin mücadelenin yanı sıra, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında “yeşil” ekonomiye geçişi sağlaması bekleniyor.

İsveç Parlamentosu

Magdalena Andersson kimdir?

İsveç’in ilk kadın başbakanı seçilen Magdalena Andersson, 23 Ocak 1967’de ülkenin güneydoğusunda bulunan Uppsala’da doğdu. Lise hayatını Uppsala Katedral Okulunda sosyal bilimler bölümünde tamamladı. Lisans eğitimini Stokholm Ekonomi Okulu’nda aldıktan sonra lisansüstü eğitimine de Stokholm’de devam etti. Bir dönem Viyana İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde ve Harvard Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak çalıştı. Lisansüstü eğitimi sırasında Stokholm Ekonomi Okulu’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1996 yılında, başbakanlık ofisinde politika danışmanlığı görevine getirildi. 2004 yılında ise Maliye Bakanlığı’nda çalışmaya başladı.

2014 yılında sandıktan birinci parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller Partisi’yle koalisyon hükümeti kurdu. Andersson, yeni hükümette maliye bakanlığına getirildi. 2014-2021 yılları arasındaki üç dönem boyunca maliye bakanlığı yaptı. Andersson, 4 Kasım 2021’de, Sosyal Demokrat Parti’nin ikinci kadın lideri olarak partinin başına geçti.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.