Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Kasım 2021): Benzin kuyrukları

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 8 derece. İzmir’de hava 12, Antalya’da 13, Ankara’da 3, Diyarbakır’da ise 4 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 11 lira 95 kuruş, euro kuru ise 13 lira 41 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.812 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 689 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 82,33 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu toplantı özetini, haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ve banka müdürleri ile bir araya gelecek. Toplantıda ekonomideki gelişmeler ele alınacak.

Benzine 1 lira 2 kuruş, motorine 1 lira 6 kuruş zam geldi. Dün akşam, zam kararını duyan vatandaşlar benzin istasyonlarına koştu. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ekonomik krizi ve döviz kurlarındaki artışı değerlendirmek üzere toplandı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Erken seçim çağrısını yineleyen Kılıçdaroğlu, “Seni ve şürekânı seçime zorlamak için elimden ne geliyorsa yapacağım. Sandığı getireceksin, yönetemiyorsun, erdeminle git. Erken seçim talebi milletin talebidir” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da toplandı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Gelin derhal seçim önergesini ortak bir şekilde hazırlayıp Meclis’e sunalım. Eğer cumhurbaşkanı erken seçim kararı almıyor ve istifa etmiyorsa Meclis devreye girmelidir” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için Ankara’ya geldi. Heyetler arası ve ikili görüşmeler sonrası Türkiye ile BAE arasında dokuz yeni anlaşma imzalandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve BAE Merkez Bankası arasında da işbirliği mutabakat anlaşması imzalandığı aktarıldı. Anlaşmayı Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu imzaladı.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Milli Güvenlik Kurulu bugün toplanıyor. Toplantıda, yurtiçi ve dışındaki terörle mücadele operasyonları ile bölgesel gelişmeler ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığındaki toplantı Beştepe’de yapılacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sağlık Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi görüşülecek.

CHP Ekonomi Masası Heyeti bugün OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret edecek.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 81 il kadın kolu başkanı ile eşzamanlı açıklamalarda bulunacak. 

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal’a sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dört yıl sekiz aya kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması bugün yapılacak.  

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör ataması nedeniyle protesto düzenleyen öğrencilerden 51’ninin gözaltına alındığı dava görülecek. 

FETÖ üyeliğinden ceza alan dört eski Yargıtay üyesinin Yüce Divan’da yargılanmasına devam edilecek. 

Adana’da polis tarafından öldürülen Ali Hemdani’nin davası görülecek. 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 17 Aralık 1999 tarihinde 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ilan etti. O günden beri kadınlar sokaklarda erkek şiddetine karşı ses çıkarıyor. Bu yıl da kadınlar ve LGBTİ+’lar Türkiye’nin farklı yerlerinde 25-27 Kasım günleri arasında sokağa çıkacak. İstanbul-Taksim’deki Tünel’de düzenlenmesi planlanan eylem 19.00’da başlayacak. 

Kısaca düne bakalım. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurucuları arasında bulunduğu Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) ait belgeleri sızdırdığı suçlamasıyla gözaltına alınan Ramazan Aydoğdu tutuklandı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener, İYİ Parti Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ekonomik kurtuluş savaşı veriyoruz” sözlerine “Önce sizin bu zihniyetinize karşı bir kurtuluş savaşı vermek lazım” diyerek yanıt verdi. Akşener ise “Bizi yönetenler ayağını denk alsın. Bu iş bilmez cahil cehaletiyle övünen bu arkadaşları, sandıkta oylarınızla göndereceğiz” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM grup toplantısında iktidarı sert sözlerle eleştirdi. Akşener, “Artık yeter. AKP, artık Türkiye’nin sırtında bir yüktür. O yükle, yürünmez. İşte o nedenle, ilk seçimde, sırtımızdaki AKP yükünden kurtulacağız. O sandık gelecek ve bu zulüm bitecek” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “1 Aralık Çarşamba gününden itibaren açık görüşler tekrar başlayacak” açıklamasında bulundu. Koronavirüs salgını nedeniyle Mart 2020’de, cezaevlerindeki açık görüş uygulamasına son verilmişti.

5. Yargı Paketi’ni içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Boşanmış ebeveynlerin çocuklarının anlaşmazlık durumunda icra yoluyla anne ya da babasıyla görüştürülmesi uygulaması sona erdi.

Dünya gündemine bakalım.

Manş Denizi’nden İngiltere’ye doğru hareket eden bir göçmen botu Fransa’nın Calais kenti yakınlarında battı. Olayda 27 kişi boğularak hayatını kaybetti. iki kişi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) yeni hükümeti kurmak için mutabakata vardı. 16 yıldır görevde bulunan Başbakan Angela Merkel’in koltuğuna Olaf Scholz oturacak. Scholz’un yardımcılığını ise Yeşiller Eşbaşkanı Robert Habeck yürütecek.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin Afganistan‘dan çekilmesi ve Taliban‘ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Kabil Havalimanı‘nın işletilmesi için Türkiye ve Katar’ın ismi öne çıkmıştı. Reuters haber ajansının Körfez ülkelerinde görev yapan dört diplomatik kaynağa dayandırdığı haberinde, Katar Havalimanı’nın işletilmesi yarışına Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de katıldığı belirtildi.

Şimdi de sporun gündemine bakalım.

UEFA Şampiyonlar Ligi C Grubu beşinci haftasında Beşiktaş, Hollanda temsilcisi Ajax’a 2-1 yenildi.

UEFA Avrupa Ligi’nde, E Grubu’nda Galatasaray, Fransa’nın Olimpik Marsilya ekibini ağırlayacak, D Grubu’nda Fenerbahçe, deplasmanda Yunanistan’ın Olympiakos takımıyla karşı karşıya gelecek.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde grup maçlarının 5. haftası tamamlandı.

Sonuçlar şöyle: 

A Grubu:

Manchester City (İngiltere) – Paris Saint-Germain (Fransa): 2-1

Club Brugge (Belçika) – Leipzig (Almanya): 0-5

B Grubu:

Liverpool (İngiltere) – Porto (Portekiz): 2-0

Atletico Madrid (İspanya) – Milan (İtalya): 0-1

C Grubu:

Sporting Lizbon (Portekiz) – Borussia Dortmund (Almanya): 3-1

D Grubu:

Sheriff (Moldova) – Real Madrid (İspanya): 0-3

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saate 27 bin 592 yeni vaka tespit edildi. 175 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 119 milyon 735 bin 598’e çıktı.

Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 13.30’da “Gündem: Medya”, saat 14.00’te “Alternatif Siyaset”, saat 15.00’te ise “Ön Libero” olacak. Akşam saat 20.00’de “Açık Oturum yayımlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.