Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Manş Denizi’nde göçmen teknesi battı: 31 ölü

Fransa’dan Britanya’ya geçmeye çalışan 31 göçmen, bulundukları şişme botun Manş Denizi’nde batması sonucu hayatını kaybetti. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, hayatını kaybedenlerin arasında beş kadının bulunduğunu, iki kişinin kurtarıldığını ve bir kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Darmanin, olay yerine ulaşan kurtarma ekiplerinin göçmenlerin botunu “bir şişme havuz gibi havası inmiş” halde bulduğunu söyledi.

Agance France-Presse’in aktardığına göre Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, olay ile doğrudan bağlantısı tespit edilen insan kaçakçılığı şüphelilerinin tutuklandığını belirterek, “Bu aşağılık hadisenin en baştaki sorumluları birkaç bin euro için Irak, Afganistan, Afrika, Asya’dan insan kaçakçılığı organize edip daha sonra bu insanları Belçika’ya, Hollanda’ya, Fransa’ya ve özellikle Manş’ı geçirerek Britanya’ya getirmek için kullanan suçlular, yani kaçakçılardır” dedi.

Britanya ve Fransa arasındaki dar su yolu, dünyanın en yoğun deniz trafiğine sahip bölgelerinden biri. Her yıl binlerce göçmen, daha iyi şartlarda yaşamak için güçlü bir ekonomiye sahip olan Britanya’ya geçmeye çalışıyor. PA Media haber ajansına göre bu yıl 25 bin 700’den fazla kişi küçük botlarla Britanya’ya ulaştı. Bu sayı geçen yıla kıyasla üç kat arttı.

Macron ve Johnson birbirlerini suçladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Britanya Başbakanı Boris Johnson, yaptıkları açıklamalarda olaydan duydukları dehşeti dile getirdi. Macron ayrıca, Manş Denizi’nin bir mezarlık haline gelmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Göçmen geçişlerini durdurmak için ortak çabayı artırmaya karar veren iki lider, bir yandan da birbirlerini elinden geleni yapmamakla suçladı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan iki liderin telefon görüşmesine ilişkin kayıtlarda, Macron’un Johnson’dan, içeride siyasi kazanımlar elde etmek için göçmen krizini siyasileştirmeye son vermesini istediği yer aldı. Macron’un, “Britanya’nın tam anlamıyla işbirliği içinde olmasını ve siyasi amaçlar için dramatik bir durumu siyasileştirmekten kaçınmasını beklerdik” dediği aktarıldı.

Fransa İçişleri Bakanı Darmanin de Fransa’nın geçişleri durdurmak için gösterdiği çabaya, Britanya’nın yeterince kaynak sağlamadığından şikayetçi oldu.

Darmanin, kendilerinin geçişleri durdurmak için jandarmalardan kameralara kadar çok daha fazla kaynak harcarken Britanya’nın çok az maddi destek sağladığını belirtti.

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.