Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dört muhalefet partisi ekonomiyi konuşmak için Meclis’te buluştu: “Ekonomik sorunların ne olduğu konusunda mutabık kaldık, görüşmelerimiz periyodik olmayacak”

Dört muhalefet partisinin ekonomiden sorumlu yöneticileri dün (25 Kasım) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir araya geldi. Görüşmeye DEVA Partisi ve Saadet Partisi’nin yetkilileri katılmadı. Görüşmede yer alan isimler toplantının detaylarını Medyascope’a anlattı. Ekonomik sorunların ne olduğu konusunda mutabık kaldıklarını ve çözüm önerileri konusunda da yakın olduklarını aktaran siyasetçiler, görüşmelerin bir takvime bağlanmadığını ve şimdilik ortak bir metin yayımlama düşüncelerinin olmadığını söyledi.

Türk Lirası’nın (TL) düzenli şekilde değer kaybetmesi ve dolar kurunun hızla yükselmesi sonrası muhalefet partileri arasındaki görüşmeler hızlandı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in görüşmesi sırasında partilerin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarında olduğu gibi, ekonomideki sorunları da birlikte görüşmeye başlamaları gündeme geldi.  

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu salı günü (23 Kasım) CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu, çarşamba günü (24 Kasım) ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti. Meclis’teki toplantıya katılan isimlerden Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, dünkü toplantının genel başkanların görüşmeleri sırasında da gündeme geldiğini belirtti. 

Toplantıya katılan isimler

Dünkü görüşmeye CHP adına parti sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, İYİ Parti’yi temsilen Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ve Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp katıldı

Erhan Usta: “Genel değerlendirme yaptık, periyodik olarak yan yana gelme gibi bir durum yok”

Dünkü toplantı hakkında Medyascope’a bilgi veren İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta şunları söyledi: “Genel değerlendirme yaptık. Konuları teknik açıdan değerlendirdik. Periyodik olarak yan yana gelme gibi bir durum yok. Ancak bazı zamanlarda görüşebiliriz. Bu toplantıdan bir rapor çıkabilir dedik ama sonra gerek yok diye düşündük çünkü bu hükümete ne söyleseniz fayda etmiyor zaten. Genel olarak soruna yaklaşımda benzer düşünüyoruz.”

DEVA ve Saadet Partisi’nden katılım olmamasını da değerlendiren Usta, “Bu herhangi bir soruna işaret etmez diye düşündük. Bir iletişim sorunu da yaşanmış olabilir” dedi. 

Bülent Şahinalp: “Ekonomik sorunların ne olduğu konusunda mutabık kaldık”

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp ise muhalefet partileri olarak bilgi paylaşımında bulunmak istediklerini ve görüşmelerinde ekonomik sorunların ne olduğu konusunda mutabık kaldıklarını belirterek, “Şu an yaşadığımız sıkıntıların en önemli nedeni güven eksikliği. Bunun en büyük sebebinin de bu iktidar olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

“Toplantı bir buçuk saat sürdü, ortak metin kararı almadık”

Dünkü görüşmenin yaklaşık bir buçuk saat sürdüğünü ve tarihleri belli olmamakla beraber zaman zaman yeniden görüşeceklerini aktaran Şahinalp, ortak bir metin yayınlamayacaklarını, çözüm önerilerinde de birbirlerine yakın olduklarını ve görüşmenin içeriğinden parti genel başkanlarını da haberdar ettiklerini söyledi. 

DEVA Parti’li İbrahim Çanakcı: “Katılma konusunda net bir tavrımız yok”

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı ise partilerinin toplantıya katılımına ilişkin net bir tavırları olmadığını vurgulayarak, “Katılıp katılmamaya ilişkin net bir tavrımız yok. Zaten henüz düzenli bir mekanizma kurulmadı. Genel başkanlarımız da temas halinde. Biz de gerekli olduğunda konuşuyoruz” dedi.  

Mesut Doğan: “Zamanlama konusunda uyum sağlayamadık, bundan sonrakilere katılabiliriz”

Toplantı hakkında Medyascope’a konuşan Saadet Partisi Genel Sekreteri Mesut Doğan ise toplantı saatine uyum sağlayamadıklarını ancak bundan sonraki toplantılara gerek görülmesi halinde katılabileceklerini aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.