Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin taksi teklifi UKOME’de 11. kez reddedildi

Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) toplantısı bugün (26 Kasım) Bakırköy’deki 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde düzenlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) “5 bin yeni taksi teklifi” 11. kez reddedildi. Toplantıda toplu ulaşım ücret tarifelerine yüzde 25 zam teklifi ve akıllı taksi tepe lambası kullanılması konuları gündeme getirildi. Zam ve akıllı taksi tepe lambası teklifi tekrar değerlendirilmek üzere oybirliği ile alt komisyonlara gönderildi.

Toplantıda, İBB’nin 5 bin yeni taksi teklifi gündeme geldiğinde komisyon gerildi. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) UKOME Temsilcisi Eyüp Aksu İBB’ye ağır ithamlarda bulunarak, şöyle konuştu: “Korsan taşımacılık yaptıkları belediye kayıtlarına göre tespit edilen, diğer yandan Gezi eylemlerinde provokatörlük yapan, otobüsleri yakıp, devletimizin aleyhine ‘Katil polis’ diye bağıran, devlet başkanlarımıza hakaret eden ve haklarında 2018 yılında ‘Terör ve Örgütlü Suçlar Savcılığı’nda soruşturma yürütülen bu korsan taşımacılar belediyemize gelerek, Toplu Ulaşım Hizmetleri ile görüştükleri fotoğraflarla, belgelerle sabit. Ayrıca biz 52 bin taksi emekçisiyiz. Sayın başkanımızın gazeteci Ruşen Çakır’a ifade ettiği, ’20 bin gönüllü müfettişim olacak’ dediği kişiler bu devlet düşmanı korsanlar mıdır? Çünkü sosyal medyalarında açıkça yazılı. Diyorlar ki ‘Büyükşehir belediyemiz bize dedi ki, şirket kurun. biz de şirketimizi kurduk. Belediyemiz bize taksi tahsisi yapacak.’ Bu konuyu 11 kez getirmenizdeki ısrar bu kişilere veya farklı gruplara verilmiş olan sözler midir?

İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım, Eyüp Aksu’nun suçlamalarına, “Eyüp beye teşekkür etmek istiyorum. Bu öneriyle geldiğimiz için bizi terörist ilan etmedi en azından. Geçen sefer bu öneriyle geldiğimizde de olayı tamamen farklı boyutlara çekti. Şimdi de yine farklı yerlere çekti. Bizi zan altında bırakacak bazı ifadeleri var, ‘Terörden yargılananlar gelip Toplu Ulaşım Hizmetleri’nde görüşmeler yaptı’ diye. Bu konuda kendisini kınamak istiyorum” diye yanıt verdi.

Tartışmaların ardından 11. kez oylamaya sunulan İBB’nin 5 bin yeni taksi teklifi yine reddedildi.

Eyüp Aksu’dan yedi maddelik ek gündem

Eyüp Aksu, toplantı başlamadan önce yedi maddelik ek gündem sunmak istedi. Aksu, aşağıdaki yedi maddenin UKOME tarafından değerlendirilip oylanmasını talep etti.

  1. Taksi, taksi dolmuş, servis ve özel halk otobüsleri taşıma ücretlerine kilometre başı yüzde 60, taksimetre ve belli ücretlerine ise yüzde 100 zam yapılsın. Ayrıca trafik yoğunluğuna duyarlı dinamik taksimetreye geçilsin.
  2. Ticari taksilerde ve bütün ticari araçlarda kullanılan araçların kullanım yaşı 6 yaştan 8 yaşa, taksi dolmuşlarda kullanılan araçların 10 yaştan 12 yaşa çıkarılsın.
  3. Ticari araçlarda İBB çalışma ruhsatı süresini dolduranların araç ruhsat süreleri bir yıl uzatılmalı.
  4. Takside kullanılan araçlarda segment dayatması kaldırılarak rekabete açılsın.
  5. İstanbul’da kullanılan araçlarda zorunlu olan yüzde 51 yerlilik ve millilik şartı kaldırılsın.
  6. Ticari araçlarda Ulaştırma Bakanlığımızın oluruyla uzatılan şoför çalışma yaş sınırı 69 yaş olarak güncellensin.
  7. Takside kullanılan araçlarda ilk alım yaşının yıl sonuna kadar olan 0-2 yaş sınırlaması süresiz devam etsin.”

Maddelerin geniş kapsamlı olduğu ve üyelerin oylama için yeterli bilgi sahibi olmadığı vurgulanarak taleplerin alt komisyonlara gönderilmesine karar verildi.

Toplu ulaşıma zam teklifi alt komisyonlara sevk edildi

Elektronik biletle binilen toplu taşıma araçları, taksi, taksi dolmuş, minibüs ve servis ücretlerine yüzde 25 zam teklifi de gündeme getirildi. Zam miktarı üzerinde daha derin araştırmalar yapılması gerektiği söylenerek alt komisyonlara gönderilmesine oybirliği ile karar verildi. Bir sonraki UKOME toplantısında konu tekrar değerlendirilecek.

Taksilere “akıllı taksi tepe lambası” önergesi

Toplantıda, “akıllı taksi tepe lambası önergesi” de alt komisyona gönderildi. Bu önergeye göre 1 Mart 2022 tarihinden itibaren taksilerde elektronik tepe lambası bulundurulacak. Akıllı tepe lambaları taksimetre ile bağlantılı çalışarak, taksinin mevcut durumu hakkında renkli bildiride bulunacak. Alt komisyonda değerlendirildikten sonra ilk UKOME toplantısında oylamaya sunulacak.

Toplantıda alınan diğer kararlardan öne çıkanlar ise şöyle:

Yayalaştırma:

Pendik İlçesi, Fatih Mahallesi, Dumlu Sokağın (kısmi) yayalaştırma projesi teklifi (Oybirliğiyle kabul).

Bakırköy İlçesi, Yenimahalle Mahallesi, İstanbul Caddesi’nin Halit Ziya Uşaklıgil Caddesi ile Mektep Arkası Sokakların arasında kalan kısmının yayalaştırma projesi teklifi (Oybirliğiyle kabul).

Parkomat:

Bağcılar İlçesi, Bağcılar Mahallesi, Osmangazi Caddesi (1069 ada, 3 parsel önü) yol kenarı park yeri teklifi (Oybirliğiyle kabul).

Fatih İlçesi, İmrahor İlyas Bey Mahallesi, 2384 ada, 7 parsel güneyi yol kenarı park yeri (157 araçlık) teklifi (Oybirliğiyle kabul).

Lojistik Yönetimi ve Terminaller Müdürlüğü:

Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı’na bağlı Onarım Destek Komutanlığı’nda Arama ve Kurtarma Faaliyetleri gösteren araçlarının bakım ve onarımın da kullanılan 11 adet aracına 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve FSM Köprüsü’nü kullanmaları teklifi (Oybirliğiyle kabul).

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.