Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Barış Akademisyenleri mesajı: “Tamamının görevlerine iade edilmesi, Türkiye’nin bu ayıptan kurtulması lazım”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün (27 Kasım) Ankara’da düzenlenen İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı’nda konuştu. Kılıçdaroğlu, “Barış Akademisyenleri, farklı düşündüler diye üniversitelerden attık. Savcılık soruşturma açmış takipsizlik vermişse, mahkeme beraat vermişse bunların tamamının görevlerine iade edilmesi lazım, Türkiye’nin bu ayıptan kurtulması lazım” dedi.

“Öğretmenler için özel yasa çıkarılmalı”

Öğretmenleri toplumun en saygın konumuna getirilmesi gerektiğini vurgulayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Okuduğum yıllarda, toplumun her kesimi öğretmene saygı gösterirdi. Saygıyı büyüteceğimize düşürdük. Artık öğretmenler için özel bir yasanın çıkması lazım. Özlük haklarının ayrı bir yasada düzenlenmesi lazım. Sıradan bir meslek değil öğretmenlik. Bugün 657 cenderesinden çıkarıp öğretmeni farklı yere oturtmamız lazım. Bu yasanın içine mutlaka 3600 ek gösterge konulmalıdır. Çalışırken itibarlı saydığımız bir öğretmen, ona belli hakları tanıdığımız bir öğretmen emekli olduğu zaman başka yere itilmemelidir. Aynı bütçesini sürdürebilmelidir. 3600 ek gösterge vererek toplumun kendisini saydığını, sevdiğini hissettirmemiz gerekir. 24 Kasımlarda bir maaş ikramiye vermemiz lazım. Şu anlama geliyor, ‘öğretmene bir ayrıcalık sağlamak istiyorum.’ Hizmet içi eğitim. Öğretmenler de kendilerini eğitmek zorunda. Dünya o kadar hızlı değişiyor ki öğretmenler de sürekli kendini yenilemeli.”

Barış Akademisyenleri mesajı: “Türkiye’nin bu ayıptan kurtulması lazım”

Barış Akademisyenleri için de çağrı yapan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Farklı düşünebiliyorsanız, o ülkenin hızla büyümesine en büyük katkıyı siz yapıyorsunuz veya yapacaksınız demektir. Ortaçağ’da bir kişi çıkıyor, ‘Dünya yuvarlaktır’ diyor. Herkes dünyanın düz olduğuna inanıyor. Engizisyon mahkemesine götürüyorlar. Bugün farklı düşünmenin ne kadar değerli olduğunu gelişmiş ülkeler kavramıştır. Biz ise farklı düşünenleri hâlâ cezalandırmaya devam ediyoruz. Barış Akademisyenleri, farklı düşündüler diye üniversitelerden attık. Niçin, niye atıyoruz, hangi gerekçeyle atıyoruz ve 21. yüzyılda yapıyoruz bunu. Kanun hükmünde kararname ile görevine son verilen; tabii savcılık soruşturma açmış takipsizlik vermişse, mahkeme beraat vermişse; bunların tamamının görevlerine iade edilmesi lazım, Türkiye’nin bu ayıptan kurtulması lazım.”

” Önümüzdeki süreçte siyasi atmosfer değişecek”

Her okulun bütçesi olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) teknoloji liseleri kurmak istiyoruz. Belli sınıftan sonra okuduğu bölümün izdüşümü olan fabrikaya gidecek. Belli bir süre sonra staja gidecek. Primleri devlet yatıracak. Nasıl çalıştığını görecek. Okuldan sonra işi hazır olacak. Bu okulların cazip olması için eğer çocuk teknoloji lisesini bitirdiğinde üniversiteye gitmek istiyorsa kendi çalıştığı alanın izdüşümü olan üniversiteye artı puanla gidebilecek. Bunu hocaların tartışmasını istiyoruz. Eksiğimiz varsa tamamlamak isteriz. Önümüzdeki süreçte her şey değişecek. Siyasi atmosfer değişecek. Ülkenin beraber ve birlikte olmaya ihtiyacı var. Büyütmenin yolu da eğitimdir” diye konuştu.

Fırsat eşitliğini sağlayacağız”

Eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, “Anadolu’nun ücra yerinde doğduğumu bilmenizi isterim, bu fırsat eşitliğinin bu ülkenin bütün çocuklarına sağlanması lazım. Gönül isterdi ki bütün siyasi parti genel başkanları burada olsaydı. Çok karamsar değilim. Bunların hepsi olacak” dedi.

Mitingimizi yapacağız, vali de görecek, Erdoğan da görecek

Çalıştayın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, 4 Aralık’ta Mersin’de yapacakları miting için Cumhuriyet Meydanı’na izin verilmemesini şöyle değerlendirdi:

“Mitingimizden niye rahatsız oluyorlar, anlamakta zorluk çekiyorum. Demek ki bir kusurları var. Sayın Vali, Cumhuriyet Meydanı’nı yasaklıyor, başka bir yer göstermiş. Mitingimizi yapacağız. Vali de görecek, Erdoğan da görecek, herkes görecek. Önümüze engeller koyabilirler, engeller çıkarabilirler. Ama bilmeleri gerekiyor. Biz bütün engelleri aşmasını bilen bir partinin mensubuyuz. Bu gelenekten geliyoruz. Hiç kimse meraklanmasın. Erdoğan da çok iyi öğrensin. Geliyor gelmekte olan.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.