Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz hayata gözlerini yumdu

Galatasaray Spor Kulübü’nün 37. Başkanı Mustafa Cengiz, 71 yaşında hayatını kaybetti.

Galatasaray Spor Kulübü, bir süredir tedavi gören Mustafa Cengiz’in vefatı dolayısıyla bir başsağlığı mesajı yayımladı. Mesajda, “Galatasaray Spor Kulübü 37. Başkanı Sn. Mustafa Cengiz’i kaybettik. Başkanımız’a Allah’tan rahmet; ailesine, sevdiklerine ve camiamıza başsağlığı dileriz” denildi.

Mustafa Cengiz kimdir?

Mustafa Cengiz, 25 Aralık 1949’da Gaziantep’in Nizip ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Nizip’te tamamlayan Cengiz, Gaziantep Lisesi’nden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Üniversiteden sonra, Türkiye’nin tarımsal modernizasyonu için kurulan 40 bin tarımsal köy kalkınma kooperatifinin merkez birliği Köy-Koop’un kuruluş ve özellikle dış ticaret oluşumunda kurucu uzman olarak çalıştı.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı 670 belediyenin merkez iktisadi kuruluşu TANSA’nın ilk ve son genel müdürü olarak görev aldı. 28 yaşında Türkiye’nin en genç genel müdürü olan Cengiz, sonrasında kamudan ayrılarak, özel sektöre geçiş yaptı ve 1990 yılından bu yana petrol, akaryakıt sektöründe kendi şirketleriyle faaliyet gösterdi.

Mustafa Cengiz, Türkiye Akaryakıt Bayileri ve Gaz İşverenler Sendikası’nda genel başkanlık yaptı ve İTO petrol meslek komitelerinde sektör temsilciliği görevini de üstlendi. Ayrıca, Türkiye Futbol Federasyonu Dış İlişkiler Bölümü’nde fahri olarak görev alırken, Büyük Kulüp, Darüşşafaka Cemiyeti ve Mülkiyeliler Vakfı üyeliklerinde de bulundu.

1996 yılında 10469 numarasıyla Galatasaray Kulübü’ne üye olan Cengiz, 2018 Haziran ayından itibaren de Divan üyesi olarak sarı-kırmızılı renklere hizmet etti. Galatasaray Spor Kulübü Tüzük Tadil Komisyonu üyesi olarak, tüzüğün günün koşullarına uyum düzenlemesinde Galatasaray Divanı tarafından görevlendirildi. 20 Ocak 2018’de yapılan, Olağanüstü Seçimli Genel Kurul’da sarı-kırmızılı kulübün 37. başkanı oldu. 20 Ocak’taki seçimde görevi devraldıktan sonra söz verdiği üzere, dört ay sonraki 101. Olağan Genel Kurul’da bir kez daha başkanlığa seçildi.

Galatasaray, Mustafa Cengiz’in başkanlığını yaptığı dönemde, iki Türkiye Futbol Ligi, bir Türkiye Kupası, bir Türkiye Süper Kupası, kadın basketbolunda FIBA EuroCup şampiyonluğu, bir Erkekler Voleybol Şampiyonlar Kupası, Kadınlar Voleybol Avrupa dördüncülüğü, Tekerlekli Sandalye Basketbolunda bir Türkiye Ligi, bir EuroLeague-1 Kupası şampiyonluğu yaşadı. 

Mustafa Cengiz’in, başkanlığı boyunca en özel anlarından biri de, 20 yıllık Kadıköy’deki galibiyet hasretinin sona erdiği maçtı. Galatasaray, bu karşılaşmada Fenerbahçe’yi 3-1 yenmeyi başardı.

Eşi, Hayat Hanım ve çocuğu Sarper Bey ile birlikte mutlu bir ailesi olan Mustafa Cengiz, iyi seviyede bildiği İngilizce, Fransızca ve Arapçasıyla Galatasaray ve Türk sporuna değer kattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.