Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) kadın milletvekilleri, kadınların siyasette eşit temsiliyeti için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) kanun teklifi sundu. Kanun teklifinde, milletvekilliği seçimlerinde yüzde 50 cinsiyet kotası, kadınların seçilebilecekleri sıralarda olmasını sağlamak için aday listesinde her iki cinsiyetin birbirini izlediği “fermuar yöntemi” getirilmesi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerinde de yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanması talep ediliyor.
CHP’li kadın milletvekilleri, kadınların siyasette eşit temsili için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) kanun teklifi sundu. CHP’li kadın vekiller, yarın (30 Kasım) Meclis gündemine getirilmesi beklenen yasa teklifi için TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) CHP’li üyeleri, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanı İsmet Yılmaz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Levent Bülbül, İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Fatma Aksal ile görüşerek destek istedi.
Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu’nda değişiklikler yapılmasını öngören kanun teklifinde, milletvekilliği seçimlerinde partilerin aday listelerinde kadın ve erkeklerin eşit temsilini sağlayacak yüzde 50 cinsiyet kotası ve aday listelerinde her iki cinsiyetin birbirini izlediği “fermuar yöntemi” getirilmesi ile birlikte il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerinde de yüzde 50 cinsiyet kotası uygulamasının düzenlenmesi planlanıyor.
CHP grubu tarafından 306 kadın örgütünün önerileri ve akademisyenlerle yapılan ortak çalışmanın sonucunda kadınların siyasette eşit temsiliyetini sağlayabilmek için hazırlanan yasa teklifi, CHP’li tüm milletvekillerinin imzasıyla 8 Mart 2021 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu.
“Eşit temsilin yaşama geçirilememesi aynı zamanda bir demokrasi sorunudur”
CHP’li kadın milletvekilleri, partiler ve kadın örgütleriyle görüşmeler yaptıktan sonra tüm siyasi partilere gönderilmek üzere çağrı mektubu yayımladı.
“Cumhuriyetin yüzüncü yılına yaklaşırken kadınların karar mekanizmalarında eşit katılımın sağlanamamış olması Türkiye demokrasisi adına büyük bir eksikliktir” denilen mektupta şu ifadelere yer verildi:
“Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak çağdaş ve demokratik bir toplum olabilmenin en önemli belirleyicilerinden biri olan ‘kadınların siyasette eşit temsiliyetini sağlayabilmek’ için, 306 kadın örgütünün talep ve önerilerinin değerlendirildiği, akademisyenlerle ortak bir çalışma sonucunda bir yasa teklifi hazırladık. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir demokrasi anlayışının yerleşmesiyle kadın politikaları konusunda daha güçlü bir iradenin hayata geçirilmesi için 30 Kasım tarihinde yasa teklifimize, bu çağrı mektubu ile desteğinizi istiyoruz. Kadınlar ile erkeklerin, temel insan hakları boyutunda eşitlikçi anlayışla özgür bireyler olarak yaşayabilecekleri Türkiye’yi hep birlikte inşa etmek adına, bu tarihi sorumluluktan kaçmayacağınıza yürekten inanıyoruz.”