Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan faiz mesajı: “Taviz veremem ve vermeyeceğim”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Faiz mesajı veren Erdoğan, “Faiz sebep, enflasyon netice” söylemini yineledi. Erdoğan, “Ben hiçbir zaman faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmuyorum ve savunmayacağım. Farklı düşünenler de çıksa Tayyip Erdoğan aynı noktadadır. Asla bu konudan taviz vermem. Çünkü bu benim aynı zamanda değerler silsilesi içindeki yapımdır. Bundan taviz veremem ve vermeyeceğim. Göreceksiniz enflasyon inşallah seçim öncesi nerelere düşecek, çok açık net bütün delilleriyle her şeyiyle ortada” dedi.

“Faiz lobileri kuduruyor”

Türkmenistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Bizi kendi istedikleri çizgiye çekmek isteyenlerin kur, faiz oyunlarına prim vermedik, vermiyoruz. Büyüme yolculuğumuzda yatırım, üretim, istihdam, ihracat hep önceliğimiz oldu. Felaket tellallarına, mandacı iktisatçılara, ekonomik tetikçilere aldırış etmeden hedeflerimize yürümeyi sürdüreceğiz” dedi.

“Faiz sebep, enflasyon neticedir” söylemini tekrarlayan Erdoğan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Tayyip Erdoğan, zaten en başından beri düşük faizden bahsediyor ve ‘Bu faiz inecek’ diyor. Ben hiçbir zaman faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmuyorum ve savunmayacağım. Farklı düşünenler de çıksa Tayyip Erdoğan aynı noktadadır. Asla bu konudan taviz vermem. Çünkü bu benim aynı zamanda değerler silsilesi içindeki yapımdır. Bundan taviz veremem ve vermeyeceğim. Bu şekilde gidişle de biz bu işi başaracağız. Göreceksiniz enflasyon inşallah seçim öncesi nerelere düşecek, çok açık net bütün delilleriyle her şeyiyle ortada. Çünkü faiz lobileri kuduruyor.”

Erdoğan’dan TÜSİAD’a : “Hadi buyurun, para sizde, finans sektörü sizde, niye yatırım yapmıyorsunuz?”

Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği’ne (TÜSİAD) “Hadi buyurun, para sizde, finans sektörü sizde, niye yatırım yapmıyorsunuz?” diye yüklenen Erdoğan, “Arkadaş sen zengin misin, para sende mi, finans sende mi? Biz sizden bir şey istiyoruz, yatırım, istihdam, üretim, ihracat, büyüme… Ama biz size bunu söyleyince siz tam aksini söylüyorsunuz. ‘Faizi düşürelim.’ Yok. Başta kamu bankaları olmak üzere biz yatırım yapacak olanlara gerekli destekleri vermeye hazırız. Yeter ki yatırım yapın, mevcut yatırımlarınızı büyütün ve bununla birlikte de istihdam oluşsun. İşsizliğin en önemli çözümü istihdam, üretim, ihracat. Arkadan da büyüme geliyor. Büyümede de biz şu anda gayet iyi bir konumdayız ve bu böyle gidecek. Bu işi de başaracağız” diye konuştu.

“Asgari ücret arttı diye işçi çıkarma olmaz”

Asgari ücret konusunda da açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Asgari ücret arttı diye işçi çıkarma gibi bir durumla karşılaşacağımızı da zannetmiyorum. Biz alt gelir grupları başta olmak üzere milletimizin bütün kesimlerinin hayat şartlarını iyileştirmek için mücadele ediyoruz. İstenmeyen durumların oluşmasını engellemek için elimizdeki araçları kullanırız. Kimsenin mağdur olmasına müsaade etmeyiz” dedi.

“BAE ile değişik dönemler yaşadık ama ipleri koparmadık”

Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan‘ın Ankara ziyaretiyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Muhammed bin Zayed’le 2011 yılında bir görüşmemiz olmuştu. Ondan sonra bazı değişik dönemler yaşadık. Ama biz tamamen ipleri koparmadık. En azından istihbarat teşkilatları karşılıklı olarak görüşmelerine devam etti. Bu arada ticari olarak da ilişkilerimiz devam etti. Arzu edilmeyen gelişmeler olmasına rağmen sonunda iş iyi bir noktaya geldi. Gerek ikili gerek heyetler arasındaki görüşmelerimiz çok çok iyi geçti ve orada imzaları attık. Bundan sonraki sürece yönelik de nasip olursa şubat ayı içinde benim bir iadeiziyaretim olacak. 10 milyar dolarlık bir yatırım planı sundular. Bu yatırım planını da uygulamaya koymak suretiyle çok daha farklı bir geleceği inşa etmiş olacağız. Bu konuda da güzel gelişmeler olacak. Tabii Bay Kemal saçma sapan şeyler konuşup duruyor.”

İsrail ve Mısır ile yakınlaşma mesajı

İsrail ve Mısır’a büyükelçi atanıp atanmayacağı sorusu üzerine ise Erdoğan, “Büyükelçi yok ama maslahatgüzar var. Bu adımları da peyderpey belli takvim içinde atmış olacağız. Birleşik Arap Emirlikleri ile aramızda nasıl bir adım atıldıysa, diğerleriyle de buna benzer adımları atacağız” yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu’na helallaşme yanıtı: “Bizden helallik beklemesin”

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun “Hakiki Müslümanlar’ın sarayın yanında yeri yoktur” sözleri ve “helalleşme” çağrısıyla ise şöyle konuştu:

“Bir sorun bakalım helal nedir, haram nedir? Madem helalleşmeden bahsediyorsun, helalleşmek isteyen kalkıp da helalleşmek istediklerine bu şekilde gayri milli diye hitap eder mi? Gayri milli diye hitap ettiğin kişiye oy verenler, bu ülkede yüzde 52. Yüzde 52 ile Erdoğan, cumhurbaşkanı seçildi mi? Seçildi. O sebeple ‘Helalleşmek nedir Bay Kemal?’ diye sormak lazım. Helal ve haramı öğrenmesi lazım. Şu anda parti kuran eski arkadaşları bile Bay Kemal’e ‘Hakkımı helal etmeyeceğim’ diyorlar. Yani Tayyip Erdoğan’a kalkıp bunu söyleyen adam, sen kiminle helalleşeceksin? Bir defa önce benim sana hakkımı helal etmem lazım. Neden? Kazandığım davalar var. Avukatlarıma dedim ki ‘Daha üzerine gitmeyeceğim, bu davaları iptal edin’. Ben böyle yaklaşmış birisiyim. Ama görüyorum ki sen şu anda bana ve bize oy veren tabanımıza gayri milli dersen biz seninle asla helalleşemeyiz. Bu şekilde saygısızlık yapan, bizden asla helallik beklemesin.”

Muhalefetin erken seçim çağrılarına yanıt: “Adeta boş teneke çalıyorlar”

Muhalefet partilerinin erken seçim çağrılarının hatırlatılması üzerine Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Şu anda AK Parti Genel Başkanı olarak ben, MHP Genel Başkanı olarak Sayın Bahçeli, aynı şekilde Büyük Birlik Başkanı olarak Sayın Destici açıklamalarımızı yaptık. ‘Bu işin tarihi Haziran 2023’ dedik. Bu değişmeyecek. Bunu bir kere de değil, defaatle söyledik. Kulağı var duymuyor, gözleri var görmüyor. Bunları bu kadar açık söyledik. Sizin gücünüz bu ülkede bir erken seçim kararı almaya yeter mi yetmez mi? Yetmez. Daha neyi konuşuyoruz, neyi tartışıyoruz. Her şey bu kadar açık ve net ortada. Boşuna uğraşıyorlar. Adeta boş teneke çalıyorlar. Allah nasip ederse Haziran 2023 seçim tarihidir. Türkiye artık ilan edilmiş olan seçim tarihlerine alışacaktır.”

Rusya-Ukrayna gerilimi

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilimle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Biz özellikle başta Kırım Türkleri ile alakalı yaklaşım olmak kaydıyla, bölgede bir barışın egemen olmasından yanayız. Dost Rusya’yla ve özellikle Sayın Putin’le bu tür konuları bu şekilde müteaddit defalar görüştük, görüşüyoruz. Temennimiz odur ki bu bölge savaşın egemen olduğu bir bölge olmasın. Bu bölge barışın hakim olduğu bir bölge olarak geleceğe yürüsün. Bu konudaki tavrın olumlu istikamette gelişmesi arzumuzdur. Bununla ilgili arabuluculuk olur, kendileriyle bu konuyu görüşmek olur, gerek Ukrayna’yla gerek Sayın Putin’le bu görüşmeleri geliştirerek inşallah bunun çözümünde bizim de bir payımızın olmasını isteriz” dedi.

“Bizim Teknofest kuşağına ihtiyacımız var”

Gazetecilerin soruları üzerine Z kuşağına da mesaj veren Erdoğan, “Bizim Teknofest kuşağına ihtiyacımız var. Teknofest kuşağı zekâlarıyla, teknolojik ve bilimsel çalışmalarıyla şu anda çok ciddi bir yarış içerisinde ve maşallah her tarafı duman ediyorlar. Şu nokta da çok çok önemli, biz geldiğimizde seçme ve seçilme yaşı 30’du. Biz bu seçme ve seçilme yaşını önce 25’e, sonra 18’e indirdik. Gençleri düşünen, gençlerle yatıp gençlerle kalkan parti AK Parti’dir. Bütün belgeler, tarih her şey ortada” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.