Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da bir IŞİD üyesi Ezidiler’e yönelik soykırım suçundan mahkûm edildi

Almanya’nın Frankfurt eyaletinde bir mahkeme, dünyada “Ezidi azınlıklara karşı IŞİD soykırımı” ismini taşıyan ilk davada Iraklı Taha El Cumali’yi müebbet hapse mahkûm etti. Almanya’da alınan bu kararla birlikte tarihte ilk kez bir IŞİD üyesi, Ezidi soykırımından hüküm giymiş oldu.

IŞİD’e 2013 yılında katılan 29 yaşındaki Cumali, soykırım, savaş suçları, savaş suçlarına yardım ve yataklık etmek, ölümle sonuçlanan bedensel zarar ve ölümle sonuçlanan insanlığa karşı suçlardan hüküm giydi. Cumali, 2019 yılında Yunanistan’da yakalanmış ve yargılanmak üzere Almanya’ya gönderilmişti.

Cumali’nin kararın açıklanmasının ardından bayılması sebebiyle yasal işlemler bir süreliğine askıya alındı.

IŞİD üyesi Taha El-Cumali, duruşmada yüzünü dosya ile sakladı.

Mayıs ayında, Birleşmiş Milletler’in (BM) özel soruşturmacıları IŞİD’in Ezidiler’e soykırım uyguladığına dair “açık ve ikna edici kanıt” bulunduğunu belirtmişti. Duruşmanın ardından IŞİD’in Eezidiler’e karşı işlediği suçlarla ilgili kanıt toplayan sivil toplum örgütü Yazda’nın üyesi avukat Natia Navrouzov, AFP’ye konuştu. Navrouzov, “Bu Ezidi topluluğu için tarihi bir an. Ezidi tarihinde ilk kez bir fail soykırım suçlamalarıyla mahkemede bulunuyor” dedi.

Ezidi bir kadın ve çocuğu köle olarak satın aldı”

Savcılar, Cumali’nin eski eşi Alman Jennifer Wenisch ile birlikte 2015 yılında Musul’da yaşarken Ezidi bir kadın ve çocuğu evlerine “köle olarak satın aldığını” belirtti. Cumali, beş yaşındaki bir kızı pencereye zincirleyerek susuzluktan ölmesine yol açmakla suçlandı.

Eşi de 10 yıl hapse mahkûm edilmişti

Ekim ayında başka bir davada Cumali’nin eski eşi Wenisch, küçük kıza yardım etmediği, ölümüne yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle “insanlığa karşı” suçtan 10 yıl hapse mahkûm edilmişti.

Öldürülen çocuğun annesi, Münih ve Frankfurt’taki iki duruşmada da tanıklık yaptı. Anne ayrıca, 2014’ün Ağustos ayında Irak’ın kuzeybatısındaki Sincar dağlarında bulunan köyü IŞİD tarafından ele geçirildikten sonra defalarca militanların tecavüzüne uğradığını anlattı.

Yaklaşık 200 bin Ezidi’ye ev sahipliği yapan Almanya, IŞİD’in Ezidiler’e karşı suçlarına yönelik yasal eylemde bulunan sayılı ülkelerden biri. Alman mahkemeleri şu ana kadar bu suçlara yönelik beş mahkumiyet kararı verdi.

Kaynak: Radio France Internationale

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.