Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya Parlamentosu’nda çalışan üç kişiden biri cinsel tacize maruz kalıyor

Avustralya Federal Parlamentosu‘nda yürütülen bir çalışmanın sonucuna göre, parlamentoda çalışan kişilerin üçte biri cinsel tacize maruz kalıyor. Rapor, eski bir parlamento çalışanı Brittany Higgins‘in bir bakanın ofisinde başka bir meslektaşı tarafından tecavüze uğradığını söylemesinin ardından hazırlandı. Higgins’in iddialarının ardından ülkede ulusal çapta protestolar düzenlenmişti.

“Cinsel tacize uğrayanların yüzde 63’ü kadın”

Yedi ay süren soruşturmalar sonucunda hazırlanan rapor için, bin 723 kişi ve 33 sivil toplum örgütü ile röportaj yapıldı. Raporun bulgularına göre, çalışanların yüzde 51’i bir tür zorbalık, cinsel taciz ya da cinsel saldırıya uğruyor. Kadın parlamenterlerin yüzde 63’ü ise cinsel tacize maruz kalıyor.

Raporun yazarı Cinsiyet Ayrımcılığı Komiseri Kate Jenkins, “Bu tür deneyimler, bireyler ve ekipleri için bir yıkım bırakıyor ve parlamentomuzun performansını ulusun zararına olacak şekilde baltalıyor” dedi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison da bulguları “korkunç” olarak nitelendirdi.

Avustralya Parlamentosu

Soruşturmaya isminin gizli kalması şartıyla katılan bir milletvekili şunları söyledi:

“Hiçbir şey düşünmeyen erkek politikacılar, sizi kavrıyor, dudaklarınızdan öpüyor, dokunuyor, görüşünüz hakkında yorumlarda bulunuyor. Biliyorsunuz, kültür buna izin veriyor ve teşvik ediyor.”

Brittany Higgins’in iddialarının ardından ülkede ulusal çapta protestolar düzenlenmişti.

Raporda, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve alkol kullanımının azaltılması da dahil olmak üzere 28 farklı tavsiyede bulunuldu.

İfşasıyla konuyu gündeme getiren eski parlamento çalışanı Brittany Higgins ise milletvekillerini “tavsiyeleri bir bütün olarak uygulamaya çağırdığını” açıkladı ve “Hikayelerini paylaşarak bu incelemeye katkıda bulunan birçok cesur insana teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.