Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BAE Veliaht Prensi Nahyan’a: “Burnunuzdan fitil fitil getiririm”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün (30 Kasım) partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ekonomide kurtuluş savaşı veriyoruz” sözlerini eleştiren Kılıçdaroğlu, “İyi de bu noktaya memleketi kim getirdi? 19 yıldır bu ülkeyi Bay Kemal mi yönetiyordu? Sen yönetiyordun” dedi ve beş maddelik önerilerini sıraladı. Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın ziyaretiyle ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, “BAE’nin bazı şirketleri satın almak için geldiği konuşuluyor. Buradan BAE’nin veliaht prensine ve Erdoğan’a söylüyorum: Ordunun ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN’ına el koyup satarsanız fitil fitil burnunuzdan getiririm dedi.

“Tahir Elçi adaletin ve barışın elçisiydi”

CHP Genel Başkanı Kemal Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasına trafik kazasında hayatını kaybeden Sivas-İmranlı Belediye Başkanı Murat Açıl ve önceki gün yaşamını yitiren eski Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz’i anarak başladı. 

Diyarbakır’da altı yıl önce katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yi anan Kılıçdaroğlu, “Tahir Elçi, adaletin ve barışın elçisiydi. Diyarbakır’da bir güçtü ve gücünü barış ve dostluktan yana kullanan bir insandı. Maalesef katledildi, davası devam ediyor ve yakından takip ediyoruz. Ailesiyle de görüştüm. Kendisini saygıyla anmak hepimizin ortak görevi olmalı” diye konuştu.

Ekonomide çözüm için beş öneri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ekonomide kurtuluş savaşı” söylemini eleştiren “Ekonomide kurtuluş savaşı verecek noktaya bu ülkeyi kim getirdi? 19 senedir bu ülkeyi Bay Kemal mi yönetiyordu?” diye sordu ve ekonomide çözüm önerilerini beş maddede sıraladı:

  1. “Bir anayasal kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konsey’i topla. Bu konsey en son 2009’da toplandı. Ekonomik kurtuluş savaşı veriyorsan işçi, esnaf, çiftçi ile vereceksin. 
  1. Hemen ve derhal ‘Devlette israfa son veriyorum’ diyerek bir genelge çıkaracaksın. İsraf haramdır. Sen israfı savunuyorsun, ben karşıyım. ‘Benim 13 uçağım var, bunun beşini altısını satıyorum, israftan vazgeçiyorum’ diyeceksin. 
  1. Dövizle verdiğin garantilerin tamamını Türk Lirası’na çevireceksin. Birileri itiraz ederse bu kardeşin sonuna kadar senin yanında olacak. ‘Dolara da euroya da, beşli çeteye de onun yakınlarına karşı da benim ekonomik kurtuluş savaşı vermem gerek’ diyeceksin. Ben de seni alkışlayacağım.  
  1. Adaletsizliklerden kaçınacaksın. Vatandaşın ödediği vergilerin nereye harcandığını açıklayacaksın. Devletin ticari sırrı olmaz. 
  1. Rüşvetçileri, yolsuzluk yapanları devlet yönetiminden süratle uzaklaştıracaksın. Devlette liyakati sağlayacaksın. Rüşvetçiler, beytülmala el uzatanları, yolsuzluk yapanları devlet yönetiminden süratle uzaklaştıracaksın. Önce 10 bin dolar alan siyasetçi kim, içişleri bakanına soracaksın.

“Eğer dış güçler varsa sen neredesin ?”

Bu beş maddeye kimsenin yanlış diyemeyeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Erdoğan bunları keşke yapabilseydi. Bunları yapmak yerine yolsuzluk yapanları hâlâ korur ve kollarsan söylediğin hiçbir şey doğru değil. ‘Memleketin beka sorunu’ var dedi, millet takmadı. Eğer dış güçler varsa sen neredesin?” diye sordu.

“BAE’nin veliaht prensi kırmızı halılarla karşılandı”

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Kasım’daki görüşmesine de değinen Kılıçdaroğlu, “BAE’nin veliaht prensi geldi. Kırmıza halılarla karşılandı. 15 Temmuz darbe girişimini finanse edip, para verip, imkân sağlayıp, onları koruyanları turkuaz halıyla davet etti” dedi.

“ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN’a el koyup satarsanız fitil fitil burnunuzdan getiririm”

CHP lideri, hem Nahyan hem de Erdoğan’a şu sözlerle seslendi:

BAE’nin bazı şirketleri satın almak için geldiği konuşuluyor. Buradan BAE’nin veliaht prensine ve Erdoğan’a söylüyorum: Ordunun ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN’ına el koyup satarsanız fitil fitil burnunuzdan getiririm.”

“Tüp fiyatlarının dış güçlerle ne ilgisi var?”

CHP heyetlerinin Türkiye’nin her yerine giderek vatandaşların sorunlarını dinlediğini ve bunlara çözüm önerileri getirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, vatandaşın ekonomik durumunun her geçen gün daha kötüye gittiğine dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, “Vatandaş tüpü aldığı zaman haftalık fiyat farkını görüyor. Bunun dış güçlerle ne ilgisi var? Milleti kandıracaklarını zannediyorlar” diye konuştu. 

“‘Karakış fonu’ önerimiz hayata geçirilmedi”

Konuşmasında AKP ve MHP seçmenlerine de seslenen Kılıçdaroğlu, zamlar gelmeden önce bunu öngördüklerini ve hükümete “karakış fonu” kurmasını önerdiklerini ancak bu önerinin hayata geçirilmediğini söyledi. 

Asgari ücret açıklaması: “İşçi konfederasyonlarına destek veriyorum”

Asgari ücret görüşmeleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, üç işçi konfederasyonunun ortak bildiri yayınlamasını desteklediklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK’in başkanları bir araya geldiler. Ortak bir amaç çerçevesinde bir bildiri yayımlamaları ve siyaset kurumunun harekete geçmesini istemeleri son derece demokratik bir yol. Üç konfederasyona destek veriyorum. Umuyoruz, bu talepler yerine gelir. Takipçisi olmaya devam edeceğiz. Biz sosyal demokrat bir partiyiz. Sosyal devleti savunuyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.