Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhur İttifakı’nın kalelerinden Diyarbakır-Çermik: Esnaf satmak için yeni mal alamıyor, vatandaş üst üste gelen zamlardan şikayetçi

Diyarbakır’da Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) kalesi olarak bilinen Çermik ilçesinde, ekonomide yaşanan kriz, kurdaki dalgalanma ve zamlar hem esnafı hem de vatandaşları zor durumda bıraktı. Esnaf sattığı malın yenisini zamlardan dolayı alamadığını belirtirken, vatandaşlar ise sürekli gelen zamlardan şikayetçi. Çermik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Özdemir, esnafın çok zor durumda olduğunu ve esnafın yüzde 50’sini kredi kefalet kooperatifinden verdikleri kredilerle ayakta tutmaya çalıştıklarını belirtti. İYİ Parti Çermik İlçe Başkanı Ramazan Ağaçhanlı ise tek çözümün erken seçim olduğunu söyledi.

AKP kurulduğundan beri Diyarbakır’da her seçimde birinci çıktığı tek ilçe olan Çermik’te, ekonomik kriz ve dövizdeki dalgalanma hem çarşıya hem pazara yansımış durumda. Esnaf, sattıkları malın yerine yenisini koyamadıklarını, daha önce iki parça mal alan vatandaşın alım gücünden dolayı artık bir parça mal aldığını belirtirken, önlerini görememekten şikayetçi.

Çermik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Özdemir, esnafın kurlardan, zamlardan ve sıkışmışlıktan etkilenmemesinin mümkün olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Özellikle zaten zor durumda olan esnafımız, aldığı malı yerine koyamıyor. Büyük zincir marketler ilçelerde mantar gibi çoğalmaya başlamış, esnafımız bundan da çok mağdur durumda. Rekabet gücü yok, bu zincir market sorununa bir çözüm bulunmalı ve sınırlama getirilmelidir. Girdi maliyetlerindeki artıştan dolayı, toptancıdan alınan malı sattıktan sonra tekrar yerine koyamıyor. Çayı 85 liraya veren esnafımız toptancıdan bu kez 110 liraya çay alıyor. 110 aldığı malı bir sonraki sefer 130 liraya alıyor. Esnafın öngörüsü yok. Ekmeğe zam gelmeyeceğinin garantisi yok. Piyasanın oturması lazım, hepimiz zor durumdayız.”

Özdemir, çözümün bir erken seçim olup olmayacağı ile ilgili tartışmalar için ise “Şu anda bu ortamda erken seçimin bir fayda getirip getirmeyeceğini kestiremiyoruz. İyi mi olur kötü mü olur, bilemiyoruz, tek bildiğimiz esnafımızın sıkıntıları had safhada, bu taşların bir an önce yerine oturması lazımdır. Kredi kefalet kooperatifi başkanıyım. Esnafımızın şu anda yüzde 50’sini kredilerle ayakta tutmaya çalışıyoruz. Faizler de yüksek, faizlerin makul seviyeye çekilmesi lazımdır. Temennimiz esnafın önünü görebilmesidir” dedi.  

Babası iki dönem ilçede AKP’den belediye başkanlığı yapan İYİ Parti İlçe Başkanı Ramazan Ağaçhanlı ise yaşanan ekonomik krizden hem esnafın hem de alım gücü düşen halkın etkilendiğini belirtti: “Ekonomik kriz ve dövizdeki dalgalanma Çermik’te esnafı çok kötü yönde etkiledi. Esnaf ve vatandaşın alım gücü çok düşüyor. Herkes yaşanan sıkıntıdan dert yakınıyor. Vatandaşın hem alım gücünün düşmesi hem de evdeki ihtiyaçlarının karşılanamamasından dolayı vatandaş mağdur durumda. Erken seçim bizim için yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması için en uygun olan çözümdür. Mevcut iktidar erken seçimin yapılmamasında ısrar ediyor. Erken seçim yapılmadığı andan itibaren ülke daha kötü bir duruma gedecektir. Şu anda iktidardan millet yakınıyor, esnaf, hayvancılık ile uğraşanlar çiftçi, vatandaş herkes şikayetçidir. Çözüm olarak bir an önce sandığı görüyoruz.”

Çermik’te 19 yıldır gazetecilik yapan Levent Boztepe de her yerde olduğu gibi Çermik’te de aynı ekonomik sıkıntılar yaşandığını söyledi. Boztepe, “Pazarda köylüler ürünlerini satar aynı zamanda alım yaparlar. Getirdikleri ürün artık alım gücü olmadığından ellerinde kalıyor ya da zararına satmak zorunda kalıyor. Günlük zamlar gelmeye baladı. Kilolar ile meyve-sebze alanlar artık yarımşar kilo veya birer kilo almaya başladılar. Ekonomik kriz ve döviz kurları alım gücünü ciddi anlamda etkiledi. Markette raftan aldığında yağ 82 lira kasaya geldiğinde 85 liraya çıktığını görünce 3 lira için almayacağını söyleyen vatandaşlar var. Çözümü üretimde görüyorum, üretim yaparsak faiz ve dolar düşer. Kendi çiftçimize zarar ettirip dışarıdan pahalı buğday ve un alıyoruz. Son zamanlarda aldığımız duyumlara ve edindiğimiz izlenimlere göre AKP kurulduğundan beri oy veren insanların artık oy vermeyeceğini söylediğini duyuyoruz. İYİ Parti’den dolayı Millet İttifakı’na yönelim olabilir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.