Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (30 Kasım 2021): Lodos fırtınası can aldı 

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

Rüzgar bugün Marmara, Ege, İç Anadolu, Akdeniz başta olmak üzere Karadeniz’de de etkisini gösterecek. 

İstanbul’da hava gök gürültülü sağanak yağışlı, sıcaklık 6 derece. İzmir’de hava 9, Antalya’da 14, Ankara’da 5, Diyarbakır’da ise 6 derece olacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Marmara Bölgesi’nde etkili olan şiddetli lodos nedeniyle yaşanan kazalarda dört kişinin hayatını kaybettiğini, 38 kişinin de yaralandığını duyurdu. AFAD da vatandaşları zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları konusunda uyardı. İstanbul Valiliği, olumsuz hava koşulları sebebiyle eğitime bir gün ara verildiğini, kamu kurumlarında çalışan engelli ve hamile personelin izinli sayılacağını duyurdu. Sadece İstanbul değil, Kocaeli ve Sakarya’nın ardından Bursa ve Yalova’da da olumsuz hava şartları nedeniyle eğitime bir gün ara verildi. Marmara Üniversitesi, bugün yapılması planlanan tüm sınavları 2 Aralık’a erteledi. İstanbul Üniversitesi ise bugün (3o Kasım) ders ve eğitimlerin çevrimiçi yapılacağını duyurdu. İstanbul Valiliği’nin açıklamasına göre motosiklet ve elektrikli scooter kullanımı durduruldu. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 60’ı geçti. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 12 lira 75 kuruş, euro kuru ise 14 lira 41 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.808 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 733 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,20 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı üçüncü çeyrek dönemsel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verileri ile ekim ayı hizmet üretici fiyat endeksini açıklayacak.

İşçi sendikaları, bugün ayrı yerlerde ama aynı saatte asgari ücret konusunda aldıkları kararı açıklayacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu da yarın (1 Aralık) toplanacak. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Faiz mesajı veren Erdoğan, “Faiz sebep, enflasyon netice” söylemini yineledi. Erdoğan, “Ben hiçbir zaman faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmuyorum ve savunmayacağım. Farklı düşünenler de çıksa Tayyip Erdoğan aynı noktadadır. Asla bu konudan taviz vermem. Çünkü bu benim aynı zamanda değerler silsilesi içindeki yapımdır. Bundan taviz veremem ve vermeyeceğim. Göreceksiniz enflasyon inşallah seçim öncesi nerelere düşecek, çok açık net bütün delilleriyle her şeyiyle ortada” dedi.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grup toplantıları yapılacak. 

Meclis, bu hafta elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren kanun teklifini yasalaştırmak için mesai yapacak.

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre aile mahkemeleri tarafından verilen çocuk teslimi işlemleri, icra dairelerinden alınarak Adalet Bakanlığı’na verilecek. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Cumhuriyet gazetesinde işten atılan sekiz gazetecinin işlerine iadesi için gazete yönetimine çağrıda bulundu. Gazete çalışanları ve TGS üyeleri bugün saat 11.00’de gazetenin önünde açıklamada bulunacak. 

İş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının uygulanması için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugün toplanıyor. Üç günlük toplantıda, AİHM kararının uygulanmaması nedeniyle Türkiye’ye yönelik yaptırım sürecinin başlatılması ele alınacak.

Kısaca düne bakalım.

“Siyasal ve askeri casusluk” suçlamasıyla cuma günü gözaltına alınan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kurucular Kurulu Üyesi Metin Gürcan, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza mahkemesince tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gürcan, 26 Kasım’da İstanbul’da gözaltına alınmış ve aynı gün Ankara’ya sevk edilmişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, partisinin dünkü (29 Kasım) MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. 4 Aralık’ta Mersin’de düzenlenecek mitingin ardından sonraki mitinglerin planlanacağını belirten Salıcı, “Erken seçim çağrımızı 4 Aralık’ta Mersin’de yapacağımız mitingde dile getireceğiz. İktidara da küçük ortağına da güçlü bir çağrı yapacağız” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatma davasında esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sundu.

  • Dünya gündemine bakalım. 

Sosyal medya platformu Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey, görevinden istifa etti. Twitter, Dorsey’in yerine CEO olarak şirketin teknoloji sorumlusu Parag Agrawal’ın getirildiğini duyurdu. Jack Dorsey istifa kararının ardından paylaştığı mesajında, “Şirketimizde 16 yıldır görev yaptıktan sonra, nihayet ayrılma zamanım geldiğine karar verdim” dedi.

İsveç Parlamentosu, beş gün önce başbakan seçtiği ve seçildikten birkaç saat sonra koalisyon ortağının desteğini kaybedince istifa etmek zorunda kalan İsveç Sosyal Demokrasi Partisi lideri Magdalena Andersson’u yeniden başbakan olarak seçti.

  • Şimdi de sporun gündemine bakalım.

Süper Lig’de 14. hafta, dün (29 Kasım) oynanan Göztepe-Fenerbahçe karşılaşmasının ardından sona erdi. Fenerbahçe, Adis Jahovic’in golü ile geriye düştüğü karşılaşmada beraberliği Serdar Dursun’un kafa golü ile kurtardı. Sarı-lacivertliler, bu beraberliğin ardından lider Trabzonspor’un 12 puan gerisine düştü.

Süper Lig’in 14. haftasında alınan skorlar şöyle:

Adana Demirspor 0-0 Kasımpaşa 

Medipol Başakşehir 0-0 Altay

Fraport TAV Antalyaspor 3-0 Aytemiz Alanyaspor

Çaykur Rizespor 1-0 Yukatel Kayserispor

Beşiktaş 0-4 GZT Giresunspor

Gaziantep FK 3-2 İttifak Holding Konyaspor

VavaCars Fatih Karagümrük 0-2 Trabzonspor

Demir Grup Sivasspor 4-0 Atakaş Hatayspor

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor 0-0 Galatasaray

Göztepe 1-1 Fenerbahçe

Yılın futbolcusuna verilen “Altın Top” (Ballon d’Or) ödülünü, Paris Saint-Germain’in (PSG) Arjantinli yıldızı Lionel Messi kazandı. 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 ve 2019 yıllarında da ödülü alan Messi, yedinci defa Altın Top’un sahibi olarak kendisine ait rekoru geliştirmeye devam etti. Kadınlarda ise Altın Top’un sahibi Barcelona’nın İspanyol orta saha oyuncusu Alexia Putellas​​​​​​​ oldu.

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer’den boşalan teknik direktörlük görevine sezon sonuna kadar Ralf Rangnick’in getirildiğini açıkladı. Rangnick, sezon sonundan itibaren teknik direktörlük görevinden ayrılıp iki yıl boyunca danışmanlık görevine soyunacak. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 24 bin 317 yeni vaka tespit edildi, 189 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 120 milyon 272 bin 263’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11.00’de “Futbolda Haftanın Olayı”, saat 15.00’te Müge İplikçi’nin hazırlayıp sunduğu “Zeytin Dalı”, saat 17.00’de ise “Nuray Mert ile Soru-Cevap” programları yapılacak. Bu akşam saat 22.00’de Ayşe Çavdar ve Aysuda Kölemen’in hazırladığı “Şimdiki Zaman” da ekranlarımızda olacak. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.